Farsz do naleśników

farsz do naleśników

Naleśniki kuchni polskiej jada się posmarowane farszem zwinięte w rulon lub złożone na cztery. Do naleśników wykorzystujemy podobne nadzienie jak do pierogów, jednak wybór farszy jest nieco mniejszy. W Polsce jest to popularne danie na słodko, szczególnie lubiane przez dzieci. W klasycznej kuchni polskiej przystosujemy naleśniki z serem, dżemem lub owocami. Fajny farsz uzyskamy przez ciekawe połączenia tych składników. Naleśniki na słono lub krokiety robimy z mięsem, kapustą i grzybami, z masą jajeczną lub ze szpinakiem. Coraz częściej pojawia się pomysł na naleśniki fit z warzywami.

Farsz do naleśników - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Farsz do naleśników - proste przepisy na farsze różnego typu

Kto nie lubi naleśników? Jest to ulubione danie dorosłych i dzieci, choć dorośli starają się unikać tych pyszności z uwagi na ich kaloryczność. Naleśniki z serem, owocami, dżemem, a nawet z budyniami, czy też różnymi połączeniami tych składników kojarzą się ze słodkim dzieciństwem, kiedy nie musieliśmy liczyć kalorii. Jednak domowe, samodzielnie zrobione naleśniki są daniem zdrowym, szczególnie jeśli stworzymy ciekawe nadzienie fit. Przedstawiamy ciekawe pomysły na różne tradycyjne i nowoczesne farsze do naleśników na słono i na słodko.

Kto wymyślił przepis na nadziewane naleśniki

Naleśniki nadziewane w kuchniach świata

Właściwie nie wiadomo, jak powstał pomysł na naleśniki. W wielu kulturach robiono cienkie, okrągłe placki smażone początkowo na gorących kamieniach. Stąd pochodzi pieczywo przaśne, maca, podpłomyki itd. Twórcami cienkiego ciasta, z którego robi się makaron lub pierogi byli Chińczycy, lecz do naleśników jeszcze daleka droga. Przepis na naleśniki powstał, gdy do ciasta zaczęto dodawać jajka, które sprawiły, że wypieki były miękkie i pulchne. Prawdopodobnie stało się to w północnych Włoszech, gdzie robi się jajeczny makaron. Stamtąd naleśniki przywędrowały do Francji, a następnie upowszechniły się w całej Europie.

Naleśniki jada się i zawija w różny sposób, ale najpopularniejsze są naleśniki z nadzieniem. We Francji popularnym deserem są crepes, czyli naleśniki z konfiturami i cukrem pudrem. Podobne naleśniki na słodko jada się także na Węgrzech i w Skandynawii. W Ameryce południowej jada się wenezuelskie naleśniki kukurydziane chachapa. Rodzajem naleśników są japońskie doryaki, w których pomiędzy dwa placuszki wkłada się słodką pastę z fasoli. Wszyscy znają amerykańskie naleśniki pankejki, które jada się bez nadzienia, położone jeden na drugim i polane słodkim syropem. W Turcji podaje się naleśniki gozleme z farszem na słono ze szpinaku z serem, ziemniaków z cebulą lub z mielonego mięsa.

Jaki farsz do naleśników robimy w kuchni polskiej

Tradycyjnie w kuchni polskiej naleśniki kojarzą się z daniem na słodko, lubianym szczególnie przez dzieci. Jada się je na drugie danie na obiad lub czasami na kolację na ciepło. Do naleśników na słodko robimy nadzienie z sera, konfitur, dżemu lub świeżych owoców. Kiedyś naleśniki zawijane były w rulon, zaś obecnie składa się je na cztery. Podajemy je polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Obecnie modne staje się jadanie naleśników podobnie jak pankejki, czyli ułożone jeden na drugim, przełożone nadzieniem i polane syropem, śmietaną lub kremem śmietanowym.

