Dania z buraków - polecane przepisy
-
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal -
Chłodnik
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 + 10 min średni 2 176 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal -
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować …
25 + 50 min łatwy 10 55 kcal
Dania z buraków - pozostałe przepisy
-
Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem i z fetą to idealny pomysł na szybką fit przekąskę, przystawkę lub jako dodatek do dań obiadowych …
15 + 35 min łatwy 3 265 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Sałatka z buraków i jajka
Z czym Ci się kojarzą dania z buraków ćwikłowych lub z czerwonych buraczków? Ze świętami czy domowym jedzeniem? Są to …
15 + 30 min łatwy 2 441 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal -
Zupa botwinka
Zupa botwinka to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają lekkie, wiosenne potrawy. Ta taka właśnie jest. Do jej przygotowania nie …
15 + 20 min łatwy 8 169 kcal -
Sok z buraków
Sok z buraków to wspaniały i bardzo zdrowy napój, który będzie idealnym uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety. Ma świetny smak, dzięki …
10 min łatwy 4 184 kcal
-
Zupa botwina
Zupa botwina jest naprawdę przepyszna i jest kwintesencją wiosny i wczesnego lata. Smakuje wybornie i pięknie wygląda. Jej buraczkowy kolor …
25 + 52 min łatwy 8 377 kcal -
Pieczone buraki
Pieczone buraki to pomysł zarówno na dodatek do obiadu, sałatki, czy dań z grilla, jak również samodzielną przekąskę, czy lekką …
15 + 60 min łatwy 1 150 kcal -
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to jedna z tych zup, która nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdza się na obiad, szczególnie dla …
10 + 60 min łatwy 8 150 kcal -
Sałatka z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków z majonezem to doskonały wybór na sałatkę kolacyjną lub dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z …
20 + 40 min łatwy 4 166 kcal
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się …
15 + 20 min łatwy 10 348 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Surówka z buraków
Surówka z buraków to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Buraczki najczęściej podawane są jako dodatek do kotletów mielonych. …
30 + 100 min łatwy 10 260 kcal -
Sałatka z buraków i fety
Sałatka z buraków i fety z rukolą to doskonały wybór na przystawkę na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi, świetnie …
20 min łatwy 4 250 kcal -
Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem jest przepysznym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Buraki połączone z chrzanem to wspaniały duet, …
25 + 40 min łatwy 10 53 kcal -
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków to przepyszna i bardzo szybka przystawka, którą przygotuje się w kwadrans. Zaskakuje wszystkich pięknymi barwami i cudownym …
25 + 60 min łatwy 2 462 kcal
-
Burger z buraków
Szybki burger z buraków to wegetariańska wersja tradycyjnego kotleta do burgera. Burger z buraka jest pyszny i chrupiący. Przepis na …
30 + 120 min łatwy 5 601 kcal -
Ciasto z buraków
Pyszne ciasto z buraków to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 45 min łatwy 10 294 kcal -
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka to świetna opcja dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i proste przepisy. Chłodnik z dodatkiem buraków sprawdzi …
60 + 10 min łatwy 2 577 kcal -
Sałatka z buraka i rukoli
Sałatka z buraka i rukoli to doskonała propozycja na posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Świetnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 4 236 kcal
-
Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie …
15 + 67 min łatwy 2 435 kcal -
Carpaccio z buraka z fetą
Buraki najczęściej w Polsce kojarzą się z barszczem czerwonym lub surówką ze startych buraków, ale tym razem zrobimy z nich …
15 + 50 min średni 2 322 kcal -
Surówka z kiszonych buraków
Surówka z kiszonych buraków jest wspaniałą opcją dla każdego, kto szuka ciekawej inspiracji na prosty dodatek do dań głównych. Kiszone …
20 min łatwy 4 -
Krem z buraków
Domowy krem z buraków to idealny pomysł na ciepły i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego dzisiaj chcę przedstawić …
20 + 40 min łatwy 4 119 kcal -
Chłodnik z buraczków
Chłodnik z buraczków to doskonała propozycja na smaczną zupę w okresie ciepłych letnich dni. Jest to doskonała propozycja na obiad …
30 + 15 min łatwy 4 126 kcal -
Sałatka z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem to przepyszna i bardzo zdrowa, a przy tym naprawdę sycąca potrawa. Świetnie sprawdzi się jako przepyszna …
20 + 60 min łatwy 2 350 kcal
-
Sałatka z gotowanych buraków
Sałatka z gotowanych buraków to jedna z najlepszych i najprostszych sałatek, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu. Jednak możliwości …
14 min łatwy 1 112 kcal -
Chipsy z buraka
Chipsy z buraka to doskonała propozycja na domowe przekąski dla dzieci i dorosłych. Domowe chipsy są zawsze dużo zdrowsze niż …
20 + 30 min łatwy 2 -
Duszonki
Duszonki to pyszne danie, które wykonasz na ognisku. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości i przygotowywać dania w niebanalny sposób, to …
30 + 60 min łatwy 8 -
Kotlety buraczane
Kotlety buraczane to idealna alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego dania. Robi się je naprawdę szybko, a są przepyszne i naprawdę przekonają …
25 + 20 min łatwy 3 352 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z buraków
Buraki na rozmaite sposoby - przepisy na smaczne dania z burakami
Kto nie lubi takich dań jak barszczyk czerwony z uszkami czy też buraczki zasmażane. Buraki gotują się długo, lecz już ugotowane pozwalają komponować smaczne, szybkie i proste dania. Burak, pomidory i sałata tworzą smaczną sałatkę. Buraki w occie można zrobić na zimę. Z buraka robimy zupy, pasty do chleba, sałatki itp. Doradzamy jakie smaczne dania można zrobić z buraka i wyjaśniamy czy można zjeść buraka na surowo.
Przepisy na dania z burakiem w kuchni polskiej
Wartości odżywcze buraka
Buraki to starożytne warzywo z Bliskiego Wschodu, które uprawiano już w Starożytnym Babilonie. Jednak korzeń buraka nie zawsze był tak duży jak obecnie. Wyhodowanie dużego korzenia udało się dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. W czasach Napoleona, kiedy nie docierały dostawy cukru z trzciny, zaczęto go wyrabiać z buraka.
Obecnie uprawia się kilka odmian buraka:
- burak liściasty,
- burak ćwikłowy,
- burak cukrowy,
- burak pastewny.
W kuchni polskiej wykorzystywany jest burak ćwikłowy o intensywnie czerwonej barwie oraz jego niedojrzała forma, czyli botwina. Jest to warzywo niezwykle zdrowe, które spowalnia starzenie, wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Buraki wspomagają przyswajanie tlenu przez komórki. Regulują poziom cholesterolu.
Jakie dania robi się z buraka
Buraki można jeść na surowo. Mimo, że w takiej formie są najzdrowsze, jednak nie jada się ich, gdyż mają ziemisty smak i są twarde. Dlatego też w kuchni polskiej głównie korzysta się z buraka gotowanego. Niestety burak nie nadaje się na szybkie dania, gdyż gotuje się długo. Gotowanie i pieczenie buraka zajmuje 1 - 2 godziny, w zależności od wielkości korzeni. Jednak szybkie dania można zrobić, jeśli wcześniej upieczemy lub gotujemy buraka. Dobrym pomysłem jest pieczenie buraka w piekarniku w naczyniu żarodopornym z pokrywką lub owinięte folią aluminiową. Buraków nie obieramy ze skórki przed gotowaniem, czy pieczeniem.
Z gotowanych buraczków robimy zupy, jak barszczyk czerwony, barszcz ukraiński lub botwinka. Z buraka pieczonego można zrobić smaczne pasty do chleba i sałatki. Klasycznym dodatkiem do drugiego dania na obiad są buraczki zasmażane. Z buraków z dodatkiem chrzanu powstaje ćwikła, która stanowi dodatek do mięsa.
Najpopularniejsze przepisy na dania z buraka
Zupy z buraków
Burak ma bardzo intensywny kolor i nieco słodkawy, dlatego też nie dodajemy buraków do innych zup. Z buraków powstają zupy buraczane, jak barszczyk czerwony, czy barszcz ukraiński. Zupa o nazwie barszcz popularna jest na terenie Europy Środkowej i Wschodniej. Kiedyś zupę tę gotowano z różnych kiszonych warzyw. W Polsce popularny jest barszczyk czerwony i barszcz ukraiński. Barszczyk czerwony zawiera sam płyn bez dodatków, dlatego podaje się go z jajkiem, z uszkami, lub z pasztecikami. Natomiast barszcz ukraiński zawiera pokrojone buraki, ziemniaki i inne warzywa.
Wiosną, z młodych liści buraczanych, robimy zupę o nazwie botwinka. Z botwinki robi się również chłodnik litewski. W czasie upalnych dni, dobrze jest zrobić chłodnik na bazie kefiru lub zsiadłego mleka, z dodatkiem gotowanych buraczków, tartego ogórka i koperku.
Sałatki i surówki z burakiem
Klasycznym dodatkiem do obiadu w kuchni polskiej są buraczki zasmażane. Smaczne danie do obiadu stanowią buraki gotowane lub pieczone, starte na tarce i wzbogacone odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Buraczki zasmażane dodatkowo podsmażamy na patelni z cebulką.
Burak gotowany czy pieczony stanowi świetny dodatek do sałatek. Sałata, pomidor i pieczony burak tworzą razem smaczną sałatkę wiosenną. Gotowany czy pieczony burak pasuje również do sałatek ze śledziami.
Jak zrobić sok i zakwas z buraka
Sok z buraka jest najzdrowszy, gdyż zawiera wszystkie składniki odżywcze. Najlepiej posłużyć się sokowirówką, aby uzyskać sok z buraka. Niestety nie każdy lubi jego ziemisty smak, dlatego też dobrze jest połączyć go z innymi warzywami i owocami, aby zrobić pyszny sok warzywno-owocowy. Sok z buraka świetnie smakuje z jabłkiem, marchewką, czy cytrusami. Warto pamiętać, że przy niektórych chorobach nie zaleca się soku z buraka. Sok z samego buraka może też powodować nudności u niektórych osób, dlatego też warto robić soki wielowarzywne z dodatkiem jabłka.
Doskonałym sposobem na zdrowy napój z buraka jest zakwas buraczany. Można go potraktować jako napój orzeźwiający lub jako sposób na kiszone buraki. Zakwas buraczany robimy podobnie jak ogórki kiszone, lecz wykorzystujemy także płyn, który się tworzy. Niektórzy wypijają tylko sok, zaś buraki wyrzucają. Buraki kiszone można użyć do sałatki wiosennej, której składnikiem jest sałata, pomidor, rzodkiewka itd.
Przetwory z buraków na zimę
Buraki są dostępne na rynku przez cały rok. Dlaczego jednak nie zrobić z nich przetworów na zimę, dzięki czemu w każdej chwili będziemy mieć proste i szybkie dania na obiad.
Najprostszym sposobem na przetwory z buraków na zimę są gotowane i starte buraczki w occie. Buraki w occie są niezwykle proste do zrobienia i smaczne, gdyż ocet świetnie pasuje do smaku buraków. Ocet pozwala na różne proste marynaty z udziałem buraka. Ponadto na zimę możemy zrobić kiszone buraki.