Kołduny litewskie

Opublikowano: 21.07.2022 r., 20:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kołduny litewskie podane w niebieskiej miseczce.
Kołduny litewskie
Kołduny litewskie to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni litewskiej. No najczęściej podaje się z dodatkiem barszczu czerwonego lub bulionu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 60 min
602 kcal
Kcal w porcji
575 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (50 g)
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Bulion wołowy (1500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, praska do czosnku, miska

Przepis na kołduny litewskie krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, połowę miękkiego masła i wszystkie składniki wymieszaj dłonią, stopniowo dodając odrobinę ciepłej wody.

Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, oraz przyprawy do smaku.

Składniki farszu mięsnego dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego koła przy pomocy niedużej szklanki.

Na każde koło nałóż małą porcję farszu i zlep ciasto na kształt uszek.

W garnku rozgrzej bulion i ugotuj w nim kołduny.

Kołduny podawaj na ciepło z dodatkiem bulionu, w którym były gotowane.

Jak oceniasz przepis na kołduny litewskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat kołdunów litewskich

Kołduny litewskie to tradycyjne, domowe danie wywodzące się z kuchni litewskiej. Kołduny to doskonały pomysł na obiad, który najczęściej podaje się z dodatkiem barszczu czerwonego lub bulionu. Przygotowanie kołdunów jest czasochłonne, dlatego do ich przygotowania uzbrój się w sporo czasu i cierpliwości (sklejanie małych uszek może być prawdziwy wyzwaniem). Sprawdzony przepis na kołduny litewskie jest stosunkowo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ciasto na kołduny litewskie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, jajka, masła oraz soli. Farsz do uszek składa się natomiast z mięsa mielonego wołowego, masła, cebuli, czosnku oraz przypraw. Do ugotowania kołdunów wykorzystasz bulion wołowy.

Jak zrobić kołduny litewskie? Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, połowę miękkiego masła i wszystkie składniki wymieszaj dłonią, stopniowo dodając odrobinę ciepłej wody. Ze składników w misce zagnieć elastyczne ciasto. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, oraz przyprawy do smaku. Składniki farszu mięsnego dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego koła przy pomocy niedużej szklanki. Na każde koło nałóż małą porcję farszu i zlep ciasto na kształt uszek. W garnku rozgrzej bulion i ugotuj w nim kołduny. Kołduny podawaj na ciepło z dodatkiem bulionu, w którym były gotowane.

Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując smaczne kołduny litewskie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kołduny najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu, podane na ciepło z dodatkiem bulionu lub barszczu czerwonego. Przepis na kołduny jest dość prosty, jednak dość czasochłonny. Do przygotowania pierożków można samodzielnie zmielić mięso wołowe lub zakupić gotowe w sklepie.

Alergeny w kołdunach litewskich

Lista alergenów dla kołdunów litewskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze kołdunów litewskich

na 100g gotowej potrawy

Kołduny litewskie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowią one dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(575g)
Energia (kcal)
104.84
602.83
Białko (g)
5.24
30.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(575g)
Węglowodany (g)
10.02
57.64
Węglowodany przyswajalne (g)
9.94
57.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(575g)
Tłuszcz (g)
4.81
27.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
16.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.93
11.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.75
10.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.68
130.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(575g)
Witamina A (µg (mcg))
19.09
109.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.45
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.81
108.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.76
Ryboflawina (mg)
0.10
0.59
Niacyna (mg)
1.93
11.07
Foliany (µg (mcg))
23.01
132.30
Beta karoten (µg (mcg))
3.48
19.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(575g)
Sód (mg)
253.84
1459.56
Potas (mg)
98.79
568.05
Wapń (mg)
12.18
70.02
Fosfor (mg)
52.36
301.09
Magnez (mg)
9.02
51.86
Żelazo (mg)
1.14
6.57
Cynk (mg)
0.73
4.20
Miedź (mg)
0.04
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny kołdunów litewskich 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kołdunów litewskich

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion wołowy
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Koszt składników
76.00