Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Opublikowano: 13.11.2021 r., 17:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Najlepszy i łatwy przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami idealny na święta. To pyszny postny farsz, który nada się też na krokiety i na uszka.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
11 kcal
Kcal w porcji
24 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 50 porcji
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Kapusta kiszona (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku

Grzyby zalej wrzątkiem. Mocz pół godziny.

Do garnka włóż wypłukaną i posiekaną drobno kapustę. Wlej wodę, by przykryła kapustę i dodaj 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotuj do miękkości kapusty.

Rozgrzej olej na patelni.

Cebulę posiekaj i marchew zetrzyj na drobnych oczkach.

Podsmaż warzywa z solą na oleju.

Jak kapusta będzie miękka odcedź ją. Wyjmij ziele i liście.

Do cebuli i marchewki wyłóż kapustę z posiekanymi grzybami i całość jeszcze podsmaż przez około 10 minut.

Dopraw do smaku.

Można przygotowywać pierogi.

Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat farszu na pierogi z kapustą i grzybami

Najlepszy i łatwy przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami idealny na święta. To pyszny postny farsz, który nada się też na krokiety i na uszka. Święta bez tych pierogów ciężko sobie wyobrazić. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest to bardzo prosta receptura. Składa się tylko z kapusty kiszonej, grzybów suszonych, cebuli i marchewki, więc jest to przepis w 100% wegański. Jak zrobisz farsz na pierogi z kapustą i grzybami możesz przygotowywać je od razu. Najlepiej jednak zrobić go dzień wcześniej, by się przegryzł i był dobry w smaku.

Pierogi to pyszne, tradycyjne, Polskie danie. Mogą mieć różne farsze. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest serwowany przede wszystkim w Wigilię i Boże Narodzenie. Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Grzyby suszone namocz. Nie trzeba moczyć ich długo, wystarczy około pół godziny (w gorącej wodzie). W tym czasie przepis można robić dalej bez marnowania czasu. Kapusta kiszona musi być ugotowana do miękkości razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Przed gotowaniem posiekaj ją drobno. Cebulę i marchewkę podsmaża się na oleju z solą. Jak już kapusta kiszona jest miękka odcedź ją i dodaj do podsmażonych warzyw razem z posiekanymi grzybami. Pamiętaj, że dobrze jest do przepisu na farsz z kapustą i grzybami wyjąć przyprawy (ziele angielskie oraz liście laurowe). Nie powinno ich być w pierogach. Wszystko dopraw solą i pieprzem i podsmaż kilka minut. Pyszny farsz jest gotowy.

Przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami pozwala na zrobienie około 50 sztuk pierogów. Oczywiście ilość pierogów jest uzależniona od tego jak duże pierogi będą i ile farszu dodasz do pierogów.

Najlepszy farsz do pierogów z kapustą i grzybami możesz zrobić nie tylko z suszonych grzybów. Da się wykorzystać do tego też grzyby świeże. Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami z grzybów świeżych? Wystarczy dodać około 600 gramów grzybów świeżych. Możesz dodać trochę więcej lub trochę mniej grzybów (zarówno suszonych jak i świeżych). Wszystko zależy od tego jakie pierogi lubisz. Grzyby suszone przed przygotowywaniem koniecznie trzeba namoczyć, ponieważ muszą zmięknąć. Będą się wtedy o wiele lepiej kroić.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest dobry w smaku i zawsze przypomina święta. Pierogi są potrawą, która jest pracochłonna i czasochłonna, ale chyba wszyscy je lubią. Podsmażone lub gotowane? Sposób podania dowolny. Warunkiem koniecznym jest to, by były gorące. Dobry farsz na pierogi to gwarancja udanej potrawy, więc warto wykorzystać sprawdzony przepis.

Alergeny w farszu na pierogi z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla farszu na pierogi z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Wartości odżywcze farszu na pierogi z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

To przepis na niskokaloryczny farsz do pierogów. Z uwagi na obecność grzybów najlepiej wstrzymać się z podaniem go dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(24g)
Energia (kcal)
49.95
11.99
Białko (g)
2.05
0.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(24g)
Węglowodany (g)
7.00
1.68
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
0.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.81
0.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(24g)
Tłuszcz (g)
1.78
0.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.04
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
0.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.10
0.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(24g)
Witamina A (µg (mcg))
31.75
7.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.93
3.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
313.52
75.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(24g)
Sód (mg)
546.92
131.26
Potas (mg)
163.79
39.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.81
6.67
Żelazo (mg)
1.66
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi z kapustą i grzybami 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na pierogi z kapustą i grzybami

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Koszt składników
38.50