- Mąka pszenna typ 500 600 g 3 szklanki
- Mięso mielone wieprzowe 1000 g
- Cebula 400 g 4 duże sztuki
- Bulion drobiowy 200 g niepełna szklanka
- Masło 150 g
- Jajko 2 szt.
Przepis na pielmieni krok po kroku
W misce umieść mięso mielone.
Obierz cebulę z łupiny i bardzo drobno cebulę.
Przeciśnij przez praskę czosnek.
Dodaj do mięsa jajko, wlej bulion drobiowy, dopraw mięso solą oraz pieprzem.
Wymieszaj dokładnie.
Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę soli i wlej 230 ml wody.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto cienko.
Wykrawaj kieliszkiem kawałki ciasta i na każdym umieść łyżeczkę farszu.
Sklej brzegi i zlep dwa końce ze sobą.
W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą.
Partiami gotuj pielmieni, aż zaczną wypływać.
Podawaj na talerzu z dodatkiem masła.

-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Pierogi z borówkami
-
Pierogi drożdżowe
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Wareniki
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz na pierogi
Informacje dietetyczne - pielmieni
Wartości odżywcze pielmieni
Pielmieni to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Pierogów z mąki pszennej nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię. Unikać tego typu dań powinny także osoby mające problemy z gospodarką węglowodanową.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
-
mąka pszenna,
mięso,
cebula,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pielmieni
Lista alergenów dla pielmieni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat pielmieni
Pielmieni to wspaniały pomysł na tradycyjne rosyjskie pierożki. Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym można wykorzystać jako danie obiadowe lub przekąskę podczas spotkania z gronie znajomych. Przepis na pielmieni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierożków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, czosnek, jajko, bulion drobiowy, masło, mąka pszenna, sól, pieprz,
Jak zrobić pielmieni? W misce umieść mięso mielone. Obierz cebulę z łupiny i bardzo drobno cebulę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj do mięsa jajko, wlej bulion drobiowy, dopraw mięso solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę soli i wlej wodę. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto cienko. Wykrawaj kieliszkiem kawałki ciasta i na każdym umieść łyżeczkę farszu. Sklej brzegi i zlep dwa końce ze sobą. W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą. Partiami gotuj pielmieni, aż zaczną wypływać. Podawaj na talerzu z dodatkiem masła.
Mięso mielone z łopatki wieprzowej jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach regeneracyjnych. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym także do syntezy hormonów oraz enzymów. Mięso zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Mięso wieprzowe zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych, które mogą powodować w nadmiarze podwyższenie poziomu cholesterolu w naszej krwi.
Podsumowując pyszne pierożki z mięsem mielonym sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Ukraińskie pierożki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Najlepiej spożyć je tego samego dnia. Ciasto na pierogi pielmieni jest identyczne jak ciasto na tradycyjne pierogi. Do pierogów możesz dodać różne rodzaje mięsa mielonego. Pierożki możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu ulubione zioła i przyprawy.
Szacunkowy koszt przygotowania pielmieni
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023