Przepis na uszka z grzybami suszonymi krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 400 g
  • Masło 20 g
  • Suszone grzyby 40 g
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Bułka tarta 30 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przygotuj ciasto: mąkę wysyp na stolnice, dodaj pół łyżeczki soli, wlej 250 ml wrzącej wody i roztopione masło. Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostaw przykryte ściereczką aby odpoczęło przez 30 minut.

Przygotuj farsz: grzyby włóż do garnka wlej 200 ml wody. Gotuj do miękkości. Ostudź. Zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Dodaj do zmielonych grzybów, dopraw solą i pieprzem, wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj cieniutko. Wytnij okręgi małym kieliszkiem. Na środek ciasta połóż farsz. Zlep brzegi ciasta. Połącz dwa końce ciasta tworząc zamknięty okrąg. Uszka gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty.

Gotowe Uszka podawaj z dodatkiem barszczu.

Uszka z grzybami suszonymi podane z dodatkiem barszczu w białej miseczce.
Uszka z grzybami suszonymi
Koszt przygotowania dania
16.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Uszka z grzybami suszonymi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o uszkach z grzybami szuszonymi

Uszka z grzybami suszonymi to tradycyjne świąteczne danie. Uszka można podawać z barszczem czerwonym lub same z dodatkiem roztopionego masła. Przepis na uszka z grzybami suszonymi jest dość pracochłonny lecz prosty, nie potrzebujesz dużego doświadczenia aby go przygotować. Do przygotowania uszek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, grzyby suszone leśne, cebula, bułka tarta, sól, pieprz, olej.

Jak zrobić uszka z grzybami suszonymi? Na początek przygotuj farsz. Grzyby suszone umieść w garnku, wlej wodę i gotuj około 20 minut. Przestudzone grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Połącz z grzybami, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj ciasto. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj 250 mililitrów wrzącej wody, roztopione masło i pół łyżeczki soli. Zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji, powinno łatwo odchodzić od dłoni. Zostaw ciasto na 30 minut przykryte ściereczką aby odpoczęło. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wykrawaj małym kieliszkiem okręgi, na środek każdego nałóż farsz. Zlep brzegi ciasta, po czym połącz dwa końce w zamknięty okrąg. Tak przygotowane uszka ugotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podawaj z barszczem lub polane roztopionym masłem.

Grzyby leśne są cennym źródłem błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłową perystaltykę jelit oraz lepszą pracę układu pokarmowego. Grzyby są niskokaloryczne, zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz potasu regulującego prawidłową pracę serca i obniżającego ciśnienie krwi. Grzyby leśne możesz mrozić lub suszyć aby przedłużyć ich trwałość.

Podsumowując wigilijne uszka z grzybami to doskonała potrawa jarska nie tylko na święta. Dobrze smakują podane z barszczem jak również odrobiną roztopionego masła. Farsz na uszka z grzybami suszonymi możesz przygotować szybciej - wystarczy, że ugotowane grzyby zmielisz przy pomocy malaksera. Uszka możesz mrozić lub przechowywać ugotowane w lodówce do 3 dni.

Wartości odżywcze uszek z grzybami suszonymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
321.47 kcal
321.47 kcal
Białko
12.53 g
12.53 g

Węglowodany w uszkach z grzybami szuszonymi

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
58.48 g
58.48 g
Węglowodany przyswajalne
56.02 g
56.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
4.15 g
4.15 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.10 g
3.10 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na uszka z grzybami suszonymi

Na 100g
Na porcję (100g)
Tiamina
0.70 mg
0.70 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
4.81 mg
4.81 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
107.07 µg (mcg)
107.07 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na uszka z grzybami suszonymi

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
40.31 mg
40.31 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
121.63 mg
121.63 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
26.90 mg
26.90 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Fosfor
98.19 mg
98.19 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
28.29 mg
28.29 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
4.74 mg
4.74 mg
Cynk
0.82 mg
0.82 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny uszek z grzybami suszonymi 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w uszkach z grzybami szuszonymi

Lista alergenów dla uszek z grzybami suszonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania uszek z grzybami suszonymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
27.80
Łączny koszt
16.17
Jak oceniasz przepis na uszka z grzybami suszonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób