Przepis na pierogi z ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, stolnica, praska do ziemniaków

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka i ugotuj do miękkości, a następnie ostudź.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z cebulą. Dopraw solą, dużą ilością pieprzu i czosnkiem.

W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką duże okręgi.

Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.

W dużym garnku zagotuj wodę i małymi partiami wkładaj do niej pierogi.

Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z ziemniakami podane w misce z cebulą.
pierogi z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
3.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
76

Pierogi z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami to świetny wybór dla wszystkich miłośników smacznych dań. Robi się je w prosty sposób, a smakują naprawdę wybornie, są też w pełni wegetariańskie. Choć to danie postne, sprawdzi się nie tylko na święta. Ma niezwykle prosty farsz, który smakuje po prostu fantastycznie. To opcja niskobudżetowa jednak naprawdę smaczna.

Przepis na pierogi z ziemniakami to coś dla prawdziwych fanów pierogów, którym znudziły się już tradycyjne wersje. Całość będzie świetną wegańska alternatywą dla pierogów ruskich. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Warto jednak pamiętać, by wcześniej ugotować ziemniaki na farsz, bez tego nie da się ich przyrządzić, a jest to najbardziej czasochłonne zadanie. Cały proces można podzielić na dwie części. Pierwsza, to przygotowywanie wspaniałego farszu, natomiast druga, tworzenie ciasta pierogowego. Kolejnym krokiem jest już tylko wypełnianie pierożków farszem i sklejanie. To świetne zadanie dla całej rodziny, które dostarcza sporo frajdy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z ziemniakami, które będą nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu, to ten świetny przepis sprawdzi się idealnie. Jego baza jest ziemniaczany farsz, na który składają się oczywiście ziemniaki, a także sporo cebuli. Karmelizowana cebula wspaniale łączy się z ziemniakami i dopełnia ich smak. Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się ziemniaki, które są delikatne, a nawet rozpadające się. Musi z nich bowiem powstać puree. Po połączeniu z cebulą należy dobrze je doprawić, to dlatego, że ziemniaki same w sobie nie mają zbyt ciekawego smaku, w połączeniu z ciastem byłyby po prostu mdłe. Można do tego użyć przypraw proponowanych w przepisie, ale można też skomponować własną mieszankę. Jednak nie należy zapominać o dużej ilości pieprzu, który doskonale podkreśla smak tych pierogów.

To wspaniały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, gdyż jest pyszne, szybkie i tanie. Ten prosty przepis pokaże ci jak stworzyć fantastyczny farsz do pierogów z gotowanych ziemniaków, a także delikatne ciasto.

Wartości odżywcze pierogów z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
210.92 kcal
274.20 kcal
Białko
6.50 g
8.45 g

Węglowodany w pierogach z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
36.53 g
47.49 g
Węglowodany przyswajalne
35.39 g
46.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
4.53 g
5.89 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
1.69 g
Tłuszcze nienasycone
3.23 g
4.20 g

Witaminy w przepisie na pierogi z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.17 mg
0.22 mg
Tiamina
0.41 mg
0.53 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.24 mg
Niacyna
2.95 mg
3.84 mg
Foliany
65.19 µg (mcg)
84.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
4.31 mg
5.60 mg
Potas
240.42 mg
312.55 mg
Wapń
16.38 mg
21.30 mg
Fosfor
75.19 mg
97.75 mg
Magnez
24.58 mg
31.95 mg
Żelazo
2.51 mg
3.26 mg
Cynk
0.56 mg
0.72 mg
Miedź
0.12 mg
0.16 mg
Mangan
0.35 mg
0.45 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z ziemniakami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z ziemniakami

Lista alergenów dla pierogów z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób