Farsz do pasztecików

Opublikowano: 26.09.2022 r., 16:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
farsz do ciasta francuskiego
Farsz do pasztecików
Poznaj przepis na pyszny farsz do pasztecików z mielonym mięsem i pieczarkami.
Przygotowanie 20 min
182 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na farsz do pasztecików krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki, a na koniec mielone mięso.

Smaż ok. 7 minut.

Dopraw.

Jak oceniasz przepis na farsz do pasztecików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat farszu do pasztecików

Planujesz przygotować farsz do pasztecików, ale nie wiesz, jak go zrobić, tak aby był idealny i nadawał się na wiele okazji? Przedstawiamy nasz pomysł na najlepszy, sprawdzony przepis na farsz do pasztecików z mielonym mięsem, cebulką i pieczarkami. To nadzienie idealnie sprawdzi się do pasztecików drożdżowych, które możesz podawać jako przystawki na imprezę lub dodatki do zup, na przykład tradycyjnego, wigilijnego barszczu czerwonego. Przygotowanie farszu jest banalnie proste i zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, dlatego na pewno sobie z nim poradzisz, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy dobrze przygotować wszystkie składniki (drobno posiekać cebulę z czosnkiem, a pieczarki dokładnie umyć, obrać i pokroić w małą kostkę) i podsmażyć na patelni, na oliwie, oleju rzepakowym lub maśle z dodatkiem przypraw. To wszystko! Nadzienie jest gotowe i możesz zacząć faszerować nim paszteciki. Tak przygotowany farsz jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się na wiele okazji oraz do wielu dań, możesz jednak modyfikować go na wiele sposobów w zależności od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Jeśli wolisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać więcej czosnku, mielonej, ostrej papryki lub papryczki chilli. Mięso wieprzowe możesz też zastąpić mięsem drobiowym (zwłaszcza jeśli chcesz ograniczyć zawartość tłuszczu oraz kaloryczność farszu), a pieczarki innymi, ulubionymi grzybami, na przykład kurkami lub borowikami. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać bardzo prosty i szybki, a jednocześnie smaczny i uniwersalny sposób na to, jak zrobić farsz do pasztecików, który na pewno sprawdzi się w Twojej kuchni.

Alergeny w farszu do pasztecików

Lista alergenów dla farszu do pasztecików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do pasztecików

Wartości odżywcze farszu do pasztecików

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować farsz, jak najbardziej niskokaloryczny możesz wykorzystać mięso drobiowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
182.10
182.10
Białko (g)
10.37
10.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.42
2.42
Węglowodany przyswajalne (g)
1.89
1.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.57
14.57
Tłuszcze nasycone (g)
5.95
5.95
Tłuszcze nienasycone (g)
8.62
8.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.22
7.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
1.39
Cholesterol (mg)
39.72
39.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.10
1.10
Witamina B6 (mg)
0.26
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.40
Witamina C (mg)
2.20
2.20
Retinol (µg (mcg))
1.10
1.10
Tiamina (mg)
0.43
0.43
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Niacyna (mg)
3.41
3.41
Foliany (µg (mcg))
10.09
10.09
Beta karoten (µg (mcg))
4.03
4.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
33.00
33.00
Potas (mg)
269.00
269.00
Wapń (mg)
12.72
12.72
Fosfor (mg)
125.33
125.33
Magnez (mg)
14.52
14.52
Żelazo (mg)
0.68
0.68
Cynk (mg)
1.39
1.39
Miedź (mg)
0.12
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do pasztecików 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do pasztecików

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
39.00