Uszka z kapustą i grzybami

Opublikowano: 14.11.2021 r., 7:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami
Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka z kapustą i grzybami.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
48 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 50 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (25 g)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, maszynka do mielenia, kieliszek

Przepis na uszka z kapustą i grzybami krok po kroku

Grzyby zalej wrzątkiem. Odstaw na czas gotowania kapusty.

Wypłucz kapustę w wodzie.

Włóż ją do garnka, zalej wodą, dodaj 2 liście laurowe oraz 2 ziela angielskie. Gotuj wszystko, aż kapusta będzie miękka.

Na połowie masła podsmaż pokrojoną drobno cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę z odrobiną soli.

Ja kapusta będzie miękka odlej wodę. Wyjmij z kapusty ziele i liście.

Kapustę, namoczone grzyby i podsmażone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia.

Odciśnij farsz z nadmiaru wody. Cały farsz przypraw i wymieszaj.

Zagotuj wolno wodę do gotowania uszek, dodaj łyżeczkę soli i łyżkę oleju.

Przygotuj około pół szklanki gorącej wody. Roztop resztę masła. Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, pół łyżeczki soli. Dolej roztopione masło, wodę i zacznij wyrabiać. Przełóż ciasto na stolnicę. Ugniataj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek.

Wyłóż 1/4 część ciasta na stolnicę posypaną mąka. Rozwałkuj cienko.

Wycinaj kółka za pomocą kieliszka lub szklanki o średnicy maksymalnie 5 cm.

Na środek kółka wykładaj odrobinę farszu i połącz przeciwległe strony ciasta na całej długości (jak pierogi). Końce ciasta złącz ze sobą owijając swój palec.

Do gorącej wody wykładaj uszka, przemieszaj i gotuj je maksymalnie 4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj uszka na talerz.

Uszka najlepiej smakują z czystym barszczykiem czerwonym.

Jak oceniasz przepis na uszka z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat uszek z kapustą i grzybami

Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka z kapustą i grzybami. Na wigilię w większości domów królują właśnie uszka z grzybami suszonymi i kapustą kiszoną. Chociaż jest to potrawa, która wymaga sporo czasu oraz pracy, warto wykorzystać ten sprawdzony przepis na uszka z kapustą i grzybami. Pyszne uszka z kapustą i grzybami na święta rozpływają się w ustach. Koniecznie podawaj je w wigilię z gorącym, postnym, czystym barszczykiem i natką pietruszki.

Uszka z kapustą i grzybami mają specyficzny kształt. Jak zrobić uszka z kapustą i grzybami? Będzie potrzebna dłuższa chwila. Poza tym przyda się sprzęt: stolnica, wałek czy maszynka do mielenia. Najpierw dobrze jest zrobić farsz. Przygotowanie przepisu na uszka z kapustą i grzybami możesz zacząć od zrobienia farszu nawet dzień wcześniej, by nabrał jeszcze lepszego smaku. By zrobić farsz potrzebujesz podobnych, a wręcz identycznych składników jak do pierogów wigilijnych: kapusta kiszona z suszonymi grzybami, marchewka i cebula. Przygotowanie farszu jest niemalże identyczne. Grzyby należy namoczyć, kapustę ugotować, a marchewkę i cebulę podsmażyć. Różnicą jest to, że farsz do uszek przepuszcza się przez maszynkę. Tak przygotowanym farszem można nadziewać uszka.

Uszka z kapustą i grzybami należy dobrze „zlepić”. Możesz je przygotowywać z kwadratów lub z okręgów. Ten przepis na uszka z kapustą i grzybami robi się podobnie do pierogów. Na środek ciasta wyciętego za pomocą kieliszka (średnica maksymalnie 5 cm) nakładaj po łyżeczce farszu. Następnie zlep brzegi ciasta tak jak robi się pierogi. Końce ciasta owiń wokół swojego palca i zlep ze sobą. Uszko gotowe.

Farsz na uszka może być zrobiony z grzybami suszonymi lub z grzybami świeżymi. Jeśli farsz jest z grzybów suszonych należy je namoczyć. To najlepiej jest robić, podczas gdy kapusta kiszona się gotuje (bez marnowania czasu na czekanie). Grzyby świeże wystarczy jedynie oczyścić i obgotować przez 10-15 minut. Składniki farszu można drobno posiekać nożem, jeżeli nie posiadasz maszynki do mielenia. Można go nawet zblendować, w zależności od tego jaki farsz lubisz. Najważniejsze jest, by z farszu usunąć ziele angielskie oraz liście laurowe przed dalszym przygotowywaniem. Dobrze dopraw farsz.

Jak zrobisz uszka z kapustą i grzybami będą one idealne w święta. W końcu jest to tradycyjna potrawa, którą robi się na wigilię. Można uszka zrobić wcześniej i je zamrozić zarówno surowe jak i ugotowane.

Alergeny w uszkach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla uszek z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze uszek z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest ciężkostrawny, ponieważ znajdują się w nim grzyby. Uważaj z podawaniem uszek z grzybami małym dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
192.86
48.22
Białko (g)
7.47
1.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
30.53
7.63
Węglowodany przyswajalne (g)
27.89
6.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
4.67
1.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.48
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.19
0.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.36
0.59
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.87
15.97
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
239.93
59.98
Potas (mg)
145.33
36.33
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.37
6.34
Fosfor (mg)
67.43
16.86
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.30
4.82
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.01
0.75
Cynk (mg)
0.54
0.14
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny uszek z kapustą i grzybami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania uszek z kapustą i grzybami

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
45.50