Przepis na ciasto na uszka krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól.

W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło.

Do masła wlej 350 mililitrów wody i wymieszaj.

Wodę z masłem przelej do mąki.

Zagnieć gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od dłoni.

Przykryj je lnianą ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 30 minut.

Po tym czasie ciasto jest gotowe, aby zrobić z niego uszka.

Ciasto należy cienko rozwałkować i małym kieliszkiem wykrawać okręgi.

Ciasto na uszka ułożone na ściereczce kuchennej.
Ciasto na uszka
Koszt przygotowania dania
9.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
6446 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Ciasto na uszka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na uszka

Ciasto na uszka to sprawdzony przepis na pyszne uniwersalne ciasto do faszerowania. Uszka wigilijne tradycyjnie przygotowuje się z farszem grzybowym kilka dni przed wigilią. Dobre ciasto daje gwarancję na pyszne uszka do barszczu. Przepis na ciasto na uszka jest dość prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, woda, sól i masło.

Jak zrobić ciasto na uszka? Na stolicę przesiej mąkę pszenną, dodaj sól. W garnku roztop masło, uważaj, aby się nie spaliło. Do masła wlej 350 mililitrów wody i wymieszaj. Wodę z masłem przelej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od dłoni. Przykryj je lnianą ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe, aby zrobić z niego uszka. Ciasto należy cienko rozwałkować i małym kieliszkiem wykrawać okręgi. Każdy kawałek ciasta wypełnia się farszem i zwija. Tak przygotowane uszka można ugotować i podać z barszczem lub okrasą z cebuli. Nadają się one także do mrożenia. Pamiętaj, aby przed włożeniem do woreczków zmrozić uszka na desce. Zapobiegnie to sklejaniu.

Ciasto zrobione z mąki pszennej zawiera gluten. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Dlatego do wyrobu ciasta z mąki razowej dodaje się mąkę oczyszczoną, aby nadać mu właściwej tekstury.

Podsumowując ciasto na uszka jest bardzo proste do zrobienia, należy jedynie przestrzegać dokładnie proporcji składników. Prosty przepis na uszka z grzybami możesz wykorzystać dużo wcześniej i uszka zamrozić. Dobre uszka możesz przygotować z grzybami leśnymi, z pieczarkami lub z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto na uszka można wykorzystać do zrobienia kołdunów z mięsem i podać je z domowym rosołem lub barszczem czerwonym.

Wartości odżywcze ciasta na uszka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Energia (kalorie)
429.78 kcal
6446.75 kcal
Białko
11.65 g
174.75 g

Węglowodany w cieście na uszka

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Węglowodany
58.49 g
877.28 g
Węglowodany przyswajalne
58.49 g
877.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Tłuszcz
16.96 g
254.39 g
Tłuszcze nasycone
11.87 g
178.02 g
Tłuszcze nienasycone
5.09 g
76.37 g

Witaminy w przepisie na ciasto na uszka

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Witamina B6
0.06 mg
0.96 mg
Tiamina
0.76 mg
11.47 mg
Ryboflawina
0.36 mg
5.39 mg
Niacyna
5.28 mg
79.15 mg
Foliany
117.04 µg (mcg)
1755.66 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na uszka

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Sód
160.35 mg
2405.30 mg
Potas
106.67 mg
1600.00 mg
Wapń
19.98 mg
299.76 mg
Fosfor
104.22 mg
1563.37 mg
Magnez
29.22 mg
438.37 mg
Żelazo
4.46 mg
66.95 mg
Cynk
0.87 mg
13.04 mg
Miedź
0.16 mg
2.35 mg
Mangan
0.60 mg
9.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na uszka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na uszka

Lista alergenów dla ciasta na uszka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta na uszka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
5 szklanek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Masło
240 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Sól
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na ciasto na uszka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób