Barszcz czerwony zabielany

Opublikowano: 28.01.2022 r., 11:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz czerwony zabielany podany w eleganckiej miseczce.
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to jedna z tych zup, która nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdza się na obiad szczególnie dla dzieci. To zdrowa opcja, pełna słodkiego smaku.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 60 min
150 kcal
Kcal w porcji
266 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Cebula czerwona 2 szt (200 g)
  • Burak (1000 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Orzechy laskowe (30 g)
  • Sezam nasiona 2 łyżki (15 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kminek mielony, ocet spirytusowy, kolendra nasiona, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, blender

Przepis na barszcz czerwony zabielany krok po kroku

Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj pokrojone w kostkę cebulę, buraki i szczyptę soli, smaż przez 10 minut, następnie zwiększ ogień i dodaj płatki chili oraz kminek i kolendrę.

Do warzyw dodaj ocet i dobrze wymieszaj. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, przykryj i duś przez 45 min.

Zupę nieco ostudź i zblenduj na gładką masę.

Śmietanę przełóż do miseczki i wymieszaj z dwoma łyżkami ciepłej zupy. Następnie wlej całość do garnka z zupą i zagotuj.

Orzechy i sezam podpraż na suchej patelni. Udekoruj nimi gotową zupę.

Jak oceniasz przepis na barszcz czerwony zabielany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat barszczu czerwonego zabielanego

Barszcz czerwony zabielany to jedna z tych zup, która nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdza się na obiad, szczególnie dla dzieci. To zdrowa opcja, pełna słodkiego smaku. Robi się ją na bazie buraczków, dlatego jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. To danie idealne dla miłośników prostej, domowej kuchni.

Przepis na barszcz czerwony zabielany będzie świetną opcją dla każdego, kto szuka inspiracji na tradycyjne polskie dania, w nieco świeższej odsłonie. Całość jest prosta, pyszna i pełna smaku. By przygotować tą wspaniałą zupę wystarczy tylko kilka składników. Najważniejszym są oczywiście buraki. To warzywo dość popularne w polskiej kuchni. Warto używać go bardzo często, gdyż jest naprawdę smaczne, a przy tym bardzo zdrowe. To wspaniałe źródło wielu składników mineralnych. Dostarcza magnezu i potasu, które nie tylko wspierają układ mięśniowy, ale również pracę serca. Wzbogaca dietę w cynk, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. To także źródło dwóch mało popularnych pierwiastków - cezu i rubidu. Buraki dostarczają również sporo witamin. Można w nich znaleźć całą gamę witamin z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego. Buraki, ze względu na swój ciemny kolor obfitują w antyoksydanty. Dlatego chronią organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych na organizm, zmniejszają również ryzyko powstawania nowotworów. Dwa główne antyoksydanty, które znajdują się w buraku to cholina i betaina. Choć dawniej uważało się, że buraki to wspaniałe źródło żelaza, nie jest to jednak prawda. Jednak pomimo braku tego pierwiastka, nie brakuje im właściwości krwiotwórczych, a także ze względu na duży udział barwników zwiększają przyswajanie żelaza przez komórki. Dzięki tak wspaniałym właściwościom to tanie warzywo powinno, jak najczęściej znajdować się w codziennym menu. Ta zupa jest świetną opcją, by włączyć buraki do jadłospisu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz czerwony zabielany śmietaną, by był pyszny, to ten przepis stanowi idealne rozwiązanie. To wspaniały pomysł na pyszną zupę, która sprawdzi się na obiad. To dobry wybór dla osób kochających buraki.

Alergeny w barszczu czerwonym zabielanym

Lista alergenów dla barszczu czerwonego zabielanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

W przepisie na barszcz czerwony zabielany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze barszczu czerwonego zabielanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa zupa, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kcal)
56.61
150.59
Białko (g)
1.41
3.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany (g)
6.20
16.49
Węglowodany przyswajalne (g)
4.53
12.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
4.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz (g)
3.22
8.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.79
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.43
6.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.97
5.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.23
Cholesterol (mg)
1.65
4.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina A (µg (mcg))
9.43
25.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.88
7.65
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.14
11.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.50
139.64
Brak danych dla: cebula czerwona, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.77
132.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód (mg)
145.19
386.20
Potas (mg)
182.54
485.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.05
66.63
Fosfor (mg)
31.76
84.48
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.85
44.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
1.54
Cynk (mg)
0.29
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu czerwonego zabielanego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu czerwonego zabielanego

Koszt składników
74.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula czerwona
200 g
2 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Orzechy laskowe
30 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 30 g
Sezam nasiona
15 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
74.20