Grzyby - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w grzybach oraz jakie alergie mogą powodować.
Grzyby - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
suszone grzyby 15 4
świeże leśne grzyby 15 0
grzyby shitake suszone - -
grzyby shitake świeże 0 0
grzyby mun suszone 10 6
rydze 15 0
mrożone grzyby leśne 15 1
podgrzybki 15 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego grzybom

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak suszone grzyby indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak świeże leśne grzyby indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak grzyby shitake suszone indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak grzyby shitake świeże indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak grzyby mun suszone indeks glikemiczny wynosi 10, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak rydze (grzyby) indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mrożone grzyby leśne indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak podgrzybki indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z grzybami
Pieczarki, Kurki

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla grzybom

Suszone grzyby Świeże leśne grzyby Grzyby shitake suszone Grzyby shitake świeże Grzyby mun suszone rydze (grzyby) Mrożone grzyby leśne podgrzybki
Kategoria produktu Grzyby, drożdże Grzyby, drożdże Grzyby, drożdże Grzyby, drożdże Grzyby, drożdże Grzyby, drożdże Grzyby, drożdże Grzyby, drożdże
Alergie* b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 15
(niski)
15
(niski)
b/d 0
(niski)
10
(niski)
15
(niski)
15
(niski)
15
(niski)

Przepisy z grzybami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z grzybami

pierogi z kapustą i grzybami kcal, zupa ogórkowa kcal, zupa grzybowa kcal, sajgonki kcal, makaron ryżowy kcal, bigos kcal, krokiety z kapustą i grzybami kcal, ramen kcal, ramen kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto