Przepis na zakwas na barszcz biały krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
słoik

W słoiku umieść 600 ml wody przegotowanej, dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, czosnek i mąkę. Wymieszaj dokładnie.

Słoik przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni, mieszaj dwa razy dziennie.

Po tym czasie zakwas przechowuj w lodówce lekko zakręcony.

Zakwas na barszcz biały znajduje się w szklanej butelce.
Zakwas na barszcz biały
Koszt przygotowania dania
3.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
814 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Zakwas na barszcz biały - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zakwasie na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały jest podstawą lubianego barszczu białego najczęściej podawanego na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój barszcz będzie najlepszej jakości wykonaj zakwas własnoręcznie w domu z dobrej jakości mąki pszennej pełnoziarnistej. Sprawdzony przepis na zakwas na barszcz biały jest bardzo łatwy do przygotowania, nie musisz mieć praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego aby go wstawić.

Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Do słoika wlej wodę przegotowaną, umieść w niej liść laurowy, ziele angielskie i ząbki czosnku oraz mąkę pszenną razową. Wymieszaj dokładnie i wierzch zabezpiecz gazą, odstaw na 6-7 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie zakwas możesz przechowywać w lodówce lekko zakręcony pokrywką. Czas jego przechowywania to do 2 tygodni.

Najlepszy zakwas przygotujesz z mąki razowej, pełno ziarnistość mąki oznacza nic więcej jak to że została zmielona raz więc zawiera całe nieoczyszczone ziarno. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem zbożowym na które niektóre osoby mają nietolerancję zwaną celiakią. Jeśli jesteś jedną z osób chorych na celiakię przygotuj zakwas z mąki gryczanej.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując dobry zakwas na barszcz na święta gwarantuje, że Twój barszcz biały będzie smaczny. Zakwas jest zdrowy, zawiera wiele cennych składników odżywczych pozwala także zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Wartości odżywcze zakwasu na barszcz biały

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
325.80 kcal
814.50 kcal
Białko
13.35 g
33.38 g

Węglowodany w zakwasie na barszcz biały

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
63.58 g
158.95 g
Węglowodany przyswajalne
54.68 g
136.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.90 g
22.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
2.28 g
5.71 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
5.58 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.13 g

Witaminy w przepisie na zakwas na barszcz biały

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.46 mg
1.16 mg
Tiamina
0.44 mg
1.10 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.32 mg
Niacyna
4.58 mg
11.45 mg
Foliany
31.80 µg (mcg)
79.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zakwas na barszcz biały

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
5.80 mg
14.50 mg
Potas
381.00 mg
952.50 mg
Wapń
66.60 mg
166.50 mg
Fosfor
312.20 mg
780.50 mg
Magnez
113.80 mg
284.50 mg
Żelazo
3.43 mg
8.57 mg
Cynk
2.82 mg
7.06 mg
Miedź
0.42 mg
1.05 mg
Mangan
3.18 mg
7.96 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu na barszcz biały 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zakwasie na barszcz biały

Lista alergenów dla zakwasu na barszcz biały przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Cena przygotowania zakwasu na barszcz biały

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
200 g
1 szklanka
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
7.00
Jak oceniasz przepis na zakwas na barszcz biały
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób