Farsz na uszka

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny farsz do uszek.
Farsz na uszka
Farsz z grzybów suszonych to doskonały pomysł na nadzienie do małych pierożków, które doskonale smakują z dodatkiem barszczu czerwonego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
621 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Suszone grzyby (75 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Masło (30 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko, miska

Przepis na farsz na uszka krok po kroku

Suszone grzyby włóż do garnka i zalej 3 szklankami zimnej wody. Grzyby odstaw na całą noc do lodówki.

Następnego dnia grzyby z wodą, w której się moczyły, gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

Po tym czasie grzyby przecedź na sitku, grzyby pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Cebule obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy oraz masło.

Na tłuszczu przesmaż cebulę, aż się zeszkli.

Następnie dodaj posiekane grzyby i całość smaż przez około 3-4 minuty.

Pod koniec smażenia farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy farsz pozostaw do przestygnięcia i wykorzystaj go do przygotowania uszek.

Jak oceniasz przepis na farsz na uszka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat farszu na uszka

Farsz na uszka to doskonałe dopełnienie uszek, czyli potrawy przygotowywanej na święta. Najlepsze uszka to danie wigilijne, które doskonale smakuje z dodatkiem barszczu czerwonego. Farsz na uszka stanowi doskonały pomysł na dodatek do pierożków i nie tylko. Sprawdzony przepis na farsz na uszka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: suszone grzyby, cebula, masło, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić farsz na uszka? Suszone grzyby włóż do garnka i zalej 3 szklankami zimnej wody. Grzyby odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia grzyby z wodą, w której się moczyły, gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie grzyby przecedź na sitku, grzyby pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy oraz masło. Na tłuszczu przesmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj posiekane grzyby, składniki dokładnie przemieszaj i całość smaż przez około 3-4 minuty. Pod koniec smażenia farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz pozostaw do przestygnięcia i wykorzystaj go do przygotowania uszek.

Grzyby suszone poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować farsz do uszek. Tradycyjne, domowe uszka z pysznym nadzieniem z suszonych grzybów leśnych to doskonałe danie wigilijne, które doskonale smakuje z dodatkiem barszczu czerwonego. Produkty niezbędne do przygotowania farszu do uszek dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w farszu na uszka

Lista alergenów dla farszu na uszka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze farszu na uszka

na 100g gotowej potrawy

Farsz na uszka to łatwe w przygotowaniu nadzienie do uszek. Przepis jest bardzo prosty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
207.25
621.76
Białko (g)
7.58
22.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
19.54
58.62
Węglowodany przyswajalne (g)
11.65
34.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.89
23.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.96
32.89
Tłuszcze nasycone (g)
5.48
16.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
16.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.33
12.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
3.47
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.48
61.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
65.14
195.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.70
14.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.90
191.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.68
47.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
3.59
10.76
Potas (mg)
94.98
284.95
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.89
50.67
Żelazo (mg)
2.59
7.76
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na uszka 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na uszka

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
75 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 4
26.25
Za 75 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
43.00