Farsz na pierogi z mięsem

Opublikowano: 10.04.2021 r., 19:46 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z farszem mięsnym z podsmażaną cebulką
Farsz na pierogi z mięsem
Farsz na pierogi z mięsem, z podsmażaną cebulką i czosnkiem. Idealny do pierogów nie tylko na święta. Pożywny, sycący posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci.
Przygotowanie 25 min
585 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (150 g)
  • Cebula (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na farsz na pierogi z mięsem krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i czosnek.

Na patelnię dodaj mięso.

Dopraw.

Podsmażaj do zarumienienia i ścięcia mięsa.

Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat farszu na pierogi z mięsem

Farsz na pierogi z mięsem to klucz do udanych domowych pierogów, czyli jednego z najbardziej popularnych i uwielbianych obiadów w większości polskich domów. Nadzienie do pierogów z mięsem, z cebulą i z grzybami to Pyszny, pożywny i sycący posiłek dla całej rodziny, również dla dzieci.

Jak zrobić dobre pierogi z mięsem? Kluczowy jest wybór dobrej jakości mięsa oraz odpowiednich przypraw, które podkręcą jego smak. Farsz do pierogów można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Świetnie sprawdzi się mięso drobione, na przykład z indyka lub kruczaka, a także mięso wieprzowe lub mięso wołowe. Pierogi można przygotować zarówno z mięsem gotowany - tutaj świetnie sprawdza się mięso z rosołu, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie lubiących marnowania żywności i żyjących i gotujących w duchu zero waste. Dobry pomysł na nadzienie do pierogów to również farsz z mięsem mielonym podsmażanym na patelni z dobrej jakości oliwą lub olejem rzepakowym, drobno posiekaną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz grzybami - na przykład pieczarkami.

Przepis na farsz do pierogów z mięsem jest bardzo szybki, prosty, niewymagający większych umiejętności kulinarnych. Wybrane mięso wystarczy wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać cebulkę, czosnek, pieczarki oraz przyprawy i podmażać do zarumienienia i ścięcia białek mięsa. To wszystko, farsz do pierogów z mięsem gotowy!

A jak zrobić idealne ciasto do pierogów? Wystarczy przygotować mąkę, wodę i odrobinę soli i zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, jednak można ją zamienić lub częściowo zastąpić żytnią, orkiszową lub gryczaną. Na wykrajane z rozwałkowanego ciasta wykrajać za pomocą szklanki lub kieliczka niewielkie krążki, nakładamy porcje farszu, zlepiamy brzegi i wrzucać do wrzącej wody.

Czas gotowania pierogów to około 2-3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podczas gotowania należy je delikatnie mieszać, aby nie przywarły do dna, ale jednocześnie uważając, aby ich nie uszkodzić.

Domowe pierogi z mięsem gotowanym świetnie smakują okraszone podsmażaną na oleju cebulką, domowymi skwarkami lub pieczarkami. Sprawdzą się też w opcji na wynos, pakowane do lunchboxa i zjedzone np. w przerwie w pracy.

Alergeny w farszu na pierogi z mięsem

Lista alergenów dla farszu na pierogi z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze farszu na pierogi z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
266.11
585.44
Białko (g)
11.65
25.64
Fenyloalanina (mg)
0.46
1.02
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
2.81
6.18
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
5.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
23.06
50.72
Tłuszcze nasycone (g)
8.05
17.72
Tłuszcze nienasycone (g)
15.00
33.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.78
28.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
4.88
Cholesterol (mg)
48.00
105.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
1.33
2.93
Witamina B6 (mg)
0.31
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.03
Witamina C (mg)
2.80
6.17
Retinol (µg (mcg))
1.33
2.93
Tiamina (mg)
0.50
1.10
Ryboflawina (mg)
0.17
0.37
Niacyna (mg)
2.94
6.46
Foliany (µg (mcg))
7.62
16.77
Beta karoten (µg (mcg))
5.00
11.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
38.78
85.31
Potas (mg)
232.78
512.11
Wapń (mg)
18.56
40.82
Fosfor (mg)
126.51
278.32
Magnez (mg)
15.44
33.98
Żelazo (mg)
0.72
1.59
Cynk (mg)
1.53
3.37
Miedź (mg)
0.05
0.11
Mangan (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi z mięsem 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na pierogi z mięsem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
34.00