Naleśniki na słono zawija się w rulon zaginając brzegi do środka. Tak zwinięte naleśniki noszą nazwę krokietów, które dodatkowo smaży się w panierce. Typowe nadzienie do naleśników wytrawnych stanowi mięso mielone, kapusta kiszona z grzybami lub nadzienie z jajkiem. Wraz z popularnością dań fit pojawił się pomysł na farsz warzywny. Szczególnie popularne są naleśniki ze szpinakiem.

Najlepszy przepis na dobry farsz do naleśników

Klasyczny farsz do naleśników na słodko w kuchni polskiej

Naleśniki na słodko należą do dań lubianych szczególnie przez dzieci. Jest to jednak danie tuczące, dlatego jadamy je z umiarem. Dobry farsz do naleśników na słodko robimy podobnie jak farsz do pierogów.

Farsz do klasycznych pierogów na słodko kuchni polskiej robimy z:

  • sera twarogowego zmieszanego z jajkiem i cukrem,
  • konfitur lub dżemu,
  • musu jabłkowego,
  • świeżych owoców jak truskawki, jagody, maliny, borówki amerykańskie itp.

Dobry pomysł na nowoczesne, urozmaicone nadzienie do naleśników na słodko podsuwa nam połączenie różnych składników. Ser możemy połączyć z owocami lub z czekoladą. Do musu jabłkowego świetnie pasuje cynamon i czekolada. Fajnie smakują również naleśniki z budyniem i owocami. Ciekawy pomysł na farsz stanowią kremy czekoladowe, masło orzechowe z owocami, masa bananowa, czekolada biała i czarna. Na farsz do naleśników nadaje się także masa makowa z puszki.

Naleśniki nadziewane na słono

Nie każdy lubi dania na słodko. Dla amatorów wytrawnych dań wymyślono naleśniki na słono. W wersji wytrawnej robimy zwykłe naleśniki, najczęściej zwinięte w rulon, lub krokiety, które dodatkowo obtacza się w panierce i smaży na tłuszczu. Warto pamiętać, że smażone krokiety w panierce są bardziej kaloryczne i tuczące, dlatego też zwykłe naleśniki będą bardziej fit.

Klasyczne nadzienie do naleśników i krokietów na słono:

  • mięso mielone,
  • kapusta z grzybami,
  • masa jajeczna,
  • szpinak.

Pomysłów na ciekawy farsz do naleśników jest bez liku. Wykorzystujemy w zasadzie te same farsze jak do pierogów, lecz w różnych wariantach. Do mięsa mielonego możemy dodać warzywa lub pieczarki. Świetnie smakuje farsz w stylu meksykańskim, z mięsem mielonym z kukurydzą, fasolą i sosem pomidorowym na ostro. Fajny pomysł stanowią parówki lub szynka z serem żółtym. Naleśniki dodatkowo podsmażamy na patelni, tak aby ser się rozpuścił. Idealnym dodatkiem jest szpinak i pieczarki.

Z czym zrobić naleśniki fit

Obecnie coraz więcej osób zmaga się z nadwagą, dlatego też poszukujemy pomysłu na naleśniki fit. Same naleśniki są zdrowe i niezbyt tuczące, szczególnie jeśli zrobimy je samodzielnie ze zdrowych produktów dobrej jakości. Ważny jest jednak farsz, który powinien zawierać jak najmniej cukru i tłuszczu.

Naleśniki fit na słodko możemy zrobić z musu jabłkowego, powideł śliwkowych lub świeżych owoców. Taki farsz jest wystarczająco słodki i nie musimy dodatkowo dodawać cukru. Wytrawne naleśniki fit zrobimy z farszem z warzyw, jajek lub pieczarek. Idealnym składnikiem jest szpinak, który możemy połączyć z serem twarogowym. Dobrym dodatkiem są warzywa liściaste, na przykład rukola. Uniwersalnym składnikiem farszu są jajka na twardo, które łączymy z warzywami lub serem. Klasyczną pastę jajeczną do naleśników lub krokietów robimy z jajka na twardo, podsmażonej cebuli, szczypiorku i śmietany.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto