Farsz do uszek z mięsem

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz mięsny do uszek.
Farsz do uszek z mięsem
Farsz do uszek z mięsem to doskonały pomysł na nadzienie do pierogów. Farsz jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego koniecznie poznaj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
76 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, pojemnik blendera

Przepis na farsz do uszek z mięsem krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Na maśle podsmaż cebulkę i dodaj do niej czosnek.

Następnie do cebuli dodaj po pół łyżeczki papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej. Składniki wymieszaj i smaż minutę.

Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso zmieni całkowicie kolor na szary.

Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy farsz przełóż do blendera, dodaj natkę pietruszki i zblenduj na farsz.

Gotowy farsz pozostaw do przestudzenia.

Farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.

Jak oceniasz przepis na farsz do uszek z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat farszu do uszek z mięsem

Farsz do uszek z mięsem to doskonała propozycja na pyszne nadzienie do pierogów i nie tylko. Uszka to danie wigilijne, jednak w okresie świątecznym warto przygotować je z kapustą i grzybami. Uszka z mięsem stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Sprawdzony przepis na uszka z mięsem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania farszu potrzebne będą następujące produkty: mięso mielone, cebula, czosnek, natka pietruszki, masło, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz papryka wędzona.

A jak zrobić farsz mięsny do uszek? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na maśle podsmaż cebulkę i dodaj do niej czosnek. Następnie do cebuli dodaj po pół łyżeczki papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej. Składniki wymieszaj i smaż minutę. Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso zmieni całkowicie kolor na szary. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz przełóż do blendera, dodaj natkę pietruszki i zblenduj na farsz. Gotowy farsz pozostaw do przestudzenia. Farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.

Najczęściej do przygotowania mięsa mielonego wieprzowego wykorzystuje się łopatkę wieprzową. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Dodatkowo żelazo wykorzystywane jest do produkcji erytrocytów. Niedobór żelaza może objawiać się bladością skóry, osłabieniem oraz wypadaniem włosów.

Podsumowując: farsz z mięsa mielonego do uszek, to doskonała propozycja na nadzienie do pierogów oraz krokietów. Uszka to danie typowo świąteczne i warto podać je z dodatkiem barszczu czerwonego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania farszu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Farsz mięsny jest dość pikantny, dlatego, jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamień paprykę ostrą na paprykę słodką.

Alergeny w farszu do uszek z mięsem

Lista alergenów dla farszu do uszek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze farszu do uszek z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Farsz do uszek z mięsem to doskonała propozycja na farsz nie tylko do przygotowania pierogów. Farsz z mięsa mielonego możesz wykorzystać również jako nadzienie do krokietów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
254.16
76.25
Białko (g)
14.01
4.20
Fenyloalanina (mg)
0.56
0.17
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
1.60
0.48
Węglowodany przyswajalne (g)
1.27
0.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
21.08
6.32
Tłuszcze nasycone (g)
10.62
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
10.46
3.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.76
2.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
0.51
Cholesterol (mg)
68.47
20.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
55.08
16.52
Witamina B6 (mg)
0.34
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.17
Witamina C (mg)
8.10
2.43
Retinol (µg (mcg))
34.08
10.22
Tiamina (mg)
0.60
0.18
Ryboflawina (mg)
0.20
0.06
Niacyna (mg)
3.59
1.08
Foliany (µg (mcg))
13.11
3.93
Beta karoten (µg (mcg))
257.81
77.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
49.00
14.70
Potas (mg)
277.66
83.30
Wapń (mg)
23.90
7.17
Fosfor (mg)
149.90
44.97
Magnez (mg)
19.05
5.71
Żelazo (mg)
1.05
0.32
Cynk (mg)
1.86
0.56
Miedź (mg)
0.06
0.02
Mangan (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do uszek z mięsem 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do uszek z mięsem

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
29.00