Barszcz grzybowy

Opublikowano: 10.08.2021 r., 16:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
suszone grzyby
Barszcz grzybowy
Barszcz grzybowy to pyszna, bardzo charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Barszcz wigilijny z suszonych grzybów można podawać jako czysty barszcz lub zjadać go z uszkami z kapustą i grzybami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
1076 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Suszone grzyby (500 g)
  • Marchewka 1 sztuka (50 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (50 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na barszcz grzybowy krok po kroku

Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia najlepiej na całą noc.

Następnego dnia dodaj ok. 1,5-2 l wody i zagotuj.

Dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości. Dopraw.

Podawaj z makaronem lub uszkami z kapustą i grzybami.

Jak oceniasz przepis na barszcz grzybowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat barszczu grzybowego

Barszcz grzybowy to pyszna, bardzo charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych i/lub świeżych grzybach jest przepyszny oraz bardzo klarowny. Barszcz wigilijny z suszonych grzybów można podawać jako czysty barszcz lub zjadać go z uszkami z kapustą i grzybami, pierożkami, fasolą lub z makaronem. Jeśli nie wiesz jak zrobic barszcz grzybowy jesteś w odpowiednim miejscu. Przepis na barszcz grzybowy nie jest skomplikowany, w wszystkie niezbędne do jego przygotowania produkty są łatwo dostępne i sezonowe, więc ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować barszcz grzybowy, który będzie miał wyjątkowy smak i zachwyci, wszystkich, którzy go spróbują ten przepis będzie dla Ciebie idealna wskazówką i inspiracją. Możesz przygotować go na zakwasie z buraków lub wyłącznie na wywarze ze świezych lub suszonych grzybów. Pomimo braku dodatku mięsnego, barszcz, jest naprawdę przepyszny i zachwycą się nim również osoby, które na co dzień nie wyobrażają sobie zup i potraw bezmięsnych. Przepis na świąteczny barszcz grzybowy jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej, pysznej potrawy, smakującej i pachnącej jak z najlepszej restauracji. Nasz przepis stopniowo krok po kroku prowadzi Cię przez cały proces gotowania, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Barszcz możesz podawać jako czysty wywar po odcedzeniu lub z dodatkiem ugotowanych warzyw. makarony czy wigilijnych uszek z kapustą i grzybami. Ugotowane warzywa z barszczu możesz wykorzystać do przygotowania farszu, warzywnego pasztetu, czy sałatki jarzynowej, pozostając w duchu zero waste, aby nie marnować żywności. Ta tradycyjna zupa jaką jest barszcz grzybowy będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu, obok której trudno przejść obojętnie. Poznaj nasz przepis na barszcz grzybowy i sam/sama przekonaj się o jego wyjątkowym smaku.

Alergeny w barszczu grzybowym

Lista alergenów dla barszczu grzybowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na barszcz grzybowy

Wartości odżywcze barszczu grzybowego

na 100g gotowej potrawy

Barszcz grzybowy jest dość ciężkostrawny, dlatego u osób z problemami żołądkowymi w dużych ilościach może powodować nasilenie dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
269.00
1076.00
Białko (g)
20.72
82.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
44.12
176.47
Węglowodany przyswajalne (g)
22.90
91.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
21.22
84.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.05
0.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.12
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
59.64
238.57
Witamina C (mg)
2.69
10.77
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
591.93
2367.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
6.21
24.86
Wapń (mg)
8.21
32.86
Żelazo (mg)
7.44
29.77
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu grzybowego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu grzybowego

Koszt składników
182.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
500 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 25
175.00
Za 500 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
182.00