Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na barszcz z uszkami krok po kroku

Buraki obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.

Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek również obierz.

Do garnka włóż buraki, jabłka, włoszczyznę, cebulę oraz ząbki czosnku i zalej je 2 l wody. Następnie wodę posól i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Barszcz ostudź, dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki.

Suszone podgrzybki namoczyć w wodzie i ugotuj je. Następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj.

Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją z dodatkiem grzybów na rozgrzanym oleju. Farsz do uszek dopraw solą oraz pieprzem.

Mąkę wymieszaj z oliwą oraz połową szklanki letniej wody na ciasto o luźnej konsystencji.

Ciasto rozwałkuj na cienki płat i wytnij z niego kwadraty o boku długości 2,5 cm.

Na każdy kwadrat nałóż farsz, zlep go po przekątnej i uformuj uszka.

Uszka ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia.

Wystudzony barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Barszcz podawaj z dodatkiem uszek.

Barszcz z uszkami podany w białym, głębokim talerzu.
Barszcz z uszkami - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - barszcz z uszkami

W skrócie
Kalorii w porcji
499 kcal
Wielkość
jednej porcji
420 g
Indeks glikemiczny
68

Wartości odżywcze barszczu z uszkami

na 100g gotowej potrawy

Barszcz z uszkami to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Barszcz stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
118.86
499.21
Białko (g)
3.38
14.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
21.02
88.26
Węglowodany przyswajalne (g)
18.81
79.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
9.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
2.69
11.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.09
8.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.58
6.64
Brak danych dla: jabłko, cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
2.15
Brak danych dla: jabłko, cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: prawdziwki , mąka pszenna typ 500, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
57.85
242.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.18
21.77
Brak danych dla: jabłko, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: jabłko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
6.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.29
337.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
573.72
2409.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
46.25
194.25
Potas (mg)
254.01
1066.84
Wapń (mg)
19.45
81.68
Fosfor (mg)
55.10
231.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.08
88.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
5.80
Cynk (mg)
0.43
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu z uszkami 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w barszczu z uszkami

Lista alergenów dla barszczu z uszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat barszczu z uszkami

Barszcz z uszkami doskonały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się podane na wigilijny stół. Barszcz czerwony możesz również podać jako danie obiadowe. Sprawdzony przepis na barszcz z uszkami jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: buraki, jabłka, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, cukier, sok z cytryny, prawdziwki, olej rzepakowy, mąka pszenna, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić barszcz z uszkami? Buraki obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek również obierz. Do garnka włóż buraki, jabłka, włoszczyznę, cebulę oraz ząbki czosnku i zalej je 2 l wody. Następnie wodę posól i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 30 minut. Barszcz ostudź, dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki. Suszone podgrzybki namoczyć w wodzie i ugotuj je. Następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj. Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją z dodatkiem grzybów na rozgrzanym oleju. Farsz do uszek dopraw solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszaj z oliwą oraz połową szklanki letniej wody na ciasto o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkuj na cienki płat i wytnij z niego kwadraty o boku długości 2,5 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, zlep go po przekątnej i uformuj uszka. Uszka ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia. Wystudzony barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Barszcz podawaj z dodatkiem uszek.

Buraki w kuchni polskiej wykorzystywane są na wiele sposobów — nic dziwnego, ponieważ produkty te obfitujący w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy A, E, C oraz K. Niektóre z tych witamin zaliczane są do przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej oraz opóźniają proces starzenia się skóry.

Podsumowując pyszny barszcz z uszkami świetnie sprawdzi się jako zupa podana na obiad lub danie na wigilijnym stole. Barszcz czerwony z uszkami z farszem z prawdziwków jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu z uszkami

Koszt składników
81.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
100 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Prawdziwki
50 g
suszone
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
81.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na barszcz z uszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób