Przepis na barszczyk na zakwasie krok po kroku
- Burak 1000 g
- Zakwas z buraka 300 g
- Marchewka 200 g
- Seler korzeniowy 200 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml
Buraki, marchew i seler obierz ze skórki.
Zetrzyj warzywa na tarce i umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej litr wody i zagotuj.
Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
Dodaj ocet, sól, pieprz i cukier.
Wlej zakwas z buraka.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż lekko zbrązowieje.
Dodaj cebulę do garnka i zostaw barszcz do wystygnięcia.
Przecedź barszcz przez sito.
Podgrzej i dopraw w miarę potrzeby.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcz kiszony
-
Barszcz biały wielkanocny
-
Barszcz czerwony
-
Barszcz biały z torebki
-
Barszcz biały tradycyjny
-
Barszcz z pieczonych buraków
-
Barszcz biały z butelki
-
Barszcze

(liczba kalorii)
Barszczyk na zakwasie - cechy przepisu
Więcej o barszczyku na zakwasie
Barszczyk na zakwasie to najlepszy czerwony barszcz na święta i na co dzień. Świąteczny barszczyk możesz przechowywać zawekowany w słoiku możesz przechowywać przez bardzo długi czas. Barszcz z burakami można podać jako czysty wywar lub z dodatkiem pierogów, uszek czy drożdżowych pasztecików z farszem mięsnym. Przepis na barszczyk na zakwasie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia barszczu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki czerwone, cebula, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, zakwas z buraka, ocet, cukier, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić barszczyk na zakwasie? Buraki, marchew i seler obierz ze skórki. Zetrzyj warzywa na tarce i umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i zagotuj. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj ocet, sól, pieprz i cukier. Wlej zakwas z buraka. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodaj cebulę do garnka i zostaw barszcz do wystygnięcia. Przecedź barszcz przez sito. Podgrzej i dopraw w miarę potrzeby.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Zakwas z buraków można przygotować w domu lub kupić gotowy w sklepie. Jeśli chcesz przygotować buraki kiszone w domu, wystarczy zalać je wodą z solą i przyprawami. Buraki powinny kisić się przez około tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie schowaj je w chłodne miejsce.
Podsumowując wigilijny barszcz świetnie sprawdzi się na obiad. Barszcz możesz podać z gotowanymi ziemniakami z dodatkiem cebuli i boczku. Barszcz jest niskokaloryczny i zawiera wiele cennych składników mineralnych. Pomysł na barszcz wykorzystaj także na co dzień.
Wartości odżywcze barszczyku na zakwasie
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w barszczyku na zakwasie
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na barszczyk na zakwasie
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na barszczyk na zakwasie
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w barszczyku na zakwasie
Lista alergenów dla barszczyku na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
W przepisie na barszczyk na zakwasie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- zakwas z buraka