Przepis na uszka z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 260 g 2 szklanki
  • Masło 15 g
  • Suszone grzyby 40 g
  • Cebula 100 g 1 sztuka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży garnek, garnek mały, stolnica, wałek, folia aluminiowa

Mąkę i sól wsyp do miski.

Masło roztop w małym garnku, aż będzie płynne.

Do miski z mąką dodaj ok. 150 ml wrzącej wody i masło.

Wymieszaj do połączenia składników.

Na stolnicy lekko oprószonej mąką zagniataj ciasto ok. 5 minut.

Zagniecione ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut.

Grzyby umieść w garnku, zalej szklanką wody i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z łyżeczką masła.

Ugotowane grzyby odsącz z nadmiaru wody, dodaj na patelnię z cebulą i podsmażaj ok. 5 minut.

Farsz drobno poszatkuj.

Ciasto podziel na 2-3 części i każdą kolejno rozwałkuj.

Szklanką lub kieliszkiem wykrajaj kółka.

Na środek nakładaj ½ łyżeczki farszu.

łóż krążek na pół, zlep brzegi na kształt uszek.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

Porcjami wrzucaj uszka i gotuj ok. 1-2 minut.

Wyławiaj łyżką cedzakową uważając aby nie naruszyć ciasta.

Barszcz czerwony podany z uszkami z grzybami
Uszka z grzybami
Koszt przygotowania dania
15.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
401 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Uszka z grzybami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o uszkach z grzybami

Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są na Wigilię Bożego Narodzenia jako dodatek do barszczu czerwonego charakterystycznego dla tego Święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyszne uszka z grzybami przygotować także bez większej okazji, jako smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny, a nie tylko danie wigilijne.

Jak zrobić uszka z grzybami? Choć sam przepis na dobre uszka z grzybami i sposób ich przygotowania są bardzo proste, niestety jest to danie wymagające dużej ilości czasu. Dlatego, warto rozważyć przygotowanie większej ilości pierogów za jednym razem, a następnie zamrożenie kilku porcji. Można z nich następnie korzystać, zawsze kiedy brakuje czasu na gotowanie. Przepis na dobre ciasto na uszka z grzybami nie należy do skomplikowanych – niezbędne składniki to wyłącznie mąka, woda i sól, z których należy zagnieść ciasto, dokładnie takie samo jak na pierogi. Choć tradycyjnie ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, w ramach urozmaicenia swojej diety, można wykorzystać także mąkę żytnią, orkiszową lub gryczaną. A jak przygotować farsz do uszek? Potrzebne będą oczywiście grzyby (świeże lub suszone), cebulka oraz kapusta kiszona. Farsz można przygotować z pieczarek, borowików, podgrzybków czy mieszanki grzybów leśnych. Choć uszka z grzyami to danie z wieloletnią tradycyją, dokładny sposób ich przygotowania może różnić się w każdym domu, w zależności od zwyczajów i upodobań danej rodziny.

Uszka z grzybami najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do barszczu z czerwonych buraków. Barszcz z uszkami to obowiązkowe danie na każdym polskim wigilijnym stole. Można je również podać samodzielnie, na przykład z podsmażaną cebulką tak, jak tradycyjne pierogi wigilijne. Choć jest to danie świąteczne i uroczyste jednocześnie charakteryzuje je stosunkowo niska kaloryczność i zawartość tłuszczu, co jest niewątpliwą zaletą. Zdecydowanie warto znać przepis na uszka z grzybami i przygotować je nie tylko od Święta.

Wartości odżywcze uszek z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (135g)
Energia (kalorie)
297.39 kcal
401.47 kcal
Białko
12.01 g
16.21 g

Węglowodany w uszkach z grzybami

Na 100g
Na porcję (135g)
Węglowodany
53.37 g
72.05 g
Węglowodany przyswajalne
50.20 g
67.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (135g)
Tłuszcz
3.99 g
5.39 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.03 g
4.09 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na uszka z grzybami

Na 100g
Na porcję (135g)
Tiamina
0.61 mg
0.82 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.38 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
4.14 mg
5.59 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
95.53 µg (mcg)
128.97 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na uszka z grzybami

Na 100g
Na porcję (135g)
Sód
3.24 mg
4.38 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
115.61 mg
156.08 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
18.31 mg
24.72 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Fosfor
85.54 mg
115.48 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
24.97 mg
33.71 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
4.52 mg
6.10 mg
Cynk
0.71 mg
0.96 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.17 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny uszek z grzybami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w uszkach z grzybami

Lista alergenów dla uszek z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania uszek z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
15.46
Jak oceniasz przepis na uszka z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób