Dania z buraków

dania z buraków

Burak pochodzi z Bliskiego Wschodu, lecz szybko upowszechnił się jako pożywne i smaczne warzywo. Swoją popularność burak zdobył nie tylko z powodu swojego smaku, lecz także ogromnych wartości prozdrowotnych. W kuchni polskiej gotuje się głównie dania z burakiem ćwikłowym i botwinką. Stosujemy głównie przepisy na buraki gotowane lub pieczone, gdyż burak na surowo ma ziemisty smak. Z buraka gotujemy zupy, sałatki, dodatki do mięsa. Robimy z niego również przetwory na zimę. Na co dzień warto pić smaczny i zdrowy sok z buraka. Pyszny napój powstaje z kiszonego buraka.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z buraków

Przepisy w temacie dania z buraków

Najciekawsze artykuły w temacie dania z buraków

Buraki na rozmaite sposoby - przepisy na smaczne dania z burakami

Kto nie lubi takich dań jak barszczyk czerwony z uszkami czy też buraczki zasmażane. Buraki gotują się długo, lecz już ugotowane pozwalają komponować smaczne, szybkie i proste dania. Burak, pomidory i sałata tworzą smaczną sałatkę. Buraki w occie można zrobić na zimę. Z buraka robimy zupy, pasty do chleba, sałatki itp. Doradzamy jakie smaczne dania można zrobić z buraka i wyjaśniamy czy można zjeść buraka na surowo.

Przepisy na dania z burakiem w kuchni polskiej

Wartości odżywcze buraka

Buraki to starożytne warzywo z Bliskiego Wschodu, które uprawiano już w Starożytnym Babilonie. Jednak korzeń buraka nie zawsze był tak duży jak obecnie. Wyhodowanie dużego korzenia udało się dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. W czasach Napoleona, kiedy nie docierały dostawy cukru z trzciny, zaczęto go wyrabiać z buraka.

Obecnie uprawia się kilka odmian buraka:

  • burak liściasty,
  • burak ćwikłowy,
  • burak cukrowy,
  • burak pastewny.

W kuchni polskiej wykorzystywany jest burak ćwikłowy o intensywnie czerwonej barwie oraz jego niedojrzała forma, czyli botwina. Jest to warzywo niezwykle zdrowe, które spowalnia starzenie, wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Buraki wspomagają przyswajanie tlenu przez komórki. Regulują poziom cholesterolu.

Jakie dania robi się z buraka

Buraki można jeść na surowo. Mimo, że w takiej formie są najzdrowsze, jednak nie jada się ich, gdyż mają ziemisty smak i są twarde. Dlatego też w kuchni polskiej głównie korzysta się z buraka gotowanego. Niestety burak nie nadaje się na szybkie dania, gdyż gotuje się długo. Gotowanie i pieczenie buraka zajmuje 1 - 2 godziny, w zależności od wielkości korzeni. Jednak szybkie dania można zrobić, jeśli wcześniej upieczemy lub gotujemy buraka. Dobrym pomysłem jest pieczenie buraka w piekarniku w naczyniu żarodopornym z pokrywką lub owinięte folią aluminiową. Buraków nie obieramy ze skórki przed gotowaniem, czy pieczeniem.

Z gotowanych buraczków robimy zupy, jak barszczyk czerwony, barszcz ukraiński lub botwinka. Z buraka pieczonego można zrobić smaczne pasty do chleba i sałatki. Klasycznym dodatkiem do drugiego dania na obiad są buraczki zasmażane. Z buraków z dodatkiem chrzanu powstaje ćwikła, która stanowi dodatek do mięsa.

Najpopularniejsze przepisy na dania z buraka

Zupy z buraków

Burak ma bardzo intensywny kolor i nieco słodkawy, dlatego też nie dodajemy buraków do innych zup. Z buraków powstają zupy buraczane, jak barszczyk czerwony, czy barszcz ukraiński. Zupa o nazwie barszcz popularna jest na terenie Europy Środkowej i Wschodniej. Kiedyś zupę tę gotowano z różnych kiszonych warzyw. W Polsce popularny jest barszczyk czerwony i barszcz ukraiński. Barszczyk czerwony zawiera sam płyn bez dodatków, dlatego podaje się go z jajkiem, z uszkami, lub z pasztecikami. Natomiast barszcz ukraiński zawiera pokrojone buraki, ziemniaki i inne warzywa.

Wiosną, z młodych liści buraczanych, robimy zupę o nazwie botwinka. Z botwinki robi się również chłodnik litewski. W czasie upalnych dni, dobrze jest zrobić chłodnik na bazie kefiru lub zsiadłego mleka, z dodatkiem gotowanych buraczków, tartego ogórka i koperku.

Sałatki i surówki z burakiem

Klasycznym dodatkiem do obiadu w kuchni polskiej są buraczki zasmażane. Smaczne danie do obiadu stanowią buraki gotowane lub pieczone, starte na tarce i wzbogacone odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Buraczki zasmażane dodatkowo podsmażamy na patelni z cebulką.

Burak gotowany czy pieczony stanowi świetny dodatek do sałatek. Sałata, pomidor i pieczony burak tworzą razem smaczną sałatkę wiosenną. Gotowany czy pieczony burak pasuje również do sałatek ze śledziami.

Jak zrobić sok i zakwas z buraka

Sok z buraka jest najzdrowszy, gdyż zawiera wszystkie składniki odżywcze. Najlepiej posłużyć się sokowirówką, aby uzyskać sok z buraka. Niestety nie każdy lubi jego ziemisty smak, dlatego też dobrze jest połączyć go z innymi warzywami i owocami, aby zrobić pyszny sok warzywno-owocowy. Sok z buraka świetnie smakuje z jabłkiem, marchewką, czy cytrusami. Warto pamiętać, że przy niektórych chorobach nie zaleca się soku z buraka. Sok z samego buraka może też powodować nudności u niektórych osób, dlatego też warto robić soki wielowarzywne z dodatkiem jabłka.

Doskonałym sposobem na zdrowy napój z buraka jest zakwas buraczany. Można go potraktować jako napój orzeźwiający lub jako sposób na kiszone buraki. Zakwas buraczany robimy podobnie jak ogórki kiszone, lecz wykorzystujemy także płyn, który się tworzy. Niektórzy wypijają tylko sok, zaś buraki wyrzucają. Buraki kiszone można użyć do sałatki wiosennej, której składnikiem jest sałata, pomidor, rzodkiewka itd.

Przetwory z buraków na zimę

Buraki są dostępne na rynku przez cały rok. Dlaczego jednak nie zrobić z nich przetworów na zimę, dzięki czemu w każdej chwili będziemy mieć proste i szybkie dania na obiad.

Najprostszym sposobem na przetwory z buraków na zimę są gotowane i starte buraczki w occie. Buraki w occie są niezwykle proste do zrobienia i smaczne, gdyż ocet świetnie pasuje do smaku buraków. Ocet pozwala na różne proste marynaty z udziałem buraka. Ponadto na zimę możemy zrobić kiszone buraki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto