Uszka z mięsem

Opublikowano: 21.06.2021 r., 22:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nieugotowane uszka z mięsem
Uszka z mięsem
Uszka z mięsem to doskonała propozycja na świąteczny dodatek do barszczu czerwonego. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie, które jest proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
339 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (500 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (75 ml)
  • Szynka wieprzowa surowa (400 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, wałek, miska, maszynka do mielenia

Przepis na uszka z mięsem krok po kroku

Mięso pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, na której podsmaż cebulę do zarumieniania, a następnie dodaj mięso. Smaż tak długo, aż mięso będzie zarumienione z każdej strony.

Zawartość patelni podlej połową szklanki wody i składniku duś do miękkości mięsa (około godziny).

Zawartość patelni pozostaw do wystudzenia, a następnie mięso wraz z cebulą zmiel w maszynce. Gdy farsz wyda się Tobie zbyt suchy możesz dodać do niego odrobinę wywaru z patelni.

W misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, pozostałym olejem i żółtkiem. Następnie do masy dodaj szklankę gorącej wody i zagnieć ciasto.

CIasto rozwałkuj na cienki placek, z którego wytnij kwadraty o boku około 3-4cm. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszka.

Tak przygotowane uszka gotuj w osolonej wodne około 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Jak oceniasz przepis na uszka z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat uszek z mięsem

Domowe uszka z mięsem to tradycyjne danie wigilijne. Jest to doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Uszka można podać również w wersji bezmięsnej z kapustą kiszoną oraz z grzybami. Przygotowanie uszek jest czasochłonne, dlatego do ich przygotowania uzbrój się w sporo czasu i cierpliwości (sklejanie małych uszek może być prawdziwy wyzwaniem). Jednak przepis na uszka z mięsem jest prosty, dlatego każdy (niezależne od umiejętności kulinarnych) powinien poradzić sobie z ich zrobieniem. W dalszej części dowiesz się jak wykonać ciasto oraz jak zrobić farsz do uszek z mięsem. Ciasto na uszka z mięsem przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, żółtka jajka, oleju oraz soli. Farsz do uszek składa się natomiast z mięsa z szynki wieprzowej, oleju, cebuli oraz przypraw.

A więc jak zrobić uszka z mięsem? Zacznij od pokrojenia mięsa i cebuli z bardzo drobną kostkę. Następnie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dolej wodę i składniki duś do miękkości. Zawartość patelni pozostaw do wystudzenia a następnie składniki zmiel na jednolitą masę. Aby przygotować ciasto wystarczy, że wszystkie jego składniki dokładnie wymieszasz. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek, z którego wynik kwadraty. W każdy kwadrat nałóż farsz i złóż uszka. Tak przygotowane uszka z mięsem gotuj w osolonej wodzie. Uszka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ciepłego barszczu.

Podsumowując uszka z mięsem to doskonały dodatek świąteczny do barszczu czerwonego. Samodzielnie uszka również smakują dobrze. Jest to doskonała propozycja na smaczne danie w diecie bezmlecznej, ponieważ do ich przygotowania nie użyto produktów nabiałowych. Farsz uszek to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jest to również źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Spożycie uszek dostarczy do naszego organizmu również żelaza hemowego (zwierzęcego), które cechuje się lepszą wchłanialnością. Spożywanie żelaza na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika.

Alergeny w uszkach z mięsem

Lista alergenów dla uszek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze uszek z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Uszka z mięsem to doskonały dodatek do barszczu. Jest to również źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Spożycie uszek dostarczy do naszego organizmu również żelaza hemowego (zwierzęcego), które cechuje się lepszą wchłanialnością. Spożywanie żelaza na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
339.18
339.18
Białko (g)
12.76
12.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.20
35.20
Węglowodany przyswajalne (g)
33.97
33.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
1.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.72
15.72
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
4.34
Tłuszcze nienasycone (g)
11.37
11.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.24
8.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
3.14
Cholesterol (mg)
48.71
48.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
7.29
7.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.62
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.29
Retinol (µg (mcg))
7.10
7.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.68
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.37
5.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
93.94
93.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
20.06
20.06
Potas (mg)
177.49
177.49
Wapń (mg)
12.66
12.66
Fosfor (mg)
131.44
131.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.19
20.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.50
2.50
Cynk (mg)
1.20
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny uszek z mięsem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania uszek z mięsem

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
75 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Szynka wieprzowa surowa
400 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 400 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
49.00