Gruzińskie pierogi
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na gruzińskie pierogi krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski, wbij jajko, dodaj odrobinę soli i 1/2 szklanki wody.
Wymieszaj całość i uformuj kulę.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Mięso zmiel w maszynce i dodaj do cebulki.
Ciasto rozwałkuj i wytnij niewielkie koła za pomocą szklanki, na każde kółko dodaj odrobinę farszu.
Zlep boki i ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Dzyndzałki
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat gruzińskich pierogów
Gruzińskie pierogi, czyli tradycyjne danie kuchni gruzińskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na gruzińskie pierogi, które przygotujesz w kilka chwil.
Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny, a o rodzaju farszu zadecyduj sam. Dzisiaj postawiłam na jego mięsną wersję.
Ten przepis szybko możesz przerobić na wersję bezglutenową.
Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie, z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.
Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu.
W pierwszej kolejności drobno pokrój cebulę, a mięso zmiel w maszynce, połącz ze sobą te składniki i dopraw do smaku. Śmiało możesz przygotować potrawę z mięsem mielonym, zamiast robić to samodzielnie w domu.
Ja użyłam wieprzowiny, do tradycyjnych pielmieni możesz użyć też baraniny lub wołowiny, zadecyduj sam. Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu, żeby farsz nie był suchy.
Jak przygotować domowe ciasto na pierogi, krok po kroku opisuję nieco niżej.
Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre i pyszne.
Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka. Warto podpatrywać przepisy z innych kuchni świata, możemy się dużo nauczyć, a przy okazji spróbować wielu cennych, nowych smaków.
Skoro już wiesz, jak zrobić gruzińskie pierogi koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne gruzińskie pierogi z mięsem mielonym na obiad dla swojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w gruzińskich pierogach
Lista alergenów dla gruzińskich pierogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gruzińskich pierogów
Pierogi gruzińskie w podobny sposób możesz przygotować z dowolnego rodzaju mąki.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.