Pierogi gruzińskie

Opublikowano: 27.03.2022 r., 17:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierogi gruzińskie
Pierogi gruzińskie
Pierogi gruzińskie, czyli tradycyjne chinkali to połączenie delikatnego ciasta z mięsnym farszem. Poznaj mój prosty i szybki przepis na danie kuchni gruzińskiej.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
102 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 25 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Natka pietruszki 3 łyżki (30 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pierogi gruzińskie krok po kroku

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Mięso wymieszaj z przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki, na końcu dodaj przesmażoną cebulkę i czosnek.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj szklankę gorącej wody i wymieszaj.

Wyrób ciasto w rękach, rozwałkuj je i wytnij kółka za pomocą szklanki.

Na każde kółko dodaj odrobinę farszu i zawiń pierożki u góry tak, aby przypominały stożek.

Ugotuj pierożki w lekko osolonej wodzie.

Jak oceniasz przepis na pierogi gruzińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów gruzińskich

Pierogi gruzińskie, czyli tradycyjne chinkali to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na pierogi gruzińskie, które przygotujesz w kilka chwil.

Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny, a o rodzaju farszu zadecyduj sam. Dzisiaj postawiłam na jego mięsną wersję.

Ten przepis szybko możesz przerobić na wersję bezglutenową.

Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie z innych powodów, wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.

Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu.

W pierwszej kolejności zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, warzywa w takiej wersji dodaj do miski z mięsem mielonym, całość dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie. Ja użyłam wołowiny do tradycyjnych pierogów gruzińskich, możesz użyć też baraniny lub wieprzowiny, zadecyduj sam. Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu, żeby farsz nie był suchy.

Jak przygotować domowe ciasto na pierogi, krok po kroku opisuję nieco niżej.

Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre i pyszne.

Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka. Warto podpatrywać przepisy z innych kuchni świata, możemy się dużo nauczyć, a przy okazji spróbować wielu cennych, nowych smaków.

Skoro już wiesz jak zrobić pierogi gruzińskie z mięsem, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne pierogi na obiad dla swojej rodziny. Smacznego!

Alergeny w pierogach gruzińskich

Lista alergenów dla pierogów gruzińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pierogów gruzińskich

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjne gruzińskie chinkali możesz też przygotować z baraniny lub wieprzowiny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
256.27
102.51
Białko (g)
12.77
5.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
27.16
10.87
Węglowodany przyswajalne (g)
26.77
10.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
10.55
4.22
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
5.50
2.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.18
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.25
24.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
31.77
12.71
Potas (mg)
204.85
81.94
Wapń (mg)
22.97
9.19
Fosfor (mg)
119.54
47.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.94
9.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.97
1.19
Cynk (mg)
2.26
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów gruzińskich 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów gruzińskich

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
3 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
40.00