Barszcz ukraiński

Opublikowano: 23.04.2021 r., 9:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz ukraiński znajduje się w brązowej misce. Obok niej leży drewniana łyżka oraz drewniana miseczka z kawałkami natki pietruszki. Całość znajduje się na niebieskim blacie.
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą pyszną potrawę i zaskocz swoich bliskich.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
147 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Masło roślinne (30 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (120 g)
  • Seler korzeniowy średni kawałek (80 g)
  • Burak 3 małe sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny (750 ml)
  • Kapusta włoska (250 g)
  • Fasola konserwowa biała (200 g)
  • Pomidory w puszce (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na barszcz ukraiński krok po kroku

W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Do cebuli dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera. Całość podsmaż przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Buraki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z warzywami. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym i zagotuj.

W czasie gotowania zupy dodaj do niej poszatkowaną drobno kapustę włoską, fasolkę z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

Gdy zupa zagotuje się gotuj ją jeszcze przez 20 minut na zmniejszonym ogniu.

Przed końcem gotowania dodaj pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszaj.

Na koniec zupę skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego

Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego receptura została znacząco zmodyfikowana. Tradycyjny barszcz czerwony ukraiński to zupa zaprawiania, składająca się z buraków, kapusty, ziemniaków oraz mięsa. W Polsce dodatkowo do zupy tej oddawana jest fasola lub grzyby. Barszcz ukraiński to dobry pomysł na pyszny obiad. Dzięki polskiej modyfikacji tradycyjnego barszczu ukraińskiego jesteśmy w stanie włączyć do diety nasiona roślin strączkowych, które posiadają wiele zalet. W dalszej części dowiesz się jak zrobić barszcz ukraiński. Składniki niezbędne do jego przygotowania to masło roślinne, cebula, marchew, korzeń pietruszki i selera, buraki, bulion warzywny, kapusta włoska, fasola konserwowa, pomidory w puszce oraz przyprawy (pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek).Przepis na barszcz ukraiński jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby przygotować tą zupę. A więc jak gotować barszcz ukraiński? W garnku musisz zeszklić cebulę na maśle, następnie dodać do niej starte na tarce warzywa włoszczyzny oraz buraki pokrojone w kostkę. Całość zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Po pewnym czasie dodaj posiekaną kapustę, fasolę z zalewą oraz przyprawy. Na koniec gotowania zupy dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zupę najlepiej podawać na ciepło, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.

Podsumowując ten prosty przepis na pyszny barszcz ukraiński to doskonały wybór na obiad. Dostarczy do naszego organizmu sporo cennych składników odżywczych, w które bogate są produkty użyte do przygotowania zupy. Jest doskonałym wyborem na włączenie do diety nasion roślin strączkowych, dlatego koniecznie zaserwuj zupę z tego przepisu dla swoich bliskich. Przygotowanie jej na wywarze z warzyw sprawia, że zupę mogą spożyć również osoby na diecie wegetariańskiej. Zupa najlepiej smakuje ze śmietaną oraz posiekaną natką świeżej pietruszki.

Alergeny w barszczu ukraińskim

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
36.84
147.37
Białko (g)
1.33
5.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.47
25.87
Węglowodany przyswajalne (g)
4.60
18.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
7.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.87
3.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
1.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.59
2.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.20
0.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.56
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne, kapusta włoska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
47.29
189.16
Brak danych dla: masło roślinne, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.85
31.41
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: masło roślinne, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.86
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Niacyna (mg)
0.36
1.46
Foliany (µg (mcg))
28.06
112.24
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
466.82
1867.29
Brak danych dla: masło roślinne, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
197.82
791.29
Potas (mg)
185.13
740.51
Wapń (mg)
20.40
81.62
Fosfor (mg)
35.04
140.18
Magnez (mg)
13.82
55.29
Żelazo (mg)
0.55
2.18
Cynk (mg)
0.24
0.97
Miedź (mg)
0.06
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiego

Koszt składników
72.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
30 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
120 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Seler korzeniowy
80 g
średni kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Burak
300 g
3 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Kapusta włoska
250 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Fasola konserwowa
200 g
biała
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Pomidory w puszce
150 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 150 g
Koszt składników
72.30