Przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 200 g
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Przecier pomidorowy bez soli 100 g
  • Olej rzepakowy 35 ml
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.

Czosnek drobno posiekaj i dodaj do cebuli.

Gdy cebula będzie podsmażona dodaj do niej mięso mielone i smaż, do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

Farsz dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. Farsz duś jeszcze chwilę, aby zredukować nadmiar wody.

Gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowanym farszem nadziewaj i pierogi.

Farsz na pierogi z mięsem mielonym podany jest na patelni.
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
5.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
84 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Farsz na pierogi z mięsem mielonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o farszu na pierogi z mięsem mielonym

Farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszne nadzienie do pierogów. Pyszne pierogi, które przygotujesz z naszym farszem, doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo do farszu możesz dodać więcej przecieru pomidorowego i przygotować sos, który doskonale sprawdzi się z dodatkiem ugotowanego makaronu. Przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania farszu na pierogi potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, cebuli, przecieru pomidorowego, oleju rzepakowego, soli, pieprzu oraz czosnku. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić farsz na pierogi z mięsem mielonym? Wystarczy, że przesmażysz cebulę oraz czosnek, następnie dodasz do nich surowe mięso mielone i będziesz smażyć do momentu, aż składniki będą dokładnie wysmażone. Kolejnym krokiem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz przypraw do farszu. Całość musisz dusić do momentu, aż woda z przecieru pomidorowego odparuje a farsz będzie miał zwartą konsystencję. Następnie gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia i nadziewaj nim pierogi. Te smaczne danie zaskoczy twoich bliskich.

Przecier pomidorowy jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych oraz witamin. Znajdziemy w nim praktycznie te same składniki, które występują w pomidorach. Więc przecier pomidorowy jest dobrym źródłem potasu, fosforu, żelaza, miedzi, witaminę C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Przecier pomidorowy jest również doskonałym źródłem likopenu, która odpowiada za czerwoną barwę pomidorów oraz chroni nasz organizm przed wystąpieniem chorób układu krążenia.

Podsumowując farsz na pierogi z mięsem mielonym to doskonałe nadzienie pierogowe. Dobre pierogi z tym farszem idealnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Dodatek przecieru pomidorowego nada charakterystyczny smak farszu i dodatkowo wzbogaci go wiele substancji odżywczych.

Wartości odżywcze farszu na pierogi z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (40g)
Energia (kalorie)
211.26 kcal
84.51 kcal
Białko
8.40 g
3.36 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (40g)
Tłuszcz
17.86 g
7.15 g
Tłuszcze nasycone
5.13 g
2.05 g
Tłuszcze nienasycone
12.74 g
5.09 g
Tłuszcze jednonasycone
9.66 g
3.86 g
Tłuszcze wielonasycone
3.08 g
1.23 g

Witaminy w przepisie na farsz na pierogi z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (40g)
Witamina B6
0.23 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.46 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.36 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.20 µg (mcg)
3.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
73.79 µg (mcg)
29.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz na pierogi z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (40g)
Sód
33.10 mg
13.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
266.44 mg
106.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
15.86 mg
6.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
96.32 mg
38.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.13 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi z mięsem mielonym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu na pierogi z mięsem mielonym

Lista alergenów dla farszu na pierogi z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, czosnek.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na pierogi z mięsem mielonym

Cena przygotowania farszu na pierogi z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
35 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 35 ml
Liczba porcji:
Razem
23.00
Łączny koszt
5.54
Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób