Farsz do uszek z mięsem
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Masło (30 g)
Przepis na farsz do uszek z mięsem krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na maśle podsmaż cebulkę i dodaj do niej czosnek.
Następnie do cebuli dodaj po pół łyżeczki papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej. Składniki wymieszaj i smaż minutę.
Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso zmieni całkowicie kolor na szary.
Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy farsz przełóż do blendera, dodaj natkę pietruszki i zblenduj na farsz.
Gotowy farsz pozostaw do przestudzenia.
Farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat farszu do uszek z mięsem
Farsz do uszek z mięsem to doskonała propozycja na pyszne nadzienie do pierogów i nie tylko. Uszka to danie wigilijne, jednak w okresie świątecznym warto przygotować je z kapustą i grzybami. Uszka z mięsem stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Sprawdzony przepis na uszka z mięsem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania farszu potrzebne będą następujące produkty: mięso mielone, cebula, czosnek, natka pietruszki, masło, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz papryka wędzona.
A jak zrobić farsz mięsny do uszek? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na maśle podsmaż cebulkę i dodaj do niej czosnek. Następnie do cebuli dodaj po pół łyżeczki papryki słodkiej, ostrej oraz wędzonej. Składniki wymieszaj i smaż minutę. Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso zmieni całkowicie kolor na szary. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz przełóż do blendera, dodaj natkę pietruszki i zblenduj na farsz. Gotowy farsz pozostaw do przestudzenia. Farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.
Najczęściej do przygotowania mięsa mielonego wieprzowego wykorzystuje się łopatkę wieprzową. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Dodatkowo żelazo wykorzystywane jest do produkcji erytrocytów. Niedobór żelaza może objawiać się bladością skóry, osłabieniem oraz wypadaniem włosów.
Podsumowując: farsz z mięsa mielonego do uszek, to doskonała propozycja na nadzienie do pierogów oraz krokietów. Uszka to danie typowo świąteczne i warto podać je z dodatkiem barszczu czerwonego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania farszu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Farsz mięsny jest dość pikantny, dlatego, jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamień paprykę ostrą na paprykę słodką.
Alergeny w farszu do uszek z mięsem
Lista alergenów dla farszu do uszek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze farszu do uszek z mięsem
Farsz do uszek z mięsem to doskonała propozycja na farsz nie tylko do przygotowania pierogów. Farsz z mięsa mielonego możesz wykorzystać również jako nadzienie do krokietów.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
-
mięso,
cebula,
czosnek,
pietruszka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.