Przepis na gruzińskie pierogi krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, maszynka do mielenia

Mąkę przesiej przez sitko do miski, wbij jajko, dodaj odrobinę soli i 1/2 szklanki wody.

Wymieszaj całość i uformuj kulę.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Mięso zmiel w maszynce i dodaj do cebulki.

Ciasto rozwałkuj i wytnij niewielkie koła za pomocą szklanki, na każde kółko dodaj odrobinę farszu.

Zlep boki i ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie.

gruzińskie pierogi
Gruzińskie pierogi
Koszt przygotowania dania
18.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Gruzińskie pierogi - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gruzińskich pierogach

Gruzińskie pierogi, czyli tradycyjne danie kuchni gruzińskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na gruzińskie pierogi, które przygotujesz w kilka chwil.

Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny, a o rodzaju farszu zadecyduj sam. Dzisiaj postawiłam na jego mięsną wersję.

Ten przepis szybko możesz przerobić na wersję bezglutenową.

Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie, z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.

Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu.

W pierwszej kolejności drobno pokrój cebulę, a mięso zmiel w maszynce, połącz ze sobą te składniki i dopraw do smaku. Śmiało możesz przygotować potrawę z mięsem mielonym, zamiast robić to samodzielnie w domu.

Ja użyłam wieprzowiny, do tradycyjnych pielmieni możesz użyć też baraniny lub wołowiny, zadecyduj sam. Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu, żeby farsz nie był suchy.

Jak przygotować domowe ciasto na pierogi, krok po kroku opisuję nieco niżej.

Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre i pyszne.

Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka. Warto podpatrywać przepisy z innych kuchni świata, możemy się dużo nauczyć, a przy okazji spróbować wielu cennych, nowych smaków.

Skoro już wiesz, jak zrobić gruzińskie pierogi koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne gruzińskie pierogi z mięsem mielonym na obiad dla swojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze gruzińskich pierogów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
252.26 kcal
126.13 kcal
Białko
10.36 g
5.18 g

Węglowodany w gruzińskich pierogach

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
30.88 g
15.44 g
Węglowodany przyswajalne
30.08 g
15.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
0.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
9.11 g
4.55 g
Tłuszcze nasycone
3.51 g
1.75 g
Tłuszcze nienasycone
5.60 g
2.80 g
Tłuszcze jednonasycone
4.23 g
2.12 g
Tłuszcze wielonasycone
1.37 g
0.68 g

Witaminy w przepisie na gruzińskie pierogi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
8.59 µg (mcg)
4.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.22 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.73 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.45 µg (mcg)
3.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.64 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.07 mg
2.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
76.07 µg (mcg)
38.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.68 µg (mcg)
5.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gruzińskie pierogi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
60.05 mg
30.02 mg
Potas
178.01 mg
89.00 mg
Wapń
17.47 mg
8.73 mg
Fosfor
114.04 mg
57.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.57 mg
7.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.30 mg
1.65 mg
Cynk
1.35 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gruzińskich pierogów 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gruzińskich pierogach

Lista alergenów dla gruzińskich pierogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gruzińskich pierogów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
53.30
Jak oceniasz przepis na gruzińskie pierogi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób