Przepis na farsz do uszek krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Kapustą kiszoną włóż do sitka i opłucz pod chłodną wodą.

Następnie kapustę odciśnij, włóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj przez około 45 minut.

W czasie gotowania kapusty grzyby suszone namoczyć w szklance letniej wody przez około pół godziny. Po tym czasie grzyby gotuj do miękkości w wodzie której były moczone przez kolejne pół godziny, po tym czasie grzyby przecedź.

Ugotowaną kapustę przecedź na sicie, wyciśnij z niej nadmiar wody oraz drobno posiekaj.

Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plastry. Następnie przez masz je na gorącej patelni, aby wyparowała z nich woda.

Do pieczarek dodaj połowę oleju i podsmaż je oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na osobnej patelni na pozostałym oleju.

Pieczarki oraz przecedzone grzyby pokrój w drobne kawałki.

Na patelnie z cebulą dodaj grzyby oraz kapustę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Całość duś na patelni przez około 5 minut.

Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.

Farsz do uszek podany w białej miseczce.
Farsz do uszek
Koszt przygotowania dania
25.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
457 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Farsz do uszek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do uszek

Farsz do uszek to dobry pomysł na smaczne danie świąteczne. Uszka to smaczne danie wigilijne, które doskonale smakują z dodatkiem barszczu czerwonego. Farsz do uszek to najlepszy sposób na włączenie do diety kapusty kiszonej i grzybów. Przepis na farsz do uszek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, leśne grzyby suszone, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz majeranek. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić farsz do uszek? Kapustą kiszoną włóż do sitka i opłucz pod chłodną wodą. Następnie kapustę odciśnij, włóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj przez około 45 minut. W czasie gotowania kapusty grzyby suszone namoczyć w szklance letniej wody przez około pół godziny. Po tym czasie grzyby gotuj do miękkości, w której wodzie były moczone przez kolejne pół godziny, po tym czasie grzyby przecedź. Ugotowaną kapustę przecedź na sicie, wyciśnij z niej nadmiar wody oraz drobno posiekaj. Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plastry. Następnie przez masz je na gorącej patelni, aby wyparowała z nich woda. Do pieczarek dodaj połowę oleju i podsmaż je oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na osobnej patelni na pozostałym oleju. Pieczarki oraz przecedzone grzyby pokrój w drobne kawałki. Na patelnie z cebulą dodaj grzyby oraz kapustę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość duś na patelni przez około 5 minut. Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Podsumowując uszka z pysznym nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych to doskonałe danie wigilijne, które doskonale smakuje z dodatkiem barszczu czerwonego. Dobry farsz z kapusty i grzybów świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do krokietów.

Wartości odżywcze farszu do uszek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
83.15 kcal
457.31 kcal
Białko
3.02 g
16.61 g

Węglowodany w farszu do uszek

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
6.55 g
36.03 g
Węglowodany przyswajalne
3.67 g
20.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.88 g
15.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
5.38 g
29.59 g
Tłuszcze nasycone
0.47 g
2.58 g
Tłuszcze nienasycone
4.91 g
27.01 g
Tłuszcze jednonasycone
3.42 g
18.80 g
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
8.21 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na farsz do uszek

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A
0.34 µg (mcg)
1.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.93 mg
38.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.89 µg (mcg)
15.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz do uszek

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
230.60 mg
1268.32 mg
Potas
214.57 mg
1180.13 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
14.17 mg
77.95 mg
Żelazo
1.19 mg
6.56 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do uszek 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do uszek

Lista alergenów dla farszu do uszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do uszek

Cena przygotowania farszu do uszek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Pieczarki
500 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na farsz do uszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób