Cappelletti

Opublikowano: 25.04.2023 r., 13:41 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
cappelletti
Cappelletti
Poznaj przepis na domowe cappelletti z farszem wołowym, gotowane na bulionie.
Przygotowanie 120 min
725 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na cappelletti krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z mięsem mielonym. Dopraw.

Jajka połącz z mąką, dokładnie wyrabiając ciasto rękami. Odstaw na 15-20 minut.

Rozwałkuj ciasto i kieliszkiem do likieru wykrawaj małe koła.

Na każdy kawałek ciasta nakładaj niewielką porcję farszu mięsnego, złóż ciasto na pół i dokładnie zlep i zawiń oba brzegi, nadając pierożkom charakterystyczny kształt.

Pierożki wrzucaj na gorący bulion i gotuj ok. 5 minut.

Jak oceniasz przepis na cappelletti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat cappelletti

Cappelletti to jeden z ponad 100 różnych rodzajów włoskiego makaronu. Przyjmuje on postać niewielkich, nadziewanych farszem pierożków, których kształt przypomina kapelusz. Pochodzi prawdopodobnie z regionu Emilia-Romana, jednak popularny jest w całych Włoszech i poza nimi. Najczęściej dodaje się go do bulionów, rosołów, zup, czy sałatek. Nadzienie do cappelletti może przybierać różne formy. Może to być farsz mięsny, warzywny lub serowy. Dlatego jest to makaron bardzo uniwersalny, który bez problemu dopasujesz do swoich indywidualnych preferencji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cappelletti poznaj nasz pomysł na włoski, domowy makaron nadziewany wołowiną. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Przepis na cappelletti jest dość prosty, jednak czasochłonny, jeśli samodzielnie przygotowujesz makaron. Niestety nie jest to szybki proces, zwłaszcza jeśli robisz to w domu po raz pierwszy, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie. Aby przygotować makaron potrzebujesz wyłącznie jajek i mąki, które należy razem połączyć, rozwałkować i wykrawać okrągłe lub kwadratowe kawałki na poszczególne pierożki. Aby powstał smaczny farsz, potrzebujesz z kolei dobrej jakości mielonej wołowiny, cebuli, tłoczonej na zimno oliwy z oliwek oraz włoskich przypraw. Najlepiej sprawdzą się te charakterystyczne dla kuchni włoskiej takie jak bazylia, czy oregano. Pierożki cappelletti najlepiej ugotować na bulionie mięsno-warzywnym. Będą miały wtedy najlepszy, najbardziej wyrazisty smak. Możesz podawać je samodzielnie na przykład w sosie pomidorowym lub szpinakowo-śmietanowych, a także jako składnik zup lub sałatek. Nie bój się też eksperymentować z nadzieniem. Warto wypróbować różne jego wersje z ulubionych składników. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis na cappelletti z farszem wołowym na bulionie. Z pewnością posmakują wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej, ale nie tylko.

Alergeny w cappelletti

Lista alergenów dla cappelletti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze cappelletti

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć indeks makaronu najlepiej podawać go z dodatkiem produktów będących źródłem białka i tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
145.11
725.53
Białko (g)
7.54
37.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
14.26
71.28
Węglowodany przyswajalne (g)
14.18
70.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
6.33
31.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.90
14.51
Tłuszcze nienasycone (g)
3.42
17.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
14.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
2.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.20
261.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
17.12
85.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.34
1.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
1.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.12
85.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
1.00
Ryboflawina (mg)
0.19
0.93
Niacyna (mg)
2.14
10.69
Foliany (µg (mcg))
33.97
169.86
Beta karoten (µg (mcg))
0.51
2.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
200.14
1000.70
Potas (mg)
103.90
519.51
Wapń (mg)
15.37
76.86
Fosfor (mg)
76.31
381.53
Magnez (mg)
12.00
60.00
Żelazo (mg)
1.63
8.14
Cynk (mg)
1.16
5.78
Miedź (mg)
0.06
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny cappelletti 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cappelletti

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Koszt składników
73.00