Przepis na pielmieni krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica

W misce umieść mięso mielone.

Obierz cebulę z łupiny i bardzo drobno cebulę.

Przeciśnij przez praskę czosnek.

Dodaj do mięsa jajko, wlej bulion drobiowy, dopraw mięso solą oraz pieprzem.

Wymieszaj dokładnie.

Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę soli i wlej 230 ml wody.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto cienko.

Wykrawaj kieliszkiem kawałki ciasta i na każdym umieść łyżeczkę farszu.

Sklej brzegi i zlep dwa końce ze sobą.

W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą.

Partiami gotuj pielmieni, aż zaczną wypływać.

Podawaj na talerzu z dodatkiem masła.

Pielmieni podane w białej miseczce stojącej na drewnianej desce do krojenia.
Pielmieni
Koszt przygotowania dania
33.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
618 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
72

Pielmieni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pielmieni

Pielmieni to wspaniały pomysł na tradycyjne rosyjskie pierożki. Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym można wykorzystać jako danie obiadowe lub przekąskę podczas spotkania z gronie znajomych. Przepis na pielmieni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierożków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, czosnek, jajko, bulion drobiowy, masło, mąka pszenna, sól, pieprz,

Jak zrobić pielmieni? W misce umieść mięso mielone. Obierz cebulę z łupiny i bardzo drobno cebulę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj do mięsa jajko, wlej bulion drobiowy, dopraw mięso solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę soli i wlej wodę. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto cienko. Wykrawaj kieliszkiem kawałki ciasta i na każdym umieść łyżeczkę farszu. Sklej brzegi i zlep dwa końce ze sobą. W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą. Partiami gotuj pielmieni, aż zaczną wypływać. Podawaj na talerzu z dodatkiem masła.

Mięso mielone z łopatki wieprzowej jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach regeneracyjnych. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym także do syntezy hormonów oraz enzymów. Mięso zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Mięso wieprzowe zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych, które mogą powodować w nadmiarze podwyższenie poziomu cholesterolu w naszej krwi.

Podsumowując pyszne pierożki z mięsem mielonym sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Ukraińskie pierożki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Najlepiej spożyć je tego samego dnia. Ciasto na pierogi pielmieni jest identyczne jak ciasto na tradycyjne pierogi. Do pierogów możesz dodać różne rodzaje mięsa mielonego. Pierożki możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu ulubione zioła i przyprawy.

Wartości odżywcze pielmieni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
252.55 kcal
618.75 kcal
Białko
11.20 g
27.45 g

Węglowodany w pielmieni

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
19.35 g
47.40 g
Węglowodany przyswajalne
19.07 g
46.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
14.42 g
35.34 g
Tłuszcze nasycone
7.94 g
19.46 g
Tłuszcze nienasycone
6.48 g
15.88 g
Tłuszcze jednonasycone
5.43 g
13.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.05 g
2.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
59.17 mg
144.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pielmieni

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A
49.67 µg (mcg)
121.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.49 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.49 mg
3.65 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
48.88 µg (mcg)
119.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.54 mg
1.32 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.58 mg
Niacyna
3.41 mg
8.35 mg
Foliany
42.77 µg (mcg)
104.79 µg (mcg)
Beta karoten
12.72 µg (mcg)
31.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pielmieni

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
61.33 mg
150.26 mg
Potas
180.48 mg
442.18 mg
Wapń
18.36 mg
44.98 mg
Fosfor
116.74 mg
286.01 mg
Magnez
18.85 mg
46.17 mg
Żelazo
1.83 mg
4.49 mg
Cynk
1.25 mg
3.06 mg
Miedź
0.08 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pielmieni 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pielmieni

Lista alergenów dla pielmieni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pielmieni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Bulion drobiowy
200 g
niepełna szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na pielmieni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób