Farsz na pierogi z mięsem mielonym

Opublikowano: 05.09.2021 r., 17:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz na pierogi z mięsem mielonym podany jest na patelni.
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
Farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonały nadzienie do pierogów. Dodatek przecieru pomidorowego sprawi, że zyska on wyjątkowy smak. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
84 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (200 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Olej rzepakowy (35 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym krok po kroku

Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.

Czosnek drobno posiekaj i dodaj do cebuli.

Gdy cebula będzie podsmażona dodaj do niej mięso mielone i smaż, do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

Farsz dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. Farsz duś jeszcze chwilę, aby zredukować nadmiar wody.

Gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj i pierogi.

Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat farszu na pierogi z mięsem mielonym

Farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszne nadzienie do pierogów. Pyszne pierogi, które przygotujesz z naszym farszem, doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo do farszu możesz dodać więcej przecieru pomidorowego i przygotować sos, który doskonale sprawdzi się z dodatkiem ugotowanego makaronu. Przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania farszu na pierogi potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, cebuli, przecieru pomidorowego, oleju rzepakowego, soli, pieprzu oraz czosnku. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić farsz na pierogi z mięsem mielonym? Wystarczy, że przesmażysz cebulę oraz czosnek, następnie dodasz do nich surowe mięso mielone i będziesz smażyć do momentu, aż składniki będą dokładnie wysmażone. Kolejnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz przypraw do farszu. Całość musisz dusić do momentu, aż woda z przecieru pomidorowego odparuje a farsz będzie miał zwartą konsystencję. Następnie gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia i nadziewaj nim pierogi. Te smaczne danie zaskoczy twoich bliskich.

Przecier pomidorowy jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych oraz witamin. Znajdziemy w nim praktycznie te same składniki, które występują w pomidorach. Więc przecier pomidorowy jest dobrym źródłem potasu, fosforu, żelaza, miedzi, witaminę C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Przecier pomidorowy jest również doskonałym źródłem likopenu, która odpowiada za czerwoną barwę pomidorów oraz chroni nasz organizm przed wystąpieniem chorób układu krążenia.

Podsumowując farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonałe nadzienie pierogowe. Dobre pierogi z tym farszem idealnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Dodatek przecieru pomidorowego nada charakterystyczny smak farszu i dodatkowo wzbogaci go wiele substancji odżywczych.

Alergeny w farszu na pierogi z mięsem mielonym

Lista alergenów dla farszu na pierogi z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na pierogi z mięsem mielonym

Wartości odżywcze farszu na pierogi z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Farsz na pierogi z mięsem mielonym stanowi doskonałe wypełnienie do pierogów. Jest to doskonałe źródło białka, które nadaje sytość posiłków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
211.26
84.51
Białko (g)
8.40
3.36
Fenyloalanina (mg)
0.31
0.13
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
4.22
1.69
Węglowodany przyswajalne (g)
3.39
1.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
0.33
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.56
0.23
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.55
0.22
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
17.86
7.15
Tłuszcze nasycone (g)
5.13
2.05
Tłuszcze nienasycone (g)
12.74
5.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.66
3.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.08
1.23
Cholesterol (mg)
33.10
13.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
6.90
2.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.46
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.92
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.36
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.20
3.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
73.79
29.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
33.10
13.24
Potas (mg)
266.44
106.57
Wapń (mg)
15.86
6.34
Fosfor (mg)
96.32
38.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
0.34
Cynk (mg)
1.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi z mięsem mielonym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na pierogi z mięsem mielonym

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
35 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 35 ml
Koszt składników
23.00