Farsz na uszka z grzybami

Opublikowano: 15.05.2023 r., 9:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz na uszka z grzybami podany w małych pierożkach.
Farsz na uszka z grzybami
Farsz na uszka z grzybami to świetna opcja na smaczny dodatek, który sprawdzi się nie tylko w święta. Ten smaczny farsz doskonale podkręci smak domowych uszek.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 20 min
333 kcal
Kcal w porcji
915 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Mrożone grzyby leśne (300 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz na uszka z grzybami krok po kroku

Grzyby rozmroź.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Delikatnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Na patelnię wrzuć posiekane grzyby, podsmaż przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj posiekaną kiszoną kapustę, sól, tymianek i dobrze zmielony czarny pieprz.

Smaż, aż do zmięknięcia kapusty.

Jak oceniasz przepis na farsz na uszka z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat farszu na uszka z grzybami

Farsz na uszka z grzybami to świetna opcja na smaczny dodatek, który sprawdzi się nie tylko w święta. Ten smaczny farsz doskonale podkręci smak domowych uszek.

Przepis na farsz na uszka z grzybami to doskonały sposób na wykorzystanie grzybów suszonych i mrożonych, by przygotować fantastyczne danie. Dowiesz się z niego, jak się robi farsz, by przygotować smaczne domowe uszka. To dobre rozwiązanie dla osób, które kochają grzybowe potrawy. Farsz można stworzyć nawet dzień wcześniej, dzięki czemu smaki dobrze się ze sobą połączą. Na farsz składa się kapusta kiszona i grzyby. To połączenie, które świetnie się sprawdza, nie tylko w pierogach, ale również innych polskich daniach. Do pierogów dobrze jest wybrać kapustę kiszoną, która świetnie współgra z ciastem i sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. W tym wypadku jak najbardziej sprawdzi się opcja bardzo kwaśna, dlatego nie trzeba jej wcześniej płukać, czy namaczać, choć smażenie jest niezbędne. Duża część osób rezygnuje z dodatku kapusty do swoich dań, ze względu na to, że jest to produkt ciężkostrawny. By to zmienić wystarczy dodać do obróbki termicznej odrobinę kminku. Kiszona kapusta to świetne źródło witaminy C, K i probiotyków. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienny. Dodatkowo wspaniale smakuje. Gdy sparuje się ją z grzybami, tworzą niezwykle udany duet. Grzyby zwykle wykorzystuje się ze względu na ich walory smakowe, jednak poza tym dostarczają one również sporo cennych składników odżywczych i mineralnych, dlatego włączyć je do codziennego menu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszny farsz na uszka z grzybami, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Powstaje z nich tradycyjny farsz z leśnymi grzybami. Możesz też wykorzystać go do pierogów, czy krokietów. Całość, choć pracochłonna jest zdecydowanie warta poświęconego czasu, gdyż efekt końcowy zachwyca smakiem. Sprawdzi się nie tylko na święta. Całość rozłożona jest na łatwe kroki, dzięki którym całość nie wydaje się skomplikowana. Proces przygotowania można podzielić na dwie części. Najpierw należy stworzyć farsz. Całość jest łatwa, a przy okazji naprawdę pyszna. Przygotowane własnoręcznie smakują o niebo lepiej niż wersja kupna, dodatkowo mamy pewność, co znajduje się w środku.

Alergeny w farszu na uszka z grzybami

Lista alergenów dla farszu na uszka z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz na uszka z grzybami

Wartości odżywcze farszu na uszka z grzybami

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(915g)
Energia (kcal)
36.46
333.60
Białko (g)
1.63
14.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(915g)
Węglowodany (g)
4.43
40.52
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
21.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
19.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(915g)
Tłuszcz (g)
1.84
16.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
3.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.47
13.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
11.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
2.42
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(915g)
Witamina A (µg (mcg))
0.55
5.00
Witamina B6 (mg)
0.12
1.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.12
Witamina C (mg)
9.53
87.20
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.60
Witamina E (mg)
0.24
2.21
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.39
Ryboflawina (mg)
0.15
1.33
Niacyna (mg)
1.27
11.65
Foliany (µg (mcg))
20.77
190.00
Beta karoten (µg (mcg))
4.48
41.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(915g)
Sód (mg)
363.31
3324.30
Potas (mg)
213.13
1950.15
Wapń (mg)
19.91
182.15
Fosfor (mg)
42.30
387.00
Magnez (mg)
11.15
102.00
Żelazo (mg)
1.00
9.14
Cynk (mg)
0.29
2.68
Miedź (mg)
0.11
1.05
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu na uszka z grzybami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu na uszka z grzybami

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mrożone grzyby leśne
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Koszt składników
53.00