Grzyby - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w grzybach oraz jakie alergie mogą powodować.
Grzyby - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
suszone grzyby154
świeże leśne grzyby150
grzyby shitake suszone--
grzyby shitake świeże00
grzyby mun suszone106
rydze150
mrożone grzyby leśne151
podgrzybki150
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego grzybom

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak suszone grzyby indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak świeże leśne grzyby indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak grzyby shitake suszone indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak grzyby shitake świeże indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak grzyby mun suszone indeks glikemiczny wynosi 10, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak rydze (grzyby) indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mrożone grzyby leśne indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak podgrzybki indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z grzybami
Pieczarki, Kurki

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla grzybom

Suszone grzybyŚwieże leśne grzybyGrzyby shitake suszoneGrzyby shitake świeżeGrzyby mun suszonerydze (grzyby)Mrożone grzyby leśnepodgrzybki
Kategoria produktuGrzyby, drożdżeGrzyby, drożdżeGrzyby, drożdżeGrzyby, drożdżeGrzyby, drożdżeGrzyby, drożdżeGrzyby, drożdżeGrzyby, drożdże
Alergie*b/db/db/db/db/db/db/db/d
Dieta wegańskaTakTakTakTakTakTakTakTak
Dieta wegetariańskaTakTakTakTakTakTakTakTak
Indeks glikemiczny15
(niski)
15
(niski)
b/d0
(niski)
10
(niski)
15
(niski)
15
(niski)
15
(niski)

Przepisy z grzybami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z grzybami

pierogi z kapustą i grzybami kcal, zupa ogórkowa kcal, zupa grzybowa kcal, sajgonki kcal, makaron ryżowy kcal, bigos kcal, krokiety z kapustą i grzybami kcal, ramen kcal, ramen kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto