Przepis na kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku
Buraki wyszoruj, obierz i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki.
Buraki ułóż ciasno w słoju razem z obranymi ząbkami czosnku.
W garnku podgrzej 1,5 l wody wraz z solą, ziarnkami pieprzu i liściem laurowym. Całość ostudź, by woda była letnia i przelej ją do słoika.
Naczynie przykryj talerzykiem i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Ciasto naleśnikowe na krokiety
-
Barszcz kiszony
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Barszcz biały wielkanocny
-
Barszcze

(liczba kalorii)
Kiszenie barszczu czerwonego - cechy przepisu
Więcej o kiszeniu barszczu czerwonego
Kiszenie barszczu czerwonego to proces, który pozwala stworzyć wspaniałą bazę do niezwykle zdrowej zupy. Barszcz czerwony zwykle kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem, jednak zupa ta świetnie sprawdzi się również na co dzień. Zrobiona z kiszonych buraków jest smaczniejsza i zdrowsza. Tak przygotowany zakwas można wypijać samodzielnie lub użyć do przygotowania posiłku i podawać z uszkami lub gotowanymi ziemniakami.
Jeśli zastanawiasz się jak ukisić barszcz czerwony, by całość nie była zbyt skomplikowana, czy długotrwała, a także by na pewno się udała, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość została przedstawiona krok po kroku, dzięki czemu poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca. Do przygotowania zakwasu nie potrzeba zbyt dużo produktów, dlatego można przygotować ten zakwas w kilka chwil i z dużą łatwością.
To sprawdzony przepis na kiszenie barszczu czerwonego, który pozwala odpowiednio przygotować buraki. Ukiszone, mają lepszy smak, a także są lepiej strawne. Barszcz na ich bazie jest bardziej ostry i wyrazisty, dlatego świetnie sprawdzi się na święta, ale również na inne uroczystości. Buraki zyskują pięknego, głębokiego koloru, a dodatek czosnku sprawia, że smakują dużo lepiej.
Z tej receptury dowiesz się również jak długo kisić barszcz czerwony, by miał odpowiednią konsystencję i smak, a także właściwości. Kiszony barszcz często jest uważany za niezwykle zdrowy. Zakwas jest dobrym źródłem witaminy C. Całość wspiera również proces działań krwiotwórczych, dzięki czemu jest pomocny podczas anemii. Zakwas dostarcza również kwercetyny, która pomaga wyciszać alergie. To także dobre źródło kwasu mlekowego, które dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Dlatego kiszenie buraków jest jak najbardziej zdrowe i potrzebne, a robienie zupy na ich bazie bardzo korzystne dla zdrowia całego organizmu.
To dobry przepis szczególnie na święta, kiedy w większości domów barszcz będzie gościł na stole. Dzięki dodaniu do niego kiszonych buraków całość będzie niezwykle smaczna i zdrowa. Warto zakisić buraki samodzielnie, dlatego, że to proces niezwykle łatwy, a dzięki temu można ograniczyć dodatek soli.
Wartości odżywcze kiszenia barszczu czerwonego
Energia i białka
(104g)
Węglowodany w kiszeniu barszczu czerwonego
(104g)
Tłuszcze
(104g)
Witaminy w przepisie na kiszenie barszczu czerwonego
(104g)
Składniki mineralne w przepisie na kiszenie barszczu czerwonego
(104g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kiszeniu barszczu czerwonego
Lista alergenów dla kiszenia barszczu czerwonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszenie barszczu czerwonego