Przepis na barszcz z uszkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Buraki obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.

Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek również obierz.

Do garnka włóż buraki, jabłka, włoszczyznę, cebulę oraz ząbki czosnku i zalej je 2 l wody. Następnie wodę posól i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Barszcz ostudź, dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki.

Suszone podgrzybki namoczyć w wodzie i ugotuj je. Następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj.

Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją z dodatkiem grzybów na rozgrzanym oleju. Farsz do uszek dopraw solą oraz pieprzem.

Mąkę wymieszaj z oliwą oraz połową szklanki letniej wody na ciasto o luźnej konsystencji.

Ciasto rozwałkuj na cienki płat i wytnij z niego kwadraty o boku długości 2,5 cm.

Na każdy kwadrat nałóż farsz, zlep go po przekątnej i uformuj uszka.

Uszka ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia.

Wystudzony barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Barszcz podawaj z dodatkiem uszek.

Barszcz z uszkami podany w białym, głębokim talerzu.
Barszcz z uszkami
Koszt przygotowania dania
14.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Barszcz z uszkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o barszczu z uszkami

Barszcz z uszkami doskonały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się podane na wigilijny stół. Barszcz czerwony możesz również podać jako danie obiadowe. Sprawdzony przepis na barszcz z uszkami jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: buraki, jabłka, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, cukier, sok z cytryny, prawdziwki, olej rzepakowy, mąka pszenna, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić barszcz z uszkami? Buraki obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek również obierz. Do garnka włóż buraki, jabłka, włoszczyznę, cebulę oraz ząbki czosnku i zalej je 2 l wody. Następnie wodę posól i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 30 minut. Barszcz ostudź, dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki. Suszone podgrzybki namoczyć w wodzie i ugotuj je. Następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj. Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją z dodatkiem grzybów na rozgrzanym oleju. Farsz do uszek dopraw solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszaj z oliwą oraz połową szklanki letniej wody na ciasto o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkuj na cienki płat i wytnij z niego kwadraty o boku długości 2,5 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, zlep go po przekątnej i uformuj uszka. Uszka ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia. Wystudzony barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Barszcz podawaj z dodatkiem uszek.

Buraki w kuchni polskiej wykorzystywane są na wiele sposobów — nic dziwnego, ponieważ produkty te obfitujący w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy A, E, C oraz K. Niektóre z tych witamin zaliczane są do przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej oraz opóźniają proces starzenia się skóry.

Podsumowując pyszny barszcz z uszkami świetnie sprawdzi się jako zupa podana na obiad lub danie na wigilijnym stole. Barszcz czerwony z uszkami z farszem z prawdziwków jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze barszczu z uszkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
118.86 kcal
499.21 kcal
Białko
3.38 g
14.21 g

Węglowodany w barszczu z uszkami

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
21.02 g
88.26 g
Węglowodany przyswajalne
18.81 g
79.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.20 g
9.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
2.69 g
11.28 g
Tłuszcze nasycone
0.59 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
2.09 g
8.79 g
Tłuszcze jednonasycone
1.58 g
6.64 g
Brak danych dla: jabłko, cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
2.15 g
Brak danych dla: jabłko, cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: prawdziwki , mąka pszenna typ 500, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na barszcz z uszkami

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
57.85 µg (mcg)
242.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
5.18 mg
21.77 mg
Brak danych dla: jabłko, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.31 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.43 mg
6.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
80.29 µg (mcg)
337.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
573.72 µg (mcg)
2409.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na barszcz z uszkami

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
46.25 mg
194.25 mg
Potas
254.01 mg
1066.84 mg
Wapń
19.45 mg
81.68 mg
Fosfor
55.10 mg
231.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.08 mg
88.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
5.80 mg
Cynk
0.43 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu z uszkami 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w barszczu z uszkami

Lista alergenów dla barszczu z uszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania barszczu z uszkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
100 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Prawdziwki
50 g
suszone
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
81.50
Jak oceniasz przepis na barszcz z uszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób