Pierogi chinkali

Opublikowano: 02.02.2022 r., 12:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi chinkali podane na białym talerzu z sosem.
Pierogi chinkali
Pierogi chinkali to dobrze znany gruziński przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również ciekawym kształtem. Te wypełnione mięsem pierożki są pyszne i proste.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
328 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula (35 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kolendra świeża, tymianek, liść laurowy, kolendra nasiona mielone, mielony czosnek, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Przepis na pierogi chinkali krok po kroku

W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody i wbij jajko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w lekko naoliwionej misce i luźno przykryj folią.

W osobnej misce wymieszaj mięso mielone z pokrojoną cebulą. Dodaj do niego przyprawy.

Podziel ciasto na trzy części. Uformuj 1 porcję ciasta w kulkę i rozwałkuj. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij okręgi.

Rozwałkuj każdy okrąg, by był nieco większy. Umieść około 1 łyżkę nadzienia mięsnego na środku każdego okręgu i zroluj brzegi ciasta, zbierając je do góry, jak sakiewkę, aby skleić pierogi.

Po uformowaniu sakiewki mocno ściśnij górne krawędzie i lekko okręć ciasto, aby upewnić się, że chinkali są dobrze zamknięte.

Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę z liściem laurowym. Ostrożnie dodaj połowę pierogów do wody i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka.

Gotuj około 8 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi chinkali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat pierogów chinkali

Pierogi chinkali to dobrze znany gruziński przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również ciekawym kształtem. Te wypełnione mięsem pierożki są pyszne i proste. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad, ale również na spotkania ze znajomymi. Te pierożki przywędrowały do Polski z Gruzji, gdzie są tradycyjnym daniem. Receptury na ciasto i farsz są niezwykle różne w poszczególnych zakątkach tego kraju, jednak dwie rzeczy pozostają bez zmian cieniutkie ciastko w kształcie sakiewki i mięsny farsz. W wielu przypadkach robi się je z rosołem w środku, dlatego podaje się je bez dodatku sztućców. Pierożki je się rękami, odgryzając delikatnie kawałki. Dzięki temu bulion nie wypływa z nich, tylko pozostaje w środku. Nie wiadomo do końca, z którego regionu Gruzji wzięły się pierożki. Niektórzy spekulują, że do kraju dotarły dzięki Jedwabnemu Szlakowi prosto z chin, gdyż w tym kraju można spotkać niezwykle podobne danie. Jednak jedno jest pewne, smakują one po prostu doskonale, zwłaszcza przygotowane samodzielnie w domu.

Przepis na pierogi chinkali to prawdziwa gratka dla miłośników pierogów. Te przygotowuje się podobnie do polskich klasyków, jednak forma podania jest zupełnie inna. Ciasto zwija się w małą sakiewkę. Dodatkowo, według tradycyjnych receptur każdy pierożek powinien mieć 28 fałdek, które symbolizują promienie słoneczne. W Gruzji słońce jest bowiem niezwykle ważną częścią folkloru. Do ich przygotowania przyda się stolnica, wałek i duży garnek, w który będzie można delikatnie je podgotować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi chinkali, by były smaczne, proste i naprawdę szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Pozwala on na stworzenie naprawdę ciekawego dania, w kilka chwil w swojej własnej kuchni. Jego bazą jest ciasto pszenne, a także farsz na bazie mielonego mięsa - najlepiej wołowiny lub wieprzowiny, a także bulionu. Można posłużyć się bulionem gotowym, jednak w takim wypadku nie należy mięsa zbytnio solić.

Te gruzińskie domowe pierożki z mięsem mielonym świetnie sprawdzą się na obiad. Ten sprawdzony przepis powie ci jak gotować je, by miała wspaniały smak i strukturę.

Alergeny w pierogach chinkali

Lista alergenów dla pierogów chinkali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pierogi chinkali nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pierogów chinkali

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak warto pamiętać, że nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu, ze względu na dodatek czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
290.52
328.29
Białko (g)
14.88
16.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
24.54
27.73
Węglowodany przyswajalne (g)
24.47
27.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
14.50
16.38
Tłuszcze nasycone (g)
6.50
7.35
Tłuszcze nienasycone (g)
7.99
9.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina B6 (mg)
0.25
0.28
Tiamina (mg)
0.72
0.82
Ryboflawina (mg)
0.31
0.35
Niacyna (mg)
4.58
5.18
Foliany (µg (mcg))
54.42
61.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
40.75
46.05
Potas (mg)
214.71
242.63
Wapń (mg)
18.34
20.73
Fosfor (mg)
150.94
170.57
Magnez (mg)
23.51
26.57
Żelazo (mg)
2.45
2.77
Cynk (mg)
1.65
1.87
Miedź (mg)
0.10
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów chinkali 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów chinkali

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
35 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 35 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Koszt składników
48.00