Barszcz wigilijny na zakwasie

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do uszek lub krokietów z kapustą i grzybami. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny barszcz.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
84 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Bulion warzywny 12 szklanek (3000 ml)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Cukier 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Zakwas z buraka 4 szklanki (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie krok po kroku

Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do dużego garnka włóż buraki, dodaj do nich bulion warzywny, grzyby suszone, 2 liście laurowe oraz 5 ziarenek ziela angielskiego.

Składniki gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut (aż buraki będą miękkie).

Czosnek obierz i przekrój na pół. Jabłka umyj i pokrój na 8 części.

Do garnka z wywarem z buraków dodaj zakwas, czosnek, jabłko i podgrzewaj przez kilka minut.

Następnie barszcz zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.

Barszcz pozostaw na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia barszcz przecedź na drugiego garnka przez sitko.

Barszcz przed podaniem podgrzej, ale nie zagotowuj go.

Jak oceniasz przepis na barszcz wigilijny na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat barszczu wigilijnego na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie to doskonała propozycja na smaczne danie świąteczne. Barszcz stanowi doskonały dodatek do uszek z kapustą i grzybami lub do krokietów. Sprawdzony przepis na barszcz wigilijny na zakwasie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania barszczu na zakwasie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, bulion jarzynowy, czosnek, grzyby suszone, jabłko, cukier, zakwas z buraków, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić barszcz wigilijny na zakwasie? Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do dużego garnka włóż buraki, dodaj do nich bulion warzywny, grzyby suszone, 2 liście laurowe oraz 5 ziarenek ziela angielskiego. Składniki gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut. Czosnek obierz i przekrój na pół. Jabłka umyj i pokrój na 8 części. Do garnka z wywarem z buraków dodaj zakwas, czosnek, jabłko i podgrzewaj przez kilka minut. Następnie barszcz zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. Barszcz pozostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia barszcz przecedź na drugiego garnka przez sitko. Barszcz przed podaniem podgrzej, ale nie zagotowuj go.

Zakwas buraczany stanowi bogactwo bakterii probiotycznych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Dodatkowo znajdziemy w nim spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach również wspomaga układ odpornościowy. Zakwas z buraków stanowi również doskonałe źródło wielu składników mineralnych, do których możemy zaliczyć: wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, lit czy kobalt.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować świąteczny barszcz na zakwasie. Zakwas do barszczu możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Barszcz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić go na noc, aby smaki się przegryzły. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w barszczu wigilijnym na zakwasie

Lista alergenów dla barszczu wigilijnego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczu wigilijnego na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Barszcz wigilijny na zakwasie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do uszek. Pamiętaj, aby nie zagotować barszczu po jego przygotowaniu, ponieważ straci swój piękny, czerwony kolor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
21.17
84.66
Białko (g)
0.88
3.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.24
16.96
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
13.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
3.12
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.08
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.10
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
7.39
29.55
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.29
5.17
Brak danych dla: jabłko, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.53
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.04
84.16
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
68.56
274.24
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
308.67
1234.69
Potas (mg)
77.82
311.26
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.67
22.69
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
10.29
41.16
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.24
20.94
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
1.03
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.09
0.36
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu wigilijnego na zakwasie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu wigilijnego na zakwasie

Koszt składników
126.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
3000 ml
12 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 5
64.29
Za 3000 ml
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Zakwas z buraka
1000 ml
4 szklanki
14.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 ml
Koszt składników
126.00