Przepis na uszka do barszczu krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 1 szklanka
- Masło 50 g 5 łyżek
- Borowiki 250 g 1 szklanka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Kapusta kwaszona 250 g 1 szklanka
Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody - 500 ml.
Mąkę przesiej do miski, dodaj roztopione masło (2 łyżki), odrobinę soli.
Wlej szklankę wrzącej wody i wyrób ciasto.
Pozostałą ilość masła rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną cebulę i grzyby.
Krótko zeszklij. Dodaj kapustę i duś pod przykryciem, dopóki nie zmięknie.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij niewielkie kółka, na każde dodaj odrobinę farszu i zaklej.
Uszka ugotuj w wodzie lub zamroź.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Uszka do barszczu - cechy przepisu
Więcej o uszkach do barszczu
Domowe uszka do barszczu to pyszne wykończenie barszczu przygotowywanego przez nas na wigilię.
Przygotowane własnoręcznie smakują o niebo lepiej niż wersja kupna, dodatkowo mamy pewność, co znajduje się w środku.
Nasze świąteczne uszka będą bez barwników i konserwantów.
Zatem, jak zrobić uszka do barszczu?
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę, wodę, masło, grzyby i kapustę.
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, dodaj rozpuszczone masło, odrobinę soli i szklankę gorącej wody.
Wyrób ciasto, uważając, aby się nie poparzyć. Najpierw wykorzystaj do tego szpatułkę, a następnie dokończ wyrabianie rękoma.
Na pozostałej ilości rozpuszczonego masła, zeszklij drobno pokrojone grzyby i kapustę. Ja do wszystkiego dodaję jeszcze cebulę, która ma niezwykłe właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ona świetnie wpływa na naszą odporność, dlatego należy ją spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki. Dodaj odrobinę farszu, zawiń w charakterystyczny sposób i ugotuj we wrzącej wodzie lub zamróź na kolejny raz.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na uszka do barszczu.
Teraz wystarczy przygotować domowy, smaczny barszcz, który w połączeniu z naszymi uszkami będzie najlepszy.
Przygotuj domowy, tradycyjny barszcz z buraków i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Wartości odżywcze uszek do barszczu
Energia i białka
(20g)
Węglowodany w uszkach do barszczu
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy w przepisie na uszka do barszczu
(20g)
Składniki mineralne w przepisie na uszka do barszczu
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w uszkach do barszczu
Lista alergenów dla uszek do barszczu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło