Pierogi z serem na słodko

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z serem na słodko podane na talerzu.
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko to alternatywa tradycyjnych, tyle że w wersji niewytrawnej. Dzięki temu na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich dań.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 30 min
445 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder (40 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pierogi z serem na słodko krok po kroku

W misce ubij jajko z cukrem na pianę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas ubijając, aż do połączenia składników.

Dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj mikserem. Farsz odłóż na bok.

Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru.

W mące zrób dołek, do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.

Na środek każdego krążka nałóż farsz. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.

W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Jak oceniasz przepis na pierogi z serem na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat pierogów z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko to alternatywa tradycyjnych, tyle, że w wersji niewytrawnej. Dzięki temu na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich dań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z serem na słodko, które będą pyszne, a przy okazji dobre nawet dla początkujących osób, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo ekspresowa, a smakuje jak z najlepszej restauracji. W dodatku w tej wersji pierożki są niezwykle sycące. Całe przygotowanie można podzielić na dwa etapy. Pierwszy jest stworzenie farszu. Następnie ciasto, które będzie nim wypełnione. Przepis jest podobny jak w tradycyjnej, niesłodkiej wersji. Jednak zamiast soli dodaje się do niego odrobiny cukry, by było nieco słodsze. Te pierogi są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Cała tajemnica tkwi w przepysznym farszu. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jego stworzenia, można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Przepis na pierogi z serem na słodko jest prosty i bardzo szybki, dlatego wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na posiłek dla dzieci, gdyż są słodkie, ale również pełnowartościowe. To dlatego, że robi się je z twarogiem. To dobry pomysł na pierogi bardzo sycące i pyszne. Ich przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane i zabiera trochę więcej czasu, jednak efekt jest tak fantastyczny, że warto poświęcić im trochę więcej swojego czasu, by później móc się nimi cieszyć. To danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, czy kolacja na ciepło. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Alergeny w pierogach z serem na słodko

Lista alergenów dla pierogów z serem na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pierogów z serem na słodko

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
237.08
445.71
Białko (g)
11.82
22.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
40.41
75.96
Węglowodany przyswajalne (g)
40.38
75.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
3.10
5.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
4.55
Tłuszcze nienasycone (g)
0.67
1.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Tiamina (mg)
0.43
0.82
Ryboflawina (mg)
0.29
0.54
Niacyna (mg)
2.94
5.52
Foliany (µg (mcg))
71.44
134.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
168.64
317.05
Potas (mg)
109.22
205.34
Wapń (mg)
47.86
89.97
Fosfor (mg)
134.33
252.55
Magnez (mg)
19.92
37.45
Żelazo (mg)
2.57
4.82
Cynk (mg)
0.71
1.33
Miedź (mg)
0.10
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z serem na słodko 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z serem na słodko

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
26.00