Farsz na pierogi
-
Farsz na pierogi ruskie
Farsz na pierogi ruskie jest prosty do przygotowania. Idealny farsz składa się tylko z kilku prostych składników. Bardzo często produkty …
30 + 30 min łatwy 4 183 kcal
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
Farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszne nadzienie do pierogów. Pyszne pierogi, które przygotujesz z naszym …
20 + 20 min łatwy 10 84 kcal -
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Najlepszy i łatwy przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami idealny na święta. To pyszny postny farsz, który …
20 + 30 min łatwy 50 11 kcal
Farsz na pierogi - przepisy
-
Farsz na pierogi ruskie z cebulą
Farsz na pierogi ruskie z cebulą to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać to tradycyjne danie. Pyszna masa z ziemniaków, twarogu …
30 min łatwy 1 1119 kcal
-
Farsz na pierogi z mięsem
Farsz na pierogi z mięsem to klucz do udanych domowych pierogów, czyli jednego z najbardziej popularnych i uwielbianych obiadów w …
25 min łatwy 1 585 kcal -
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Będzie on nie tylko dobrym …
30 + 40 min łatwy 23 34 kcal
-
Farsz z pieczarek
Farsz z pieczarek to doskonała opcja do wszystkich pierogów, naleśników, czy krokietów. Całość jest bardzo smaczna, a przy okazji niezwykle …
15 + 15 min łatwy 4 236 kcal
-
Farsz na pierogi wigilijne
Farsz na pierogi wigilijne pozwala na przygotowanie najpyszniejszych pierogów na świecie. Jest postny i bardzo aromatyczny, ale sprawdzi się również …
90 + 60 min łatwy 10 32 kcal
-
Kapusta z grzybami do pierogów
Dzisiaj przedstawię Ci prosty i sprawdzony przepis na pierogi z grzybami i kapustą. Przepis będzie idealny nie tylko na niedzielny …
20 + 60 min łatwy 16 62 kcal
-
Farsz szpinakowy
Farsz szpinakowy to niezwykle uniwersalny dodatek, który można używać do wielu różnych dań. Jest smaczny, szybki i niezwykle ciekawy. To …
20 + 20 min łatwy 4 360 kcal
-
Farsz szpinakowy do pierogów
Lubisz pierogi ze szpinakiem? Musisz spróbować przepisu na farsz szpinakowy do pierogów. Jest pyszny i prosty. Najlepszy, bo z czosnkiem …
10 min łatwy 1 622 kcal
-
Farsz serowy do pierogów
Farsz serowy do pierogów to jedno z najbardziej klasycznych, smacznych i popularnych dań w polskiej kuchni. Jest to najlepszy sposób …
15 min łatwy 45 16 kcal
-
Farsz grzybowy
Nie masz pomysłu na farsz do pierogów czy do uszek? Koniecznie poznaj mój dzisiejszy tradycyjny przepis na farsz grzybowy. Przygotujesz …
10 + 20 min łatwy 5 57 kcal
-
Farsz z soczewicy
Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz …
15 + 150 min łatwy 1 447 kcal
-
Pierogi gruzińskie
Pierogi gruzińskie, czyli tradycyjne chinkali to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis …
30 + 10 min łatwy 25 94 kcal -
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko to alternatywa tradycyjnych, tyle, że w wersji niewytrawnej. Dzięki temu na pewno przypadnie do gustu …
5 + 30 min łatwy 6 445 kcal
-
Pielmieni
Pielmieni to wspaniały pomysł na tradycyjne rosyjskie pierożki. Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym można wykorzystać jako danie obiadowe …
20 + 20 min łatwy 10 618 kcal -
Pierogi z serem
Pierogi z serem w swoim składzie nie zawierają produktów mięsnych, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie …
20 + 7 min średni 25 79 kcal
-
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 584 kcal -
Gruzińskie pierogi
Gruzińskie pierogi, czyli tradycyjne danie kuchni gruzińskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój …
30 + 10 min łatwy 30 126 kcal
-
Pierogi chinkali
Pierogi chinkali to dobrze znany gruziński przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również ciekawym kształtem. Te wypełnione mięsem pierożki …
60 + 10 min łatwy 8 328 kcal -
Pierogi z ziemniakami
Pierogi z ziemniakami to świetny wybór dla wszystkich miłośników smacznych dań. Robi się je w prosty sposób, a smakują naprawdę …
30 + 45 min łatwy 6 274 kcal
-
Pierogi drożdżowe
Pierogi drożdżowe to świetna alternatywa dla tych z wody. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej pracochłonne, jednak jest zdecydowanie warte …
60 + 40 min łatwy 6 461 kcal -
Kołduny litewskie
Kołduny litewskie to tradycyjne, domowe danie wywodzące się z kuchni litewskiej. Kołduny to doskonały pomysł na obiad, który najczęściej podaje …
60 min łatwy 4 602 kcal -
Wareniki
Wareniki to pierożki, które wyglądem przypominają te tradycyjnie lepione w Polsce. Różnią się jedynie bezmięsnym farszem. Można je podawać zarówno …
90 + 60 min łatwy 4 670 kcal
-
Farsz na uszka
Farsz na uszka to doskonałe dopełnienie uszek, czyli potrawy przygotowywanej na święta. Najlepsze uszka to danie wigilijne, które doskonale smakuje …
20 + 30 min łatwy 1 621 kcal
-
Cappelletti
Cappelletti to jeden z ponad 100 różnych rodzajów włoskiego makaronu. Przyjmuje on postać niewielkich, nadziewanych farszem pierożków, których kształt przypomina …
120 min trudny 4 725 kcal -
Dzyndzałki
Dzyndzałki to nic innego jak domowe pierożki, które zna każdy z nas. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami tradycyjne warmińskie danie, …
30 + 10 min łatwy 4 -
Pierogi z makiem
Pierogi z makiem to doskonała opcja na naprawdę pyszny posiłek na słodko. Sprawdzą się nie tylko na święta, ale także …
60 + 20 min łatwy 4 692 kcal
-
Pierogi z kurczakiem
Pierogi z kurczakiem to doskonała opcja na przygotowanie pysznego dania, które wspaniale syci i dobrze smakuje. To dobra alternatywa dla …
25 + 15 min łatwy 4 564 kcal -
Pierogi z białą kiełbasą
Pierogi z białą kiełbasą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań w nowoczesnej odsłonie. Króluje w nich biała kiełbasa …
30 + 15 min łatwy 6 617 kcal
-
Pierogi z piekarnika
Pierogi z piekarnika to danie, które będzie królem wszystkich imprez. To dlatego, że pierogi są niezwykle smaczne, chrupiące, a przy …
45 + 45 min łatwy 4 580 kcal -
Pierogi z mięsem wieprzowym
Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym to szybkie rozwiązanie na smaczne danie obiadowe. Podane z podsmażoną cebulką na pewno na …
60 + 10 min łatwy 10 465 kcal -
Pielmieni ukraińskie
Pielmieni ukraińskie to doskonały pomysł na pyszne pierogi, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Przepis na pielmieni ukraińskie …
30 + 20 min średni 5 685 kcal -
Farsz do uszek z pieczarek
Farsz do uszek z pieczarek to doskonała opcja dla miłośników tych małych domowych pierożków, które skrywają w sobie mnóstwo pysznych …
15 + 10 min łatwy 4 83 kcal
-
Japońskie pierogi
Japońskie pierogi to danie, które jest smaczne i proste w wykonaniu. Pyszny farsz z kapusty i mięsa mielonego, owinięty cienkim …
80 + 20 min średni 23 86 kcal -
Pierogi z bryndzą
Pyszne pierogi z bryndzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 15 min łatwy 28 86 kcal
-
Pierogi z malinami
Pierogi z malinami są wspaniałą opcją na słodkie danie, które zasmakuje nie tylko dzieciom. Delikatne ciasto skrywa wspaniały farsz z …
25 + 10 min łatwy 5 394 kcal
-
Pierogi wegańskie
Pierogi wegańskie są naprawdę fantastycznym wyborem dla wszystkich, którzy szukają wersji równie smacznej co klasyczna, ale bez dodatku żadnych produktów …
80 + 60 min łatwy 6 385 kcal
-
Pirozhki
Pirozhki to proste rosyjskie i ukraińskie bułeczki drożdżowe, które wypełnione są po brzegi przepysznym nadzieniem. Ich przygotowanie jest łatwe, a …
45 + 15 min średni 5 332 kcal
-
Pierogi z kapustą kiszoną
Pierogi z kapustą kiszoną to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Pierożki są łatwe w przygotowaniu, a przy …
30 + 3 min średni 4 707 kcal
-
Pierogi smażone
Pierogi smażone to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które kochają tradycyjne dania w nieco ciekawszej odsłonie. Tak przygotowane pierożki zachwycają …
20 + 10 min średni 6 1740 kcal
-
Pierogi japońskie
Pyszne pierogi japońskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
45 + 25 min łatwy 24 125 kcal -
Pielmieni syberyjskie
Pielmieni syberyjskie, czyli tradycyjne danie kuchni rosyjskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój …
30 + 10 min łatwy 30 75 kcal
Farsz na pierogi - co to jest?
Pierogi stanowią flagowe danie kuchni polskiej. Jednak przepis na pierogi powstał w Chinach, zaś danie to występuje także w wielu kuchniach świata. W Polsce są one szczególnie lubiane i powstały tu chyba najlepsze i najciekawsze farsze do pierogów na świecie. Farsz na pierogi robimy z mielonego mięsa i podrobów, sera, grzybów lub warzyw. Występują także wersje na słodko, z serem lub z owocami. W kuchni polskiej robimy gęsty farsz na pierogi, które są zrobione z cienkiego ciasta i zlepione na brzegu. Najbardziej klasyczny farsz do pierogów robimy z mięsa, kapusty kiszonej, kapusty z grzybami oraz z sera. Asortytment farszy do pierogów znacznie rozwinął się pod koniec XX wieku, kiedy to powstały ciekawe farsze z kasz, szpinaku, fety itp.
Farsz na pierogi - sprawdzone przepisy na farsze do pierogów
W Polsce prawie każdy lubi pierogi, jako pyszne i sycące danie na obiad lub na kolację. Lubimy pierogi na słodko i na słono, z różnymi rodzajami farszy. Nieco tracą popularność pierogi z mięsem mielonym lub podrobami, za to coraz bardziej popularne stają się dietetyczne pierogi z warzywami, ziemniakami i serem. Przedstawiamy tradycyjne i nowe przepisy na farsze na pierogi. Doradzamy jak zrobić fajny, ciekawy farsz, który zachwyci rodzinę i gości.
Jak powstał przepis na farsz na pierogi
Jaką rolę odgrywa nadzienie do pierogów
Pierogi uchodzą za danie typowo polskie. Stanowią one dobre danie w chłodnym klimacie, gdyż są pożywne i sycące. Przypuszcza się, że pierwszy przepis na pierogi powstał w Chinach, gdzie też wynaleziono makaron. Stamtąd przepis na pierogi przywędrował przez Azję do Polski, gdzie upowszechnił się w XII wieku.
Pierogi występują w wielu kuchniach świata. Jednak najbardziej upowszechniły się w Europie Środkowej i Wschodniej, gdzie stały się świetnym daniem dla ludzi ciężko pracujących w chłodnym klimacie. Pierogi wywodzą się z ludowej tradycji kulinarnej, gdyż są jedzeniem tanim, pozwalającym wykorzystać resztki i nie marnować jedzenia. Dlatego też powstały przepisy na pyszny farsz z tanich składników jak ser czy ziemniaki. Dobry farsz na pierogi można zrobić prawie ze wszystkiego. Jednak właściwe dodanie przypraw, sprawia, że można go zrobić z tanich produktów.
Pierogi to po prostu nadzienie zawinięte w ciasto makaronowe i ugotowane. Znajdujemy je w kuchni północnych Chin, Korei, Indii, Nepalu, Gruzji, Białorusi, Ukrainy, Litwy i Polski. W Europie Zachodniej najbardziej upowszechniły się we Włoszech, jak pierożki ravioli, tortellini, capelletti czy agnolotti. Pierogi przyjmują różny kształt i wielkość. Mamy przepisy zamknięte, lub pierogi otwarte, jak fińskie pierogi karelskie. Może to być jeden duży pieróg, jak hiszpańska empanada, pierogi średniej wielkości, lub małe pierożki do zupy. Są gotowane, smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone.
Farsz na pierogi - rodzaje i przepisy
Pierogi wywodzą się z kuchni ludowej, dlatego tradycyjne nadzienie do pierogów robiono ze składników tanich i dostępnych, jak podroby, mięso mielone, grzyby, ser czy warzywa. Najbardziej popularne były zawsze pierogi z mięsem lub podrobami. Dobry farsz do pierogów można zrobić z taniego mięsa z resztek lub z podrobów. Farsz może być gęsty jak w typowych pierogach polskich, lub rzadki z sosem, jak w gruzińskich pierogach chinkali. Do pierogów nadaje się mielone mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe oraz podroby. Idealnie nadaje się niesmaczne, gotowane mięso z rosołu, które można zmielić i wykorzystać jako nadzienie. Mięso w pierogach łączono z warzywami. W taniej kuchni ludowej powstały nadzienia łączone, z mięsa, łoju z ziemniakami lub innymi warzywami.
Kuchnia ludowa wykorzystywała najczęściej tanie produkty. Dlatego też wymyślono przepisy na pierogi z serem, ziemniakami i serem, kapustą kiszoną, warzywami, masą jajeczną, kaszą itp. Te przepisy wpisują się w obecny trend ograniczania mięsa i zwiększania ilości warzyw w diecie. Dlatego też pojawiły się pomysły na ciekawy farsz ze szpinaku, warzyw i kasz.
Lubimy także pierogi z farszem na słodko. Są one szczególnie przysmakiem dzieci. Słodki farsz robimy ze słodzonego sera lub owoców. Pierogi na słodko podajemy posypane cukrem i polane śmietaną.
Jak zrobić pyszny farsz do pierogów
Tradycyjny przepis na dobry farsz na pierogi w kuchni polskiej
W kuchni polskiej pierogi jada się często, na słodko i na słono. Jadamy pierogi w formie gotowanej, z farszem owiniętym cienkim ciastem i zaklejonym.
Najlepszy farsz w tradycyjnej kuchni polskiej:
- mięso mielone z przyprawami,
- tzw. dudy, czyli płucka,
- kapusta kiszona z grzybami lub pieczarkami,
- grzyby leśne, pieczarki lub kurki.
Do pierogów z mięsem świetnie nadaje się niesmaczne, gotowane mięso wołowe lub drobiowe z rosołu. Należy je zmielić i dodać przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Pierogi z mięsem podajemy jako klasyczne danie obiadowe, polane tłuszczem ze skwarkami lub podsmażoną, posiekaną cebulą. Małe pierogi z mięsem, tzw. uszka podaje się w zupie, najczęściej w barszczu czerwonym.
Do klasyki kuchni polskiej należą także tzw. dudki, czyli farsz do pierogów z płucek, które są tanie i świetnie nadają się na nadzienie. Płucka należy namoczyć, a następnie ugotować z warzywami. Na farsz mielimy je w maszynce do mięsa i dodajemy podsmażoną cebulkę.
Do klasyki dań świątecznych i postnych należą pierogi z grzybami, kapustą kiszoną lub kapustą i grzybami. Pierogi te stanowią tradycyjne danie postne na Wigilię Bożego Narodzenia. Najczęściej wykorzystuje się pieczarki lub kurki, gdyż grzyby leśne są drogie.
Najlepszy farsz na pierogi na słodko
Dzieci uwielbiają pierogi na słodko. Stanowią one idealne danie, nie tylko na obiad, lecz także na kolację na ciepło. Do polskiej tradycji należą pierogi z serem na słodko. Najlepszy farsz do pierogów z serem powstaje przez zmielenie sera z żółtkiem i cukrem. Pierogi z serem podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.
Zapomnianym daniem są pierogi z makiem, które kiedyś robiło się na Wigilię. Do wykonania farszu można użyć masy makowej z puszki lub pozostałej po pieczeniu makowców. Masę makową możemy również połączyć z serem.
Do klasyki kuchni polskiej należą pierogi na słodko z sezonowymi owocami. W sezonie robimy pierogi z truskawkami i z jagodami. Owoce również łączone są z serem. Jako nadzienie do pierogów sprawdzają się:
- maliny,
- jeżyny,
- śliwki wydrylowane,
- truskawki,
- jagody,
- wiśnie wydrylowane,
- wydrylowane czereśnie.
Ciekawy pomysł na pyszny farsz do pierogów
Dopiero pod koniec XX wieku w Polsce pojawił się nowy, ciekawy sposób na farsz do pierogów z kasz, serów i warzyw. Pomysł ten doskonale wpisuje się w trend dietetycznych i lekkich dań bezmięsnych.
Pod koniec XX wieku pojawiły się pierogi z nadzieniem z ziemniaków i sera. Obecnie noszą one nazwę pierogów ukraińskich. Kiedyś nazywano je pierogami ruskimi, choć naprawdę pochodzą z kresów. Było to tradycyjne danie chłopów z Galicji Wschodniej, czyli ziem wchodzących obecnie w skład Polski i Ukrainy. Było to ludowe danie wykorzystujące tanie, swojskie produkty. Na farsz mielimy gotowane ziemniaki z twarogiem i dodajemy podsmażoną cebulę.
Pierogi z serem robimy nie tylko na słodko, lecz także na słono. Świetnym składnikiem na farsz na pierogi jest ser feta lub ser w stylu fety, jak również mozzarella, czy inne sery twarogowe. Fetę na farsz łączymy z takimi dodatkami jak: szpinak, suszone pomidory, ziemniaki, brokuły, kasza gryczana czy mięso drobiowe. Szczególnie popularne są pierogi z fetą i szpinakiem. Podobnie uniwersalnym składnikiem na farsz jest szpinak. Robimy farsz z samego szpinaku lub łączmy szpinak z serem twarogowym lub fetą.
Popularne stały się także pierogi z soczewicą lub z kaszą gryczaną. Farsz z soczewicy robimy dodając podsmażoną cebulę. Natomiast kaszę gryczaną łączymy z fetą lub serem twarogowym, podsmażoną cebulą, pieczarkami lub innymi grzybami, czy też z warzywami. Dobry farsz możemy zrobić również z kaszy jaglanej lub jęczmiennej. Do farszu z kaszy dobrze jest dodać jajko, które stanie się składnikiem zlepiającym i zagęszczającym.