Przepis na barszcz grzybowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek

Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia najlepiej na całą noc.

Następnego dnia dodaj ok. 1,5-2 l wody i zagotuj.

Dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości. Dopraw.

Podawaj z makaronem lub uszkami z kapustą i grzybami.

suszone grzyby
barszcz grzybowy
Koszt przygotowania dania
175.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1076 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
10

Barszcz grzybowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o barszczu grzybowym

Barszcz grzybowy to pyszna, bardzo charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych i/lub świeżych grzybach jest przepyszny oraz bardzo klarowny. Barszcz wigilijny z suszonych grzybów można podawać jako czysty barszcz lub zjadać go z uszkami z kapustą i grzybami, pierożkami, fasolą lub z makaronem. Jeśli nie wiesz jak zrobic barszcz grzybowy jesteś w odpowiednim miejscu. Przepis na barszcz grzybowy nie jest skomplikowany, w wszystkie niezbędne do jego przygotowania produkty są łatwo dostępne i sezonowe, więc ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować barszcz grzybowy, który będzie miał wyjątkowy smak i zachwyci, wszystkich, którzy go spróbują ten przepis będzie dla Ciebie idealna wskazówką i inspiracją. Możesz przygotować go na zakwasie z buraków lub wyłącznie na wywarze ze świezych lub suszonych grzybów. Pomimo braku dodatku mięsnego, barszcz, jest naprawdę przepyszny i zachwycą się nim również osoby, które na co dzień nie wyobrażają sobie zup i potraw bezmięsnych. Przepis na świąteczny barszcz grzybowy jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej, pysznej potrawy, smakującej i pachnącej jak z najlepszej restauracji. Nasz przepis stopniowo krok po kroku prowadzi Cię przez cały proces gotowania, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Barszcz możesz podawać jako czysty wywar po odcedzeniu lub z dodatkiem ugotowanych warzyw. makarony czy wigilijnych uszek z kapustą i grzybami. Ugotowane warzywa z barszczu możesz wykorzystać do przygotowania farszu, warzywnego pasztetu, czy sałatki jarzynowej, pozostając w duchu zero waste, aby nie marnować żywności. Ta tradycyjna zupa jaką jest barszcz grzybowy będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu, obok której trudno przejść obojętnie. Poznaj nasz przepis na barszcz grzybowy i sam/sama przekonaj się o jego wyjątkowym smaku.

Wartości odżywcze barszczu grzybowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
269.00 kcal
1076.00 kcal
Białko
20.72 g
82.87 g

Węglowodany w barszczu grzybowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
44.12 g
176.47 g
Węglowodany przyswajalne
22.90 g
91.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
21.22 g
84.89 g

Składniki mineralne w przepisie na barszcz grzybowy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Żelazo
7.44 mg
29.77 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu grzybowego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w barszczu grzybowym

Lista alergenów dla barszczu grzybowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na barszcz grzybowy

Cena przygotowania barszczu grzybowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
500 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 25
175.00
Za 500 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
182.00
Jak oceniasz przepis na barszcz grzybowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób