Przepis na pierogi chinkali krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Oliwa z oliwek 15 ml
- Jajko 1 szt.
- Cebula 35 g
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody i wbij jajko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w lekko naoliwionej misce i luźno przykryj folią.
W osobnej misce wymieszaj mięso mielone z pokrojoną cebulą. Dodaj do niego przyprawy.
Podziel ciasto na trzy części. Uformuj 1 porcję ciasta w kulkę i rozwałkuj. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij okręgi.
Rozwałkuj każdy okrąg, by był nieco większy. Umieść około 1 łyżkę nadzienia mięsnego na środku każdego okręgu i zroluj brzegi ciasta, zbierając je do góry, jak sakiewkę, aby skleić pierogi.
Po uformowaniu sakiewki mocno ściśnij górne krawędzie i lekko okręć ciasto, aby upewnić się, że chinkali są dobrze zamknięte.
Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę z liściem laurowym. Ostrożnie dodaj połowę pierogów do wody i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka.
Gotuj około 8 minut od wypłynięcia.
Często zadawane pytania
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi z ziemniakami
-
Pierogi z borówkami
-
Pierogi drożdżowe
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Wareniki
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Farsz na pierogi

(liczba kalorii)
Pierogi chinkali - cechy przepisu
Więcej o pierogach chinkali
Pierogi chinkali to dobrze znany gruziński przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również ciekawym kształtem. Te wypełnione mięsem pierożki są pyszne i proste. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad, ale również na spotkania ze znajomymi. Te pierożki przywędrowały do Polski z Gruzji, gdzie są tradycyjnym daniem. Receptury na ciasto i farsz są niezwykle różne w poszczególnych zakątkach tego kraju, jednak dwie rzeczy pozostają bez zmian cieniutkie ciastko w kształcie sakiewki i mięsny farsz. W wielu przypadkach robi się je z rosołem w środku, dlatego podaje się je bez dodatku sztućców. Pierożki je się rękami, odgryzając delikatnie kawałki. Dzięki temu bulion nie wypływa z nich, tylko pozostaje w środku. Nie wiadomo do końca, z którego regionu Gruzji wzięły się pierożki. Niektórzy spekulują, że do kraju dotarły dzięki Jedwabnemu Szlakowi prosto z chin, gdyż w tym kraju można spotkać niezwykle podobne danie. Jednak jedno jest pewne, smakują one po prostu doskonale, zwłaszcza przygotowane samodzielnie w domu.
Przepis na pierogi chinkali to prawdziwa gratka dla miłośników pierogów. Te przygotowuje się podobnie do polskich klasyków, jednak forma podania jest zupełnie inna. Ciasto zwija się w małą sakiewkę. Dodatkowo, według tradycyjnych receptur każdy pierożek powinien mieć 28 fałdek, które symbolizują promienie słoneczne. W Gruzji słońce jest bowiem niezwykle ważną częścią folkloru. Do ich przygotowania przyda się stolnica, wałek i duży garnek, w który będzie można delikatnie je podgotować.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi chinkali, by były smaczne, proste i naprawdę szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Pozwala on na stworzenie naprawdę ciekawego dania, w kilka chwil w swojej własnej kuchni. Jego bazą jest ciasto pszenne, a także farsz na bazie mielonego mięsa - najlepiej wołowiny lub wieprzowiny, a także bulionu. Można posłużyć się bulionem gotowym, jednak w takim wypadku nie należy mięsa zbytnio solić.
Te gruzińskie domowe pierożki z mięsem mielonym świetnie sprawdzą się na obiad. Ten sprawdzony przepis powie ci jak gotować je, by miała wspaniały smak i strukturę.
Wartości odżywcze pierogów chinkali
Energia i białka
(113g)
Węglowodany w pierogach chinkali
(113g)
Tłuszcze
(113g)
Witaminy w przepisie na pierogi chinkali
(113g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi chinkali
(113g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach chinkali
Lista alergenów dla pierogów chinkali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na pierogi chinkali nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna