Przepis na pierożki gruzińskie krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża
To będzie niezbędne
garnek, tarka, miseczka, maszynka do mielenia

Mięso umyj i oczyść z błonek. Surowe mięso zmiel w maszynce do mięsa.

Do miski z mięsem dodaj posiekaną kolendrę. Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do masy mięsnej. Wlej 2 szklanki zimnej wody. Dopraw solą i pieprzem.

Farsz zagnieć dłonią, aż składniki się połączą i "wchłoną" wodę.

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej olej oraz dwie szklanki gorącej wody. Najpierw wymieszaj ciasto widelcem, a następnie zagnieć na elastyczne ciasto.

Ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Z płatów ciasta wycinaj z pomocą miseczki okręgi o średnicy około 10 cm.

Po łyżce farszu układaj na środek kółka. Brzegi zlepiaj razem nad farszem, tworząc sakiewki.

Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut od wypłynięcia.

Pierożki gruzińskie na białym półmisku
Pierożki gruzińskie
Koszt przygotowania dania
68.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
521 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Pierożki gruzińskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierożkach gruzińskich

Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi. Bezapelacyjnie pierogi to najlepsze danie na świecie obecne w prawie każdej kuchni.

Pierożki gruzińskie to typowe danie kuchni gruzińskiej. Te pyszne pierogi wyróżnia obecność aromatycznego sosu wewnątrz pieroga.

Farsz do chinkali przygotowuje się z surowej, mielonej łopatki wieprzowej i wołowej. Całość doprawia się posiekaną, świeżą kolendrą i startą na tarce cebulą. Do farszu dolewa się wodę i całość wyrabia, aż mięso ją wchłonie. Ciasto na pierogi przygotowuje się podobnie jak w polskich pierogach. Tradycyjnie potrzebna będzie mąka, olej i ciepła woda. Ciasto dokładnie się wyrabia, aż będzie elastyczne. Następnie się je wałkuje i wycina kółka. Warto jednak wyciąć je większe, by łatwiej formowało się sakiewki. Pierożki gruzińskie gotuje się około 10 minut od wypłynięcia.

Jeśli wiecie już jak zrobić pierożki gruzińskie, to warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat chinkali z mięsem.

Określane są również jako kołduny. Ich spożywanie wymaga nie lada wprawy, ponieważ najpierw należy je nadgryźć, a następnie wypić powstały podczas gotowania bulion w środku pieroga, na koniec zjadając pozostały farsz i ciasto. Farsz w kuchni gruzińskiej przygotowuje się z baraniny, ale równie dobrze smakuje przygotowany z wieprzowiny i wołowiny. Przepis na pierożki gruzińskie jest łatwy w wykonaniu. A z niego powstają smaczne, tradycyjne chinkali. Warto wzbogacić swoje domowe przysmaki w dania z innych stron świata. To pozwala również zwiększyć swoją wiedzę o obcych krajach.

Wartości odżywcze pierożków gruzińskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
248.51 kcal
521.88 kcal
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Białko
11.04 g
23.19 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej

Węglowodany w pierożkach gruzińskich

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
38.22 g
80.27 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
38.12 g
80.05 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
5.63 g
11.82 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.60 g
5.47 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.02 g
6.35 g
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierożki gruzińskie

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
15.47 mg
32.49 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Potas
138.66 mg
291.18 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Wapń
14.49 mg
30.43 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Żelazo
3.11 mg
6.54 mg
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierożków gruzińskich 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierożkach gruzińskich

Lista alergenów dla pierożków gruzińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

W przepisie na pierożki gruzińskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • łopatka wołowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pierożków gruzińskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
400 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.71
Za 400 g
Łopatka wołowa
400 g
Kolendra świeża
10 g
pęczek
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
55.00
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jak oceniasz przepis na pierożki gruzińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób