Przepis na pierogi chinkali krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kolendra świeża, tymianek, liść laurowy, kolendra nasiona mielone, mielony czosnek, kminek ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody i wbij jajko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w lekko naoliwionej misce i luźno przykryj folią.

W osobnej misce wymieszaj mięso mielone z pokrojoną cebulą. Dodaj do niego przyprawy.

Podziel ciasto na trzy części. Uformuj 1 porcję ciasta w kulkę i rozwałkuj. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij okręgi.

Rozwałkuj każdy okrąg, by był nieco większy. Umieść około 1 łyżkę nadzienia mięsnego na środku każdego okręgu i zroluj brzegi ciasta, zbierając je do góry, jak sakiewkę, aby skleić pierogi.

Po uformowaniu sakiewki mocno ściśnij górne krawędzie i lekko okręć ciasto, aby upewnić się, że chinkali są dobrze zamknięte.

Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę z liściem laurowym. Ostrożnie dodaj połowę pierogów do wody i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka.

Gotuj około 8 minut od wypłynięcia.

Pierogi chinkali podane na białym talerzu z sosem.
pierogi chinkali
Koszt przygotowania dania
12.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Pierogi chinkali - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach chinkali

Pierogi chinkali to dobrze znany gruziński przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również ciekawym kształtem. Te wypełnione mięsem pierożki są pyszne i proste. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad, ale również na spotkania ze znajomymi. Te pierożki przywędrowały do Polski z Gruzji, gdzie są tradycyjnym daniem. Receptury na ciasto i farsz są niezwykle różne w poszczególnych zakątkach tego kraju, jednak dwie rzeczy pozostają bez zmian cieniutkie ciastko w kształcie sakiewki i mięsny farsz. W wielu przypadkach robi się je z rosołem w środku, dlatego podaje się je bez dodatku sztućców. Pierożki je się rękami, odgryzając delikatnie kawałki. Dzięki temu bulion nie wypływa z nich, tylko pozostaje w środku. Nie wiadomo do końca, z którego regionu Gruzji wzięły się pierożki. Niektórzy spekulują, że do kraju dotarły dzięki Jedwabnemu Szlakowi prosto z chin, gdyż w tym kraju można spotkać niezwykle podobne danie. Jednak jedno jest pewne, smakują one po prostu doskonale, zwłaszcza przygotowane samodzielnie w domu.

Przepis na pierogi chinkali to prawdziwa gratka dla miłośników pierogów. Te przygotowuje się podobnie do polskich klasyków, jednak forma podania jest zupełnie inna. Ciasto zwija się w małą sakiewkę. Dodatkowo, według tradycyjnych receptur każdy pierożek powinien mieć 28 fałdek, które symbolizują promienie słoneczne. W Gruzji słońce jest bowiem niezwykle ważną częścią folkloru. Do ich przygotowania przyda się stolnica, wałek i duży garnek, w który będzie można delikatnie je podgotować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi chinkali, by były smaczne, proste i naprawdę szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Pozwala on na stworzenie naprawdę ciekawego dania, w kilka chwil w swojej własnej kuchni. Jego bazą jest ciasto pszenne, a także farsz na bazie mielonego mięsa - najlepiej wołowiny lub wieprzowiny, a także bulionu. Można posłużyć się bulionem gotowym, jednak w takim wypadku nie należy mięsa zbytnio solić.

Te gruzińskie domowe pierożki z mięsem mielonym świetnie sprawdzą się na obiad. Ten sprawdzony przepis powie ci jak gotować je, by miała wspaniały smak i strukturę.

Wartości odżywcze pierogów chinkali

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kalorie)
290.52 kcal
328.29 kcal
Białko
14.88 g
16.82 g

Węglowodany w pierogach chinkali

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany
24.54 g
27.73 g
Węglowodany przyswajalne
24.47 g
27.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz
14.50 g
16.38 g
Tłuszcze nasycone
6.50 g
7.35 g
Tłuszcze nienasycone
7.99 g
9.03 g

Witaminy w przepisie na pierogi chinkali

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina B6
0.25 mg
0.28 mg
Tiamina
0.72 mg
0.82 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.35 mg
Niacyna
4.58 mg
5.18 mg
Foliany
54.42 µg (mcg)
61.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi chinkali

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód
40.75 mg
46.05 mg
Potas
214.71 mg
242.63 mg
Wapń
18.34 mg
20.73 mg
Fosfor
150.94 mg
170.57 mg
Magnez
23.51 mg
26.57 mg
Żelazo
2.45 mg
2.77 mg
Cynk
1.65 mg
1.87 mg
Miedź
0.10 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów chinkali 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach chinkali

Lista alergenów dla pierogów chinkali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pierogi chinkali nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pierogów chinkali

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
35 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 35 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na pierogi chinkali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób