Przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tarka

Grzyby zalej wrzątkiem. Mocz pół godziny.

Do garnka włóż wypłukaną i posiekaną drobno kapustę. Wlej wodę, by przykryła kapustę i dodaj 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotuj do miękkości kapusty.

Rozgrzej olej na patelni.

Cebulę posiekaj i marchew zetrzyj na drobnych oczkach.

Podsmaż warzywa z solą na oleju.

Jak kapusta będzie miękka odcedź ją. Wyjmij ziele i liście.

Do cebuli i marchewki wyłóż kapustę z posiekanymi grzybami i całość jeszcze podsmaż przez około 10 minut.

Dopraw do smaku.

Można przygotowywać pierogi.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Koszt przygotowania dania
23.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
11 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
19

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu na pierogi z kapustą i grzybami

Najlepszy i łatwy przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami idealny na święta. To pyszny postny farsz, który nada się też na krokiety i na uszka. Święta bez tych pierogów ciężko sobie wyobrazić. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest to bardzo prosta receptura. Składa się tylko z kapusty kiszonej, grzybów suszonych, cebuli i marchewki, więc jest to przepis w 100% wegański. Jak zrobisz farsz na pierogi z kapustą i grzybami możesz przygotowywać je od razu. Najlepiej jednak zrobić go dzień wcześniej, by się przegryzł i był dobry w smaku.

Pierogi to pyszne, tradycyjne, Polskie danie. Mogą mieć różne farsze. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest serwowany przede wszystkim w Wigilię i Boże Narodzenie. Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Grzyby suszone namocz. Nie trzeba moczyć ich długo, wystarczy około pół godziny (w gorącej wodzie). W tym czasie przepis można robić dalej bez marnowania czasu. Kapusta kiszona musi być ugotowana do miękkości razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Przed gotowaniem posiekaj ją drobno. Cebulę i marchewkę podsmaża się na oleju z solą. Jak już kapusta kiszona jest miękka odcedź ją i dodaj do podsmażonych warzyw razem z posiekanymi grzybami. Pamiętaj, że dobrze jest do przepisu na farsz z kapustą i grzybami wyjąć przyprawy (ziele angielskie oraz liście laurowe). Nie powinno ich być w pierogach. Wszystko dopraw solą i pieprzem i podsmaż kilka minut. Pyszny farsz jest gotowy.

Przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami pozwala na zrobienie około 50 sztuk pierogów. Oczywiście ilość pierogów jest uzależniona od tego jak duże pierogi będą i ile farszu dodasz do pierogów.

Najlepszy farsz do pierogów z kapustą i grzybami możesz zrobić nie tylko z suszonych grzybów. Da się wykorzystać do tego też grzyby świeże. Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami z grzybów świeżych? Wystarczy dodać około 600 gramów grzybów świeżych. Możesz dodać trochę więcej lub trochę mniej grzybów (zarówno suszonych jak i świeżych). Wszystko zależy od tego jakie pierogi lubisz. Grzyby suszone przed przygotowywaniem koniecznie trzeba namoczyć, ponieważ muszą zmięknąć. Będą się wtedy o wiele lepiej kroić.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest dobry w smaku i zawsze przypomina święta. Pierogi są potrawą, która jest pracochłonna i czasochłonna, ale chyba wszyscy je lubią. Podsmażone lub gotowane? Sposób podania dowolny. Warunkiem koniecznym jest to, by były gorące. Dobry farsz na pierogi to gwarancja udanej potrawy, więc warto wykorzystać sprawdzony przepis.

Wartości odżywcze farszu na pierogi z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(24g)
Energia (kalorie)
49.95 kcal
11.99 kcal
Białko
2.05 g
0.49 g

Węglowodany w farszu na pierogi z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(24g)
Węglowodany
7.00 g
1.68 g
Węglowodany przyswajalne
3.19 g
0.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.81 g
0.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(24g)
Tłuszcz
1.78 g
0.43 g
Tłuszcze nasycone
0.18 g
0.04 g
Tłuszcze nienasycone
1.60 g
0.38 g
Tłuszcze jednonasycone
1.10 g
0.26 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
0.12 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(24g)
Witamina A
31.75 µg (mcg)
7.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.93 mg
3.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
313.52 µg (mcg)
75.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(24g)
Sód
546.92 mg
131.26 mg
Potas
163.79 mg
39.31 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
27.81 mg
6.67 mg
Żelazo
1.66 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na pierogi z kapustą i grzybami 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu na pierogi z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla farszu na pierogi z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Cena przygotowania farszu na pierogi z kapustą i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób