Kuchnia staropolska
-
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Bigos staropolski
Bigos staropolski z kapusty kiszonej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt …
30 + 60 min łatwy 5 244 kcal -
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal
Kuchnia staropolska - przepisy
-
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane …
10 + 40 min łatwy 8 136 kcal -
Sernik staropolski
Sernik staropolski to pomysł na pyszny, tradycyjny, domowy placek serowy z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową, który świetnie sprawdzi się …
30 + 60 min średni 10 307 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Staropolska nalewka z malin
Staropolska nalewka z malin to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników domowych trunków. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Najlepiej smakuje …
20 min łatwy 20 218 kcal -
Golonka w kapuście kiszonej
Golonka w kapuście kiszonej jest naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. …
30 + 60 min łatwy 4 832 kcal -
Staropolska zupa fasolowa
Staropolska zupa fasolowa to niezwykle szybki i prosty przepis, za pomocą którego przygotujesz pyszne i treściwe danie dla całej rodziny. …
20 + 50 min łatwy 6 411 kcal
-
Krupnik na żeberkach
Krupnik na żeberkach wieprzowych lub wołowych podawany jest zarówno z kaszą pęczak, jak i kaszą jęczmienną perłową. Jest to bardzo …
35 + 90 min łatwy 4 367 kcal -
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający to najlepszy pomysł na efektywne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jego sekretem jest właściwy, dobór dobrych jakościowo …
60 min średni 10 351 kcal -
Gulasz z dzika po staropolsku
Gulasz z dzika po staropolsku to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają …
20 + 30 min łatwy 6 298 kcal -
Pasztet z królika po staropolsku
Pasztet z królika po staropolsku to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój …
20 + 60 min łatwy 10 104 kcal -
Staropolski barszcz wigilijny
Staropolski barszcz wigilijny to pomysł na najlepszy, świąteczny barszcz z buraków czerwonych. Idealnie sprawdzi się jako główne danie wigilijnej kolacji, …
45 + 60 min średni 10
-
Rosół staropolski
Rosół staropolski to przepyszna zupa, która polecana jest zwłaszcza w czasie przeziębienia, To ze względu na jej lecznicze właściwości. Jest …
45 + 90 min łatwy 8 74 kcal -
Mielonka w słoiku po staropolsku
Pyszna, domowa konserwa mięsna na chleb? Mielonka w słoiku po staropolsku jest bardzo prosta. Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób …
15 + 120 min łatwy 30 100 kcal -
Staropolskie zrazy wieprzowe
Kuchnia staropolska jest niezwykle smaczna i aromatyczna dlatego warto do niej wracać, przygotowując domowe obiady. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
40 + 60 min średni 6 130 kcal -
Polewka staropolska
Polewka staropolska to tradycyjna, domowa zupa na bazie śmietany, maślanki i masła. Powstaje ona niegdyś z bardzo tanich składników, które …
20 + 30 min łatwy 6 384 kcal -
Staropolska nalewka z czarnej porzeczki
Staropolska nalewka z czarnej porzeczki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy …
20 min łatwy 50 57 kcal -
Nalewka ze śliwek staropolska
Nalewka ze śliwek staropolska to trunek, który przygotowywany jest latem i jesienią, a spożywany zwłaszcza podczas długich, jesienno-zimowych, chłodnych wieczorów, …
40 min średni 15
-
Staropolska nalewka z żurawiny
Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju słodkie, owocowe alkohole, staropolska nalewka z żurawiny z pewnością trafi w Twoje gusta. To pomysł na …
30 min łatwy 0 -
Staropolska nalewka miodowa
Staropolska nalewka miodowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Całość jest smaczna, a przy okazji niezwykle prosta. …
15 + 20 min łatwy 20 191 kcal -
Staropolski zakwas buraczany
Staropolski zakwas buraczany to produkt bardzo ceniony za swoje właściwości zdrowotne oraz możliwości wykorzystania kulinarnego. Dodatkowo domowy, tradycyjny zakwas jest …
20 min łatwy 20 43 kcal -
Buraczki zasmażane po staropolsku
Buraczki zasmażane po staropolsku to idealny pomysł na dodatek do dań obiadowych. Pamiętaj, aby zawsze w towarzystwie mięsa i ziemniaków …
20 + 20 min łatwy 0 -
Chleb staropolski
Chleb staropolski to doskonała opcja na pyszny dodatek, który sprawdzi się wspaniale na codzienne śniadanie, czy kolację. To wypiek pyszny, …
45 + 45 min łatwy 8 225 kcal
-
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 20 293 kcal -
Królik w piwie
Królik w piwie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Królik duszony w piwie to tradycyjne danie kuchni …
15 + 60 min łatwy 5 551 kcal -
Pasztet z sarny
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
15 + 190 min łatwy 12 74 kcal -
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal
-
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Krupnik
Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej …
25 + 65 min łatwy 6 513 kcal -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal -
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z …
30 + 30 min łatwy 10 586 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Schabowe w sosie
Schabowe w sosie to najszybszy i najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos paprykowy idealnie współgra …
5 + 30 min łatwy 8 277 kcal -
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal -
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal -
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal -
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem będą idealną opcją dla osób, które uwielbiają tradycyjne potrawy w mięsnej odsłonie. Te krokiety są pyszne i …
30 + 15 min łatwy 5 710 kcal -
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Bigos z młodej kapusty
Na bigos z młodej kapusty jest prosty przepis, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może się …
40 + 45 min łatwy 4 394 kcal -
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Dodatkowo przygotowywany jest bez gotowania, dzięki czemu nie …
15 min łatwy 3 227 kcal -
Czernina
Zupa czernina z kaczej krwi (zwana również jako czarna polewka) to tradycyjna polska zupa przygotowywana na rosole z kaczki z …
30 + 120 min trudny 4 366 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal -
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są …
20 + 15 min łatwy 5 308 kcal -
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami to najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany sposób na przyrządzenie tego mięsa. Co prawda, kaczkę zdecydowanie częściej jada …
20 + 150 min średni 5 894 kcal -
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 645 kcal -
Golonka w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie …
30 + 170 min łatwy 2 876 kcal -
Rosół z kury
Rosół z kury to najpopularniejsza, najczęściej przygotowywana polska zupa. Domowy, pyszny rosół z makaronem to klasyczny, tradycyjny posiłek w większości …
30 + 180 min łatwy 6 352 kcal -
Gęś pieczona
Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym …
20 + 300 min średni 10 1700 kcal
Kuchnia staropolska - co to jest?
Kuchnia staropolska jest naszą najbardziej popularną, tradycyjną kuchnią w kraju. Obfituje ona w dużo mięsa, ale też wiele jarskich smakołyków. W słynnej polskiej książce kucharskiej z XVII wieku, napisanej przez Stanisława Czernieckiego, znaleźć też można przepisy na różne smaczne, staropolskie potrawy – m.in. ślimaki, perliczki czy wykwintne ryby. Co ciekawe, wiele ze staropolskich dań przeznaczonych było dawniej jedynie dla ubogich lub chłopów. Wśród kulinarnych rarytasów staropolskich znaleźć można też potrawy, które jadała jedynie szlachta oraz osoby zamożne.
Kuchnia staropolska – sprawdzone przepisy kuchni staropolskiej
Kuchnia staropolska to nasza najbardziej charakterystyczna kuchnia w kraju. Polska kuchnia słynie z wielu rodzajów mięsnych dań, które można zrobić niemal na każdą okazję. Tradycyjne polskie jedzenie obfituje również w ryby i dania jarskie. Jak dokładnie wygląda charakterystyka kuchni staropolskiej? Na jakie potrawy warto znać klasyczne przepisy? Sprawdź najważniejsze informacje o kuchni staropolskiej i dowiedz się, jak przygotować jedno ze staropolskich dań.
Przepisy na tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej – czy znasz je wszystkie?
Najważniejsze informacje o kuchni staropolskiej. To warto wiedzieć!
Kuchnia staropolska jest najbardziej popularną kuchnią w naszym kraju. Zanim jednak wyjaśnimy, jakie potrawy można do niej zaliczyć, warto omówić samo znaczenie słowa „staropolski”. Właśnie w tym jednym, pozornie błahym terminie, ukrywa się wiele znaczeń wyrazu. Jedno z nich wskazuje na aspekt polskiej kultury, a więc to, co staropolskie, dziś traktuje się już w zasadzie jako relikt przeszłości. Staropolszczyzną określa się również wszystko, co związane jest z polską kulturą aż do okresu rozbiorów. Warto dodać jednak, że wiele dań, które dziś nazywamy „staropolskimi”, powstało pod koniec XIX wieku. Polska od zawsze była krajem, gdzie ludzie uwielbiali dobrze zjeść – niezależnie od tego, czy należeli oni do klasy robotniczej, czy nieco zamożniejszej. Polska szlachta dla przykładu uwielbiała urządzać wystawne bale i organizować przyjęcia, podczas których głównie ucztowano i rozkoszowano się jedzeniem. Chłopi także chętnie biesiadowali, choć ich stoły były mniej pokaźnie zastawione. Kuchnia staropolska w większości jest to jedzenie ciężkostrawne, np. pasztety, pieczone i smażone mięso. Znaleźć też jednak można w niej jarskie i nieco lżejsze potrawy.
W Polsce wraca moda na typowe staropolskie dania. Właśnie dlatego na święta piecze się np. wiekowe ciasta, korzystając z receptur naszych prababć i babć. Staropolskie potrawy w domach goszczą coraz częściej, również na co dzień. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują zupy pochodzące z XVIII wieku, zwłaszcza barszcz czerwony, zupa rybna, kapuśniak, krupnik, żurek, grochówka i czernina. Kuchnię staropolską wyróżniają też potrawy mięsne, a także z drobiu, dziczyzny i dzikiego ptactwa, które z reguły pieczono dla większej ilości osób. Wśród dziczyzny stawiano na jagnięcinę, cielęcinę, baraninę, wołowinę, wieprzowinę i koninę. Dawniej serwowano każde to mięso z musztardą, czosnkiem, cebulą, chrzanem, ogórkami lub śmietaną. Mięsne potrawy doprawiano również różnymi, zwykle świeżymi ziołami do smaku. Wśród dań z mięsem wyróżnia się oczywiście słynny bigos, który składa się z kawałków wybranych mięs, grzybów, kwaszonej kapusty, suszonych śliwek i ziół.
Charakterystyka kuchni staropolskiej – które dania były najbardziej popularne?
Co ciekawe, wśród potraw kuchni staropolskiej wyróżnić można nie tylko dania mięsne, ale i składające się z warzyw. Popularne były więc potrawy jarskie, do których przygotowania używano m.in. brokułów, szparagów, kalafiorów, kapusty, szpinaku, selerów, marchwi, cebuli, chrzanu czy pomidorów. Polacy bardzo chętnie wykorzystywali sezonowe warzywa do tworzenia różnych ciekawych dań. Gotowali je w wodze, ale też piekli, smażyli, nadziewali z mięsem i dusili w sosach. Warzywa często pojawiały się w bigosie, a także daniach z grzybami lub kaszą. Oczywiście nie można było zapomnieć o doprawieniu ich do smaku dowolnymi przyprawami. Jeśli chodzi o sałatki, najczęściej doprawiano warzywa śmietaną, oliwą i cytryną lub żółtkami z olejem.
W kuchni staropolskiej wyróżniają się też dania z mąki i kaszy. Uważane są one zresztą za najstarsze dania polskie. Wśród najbardziej popularnych rodzajów kasz zalicza się owsianą, jaglaną, jęczmienną, gryczaną, kukurydzianą i pszenną. Polacy chętnie łączyli je z warzywami, mięsem, serem i mlekiem, a nawet z owocami. Bardzo często zestawiano kasze z masłem lub słoniną, serwując je na słodko lub słono. Wśród mącznych dań na uwagę zasługuje prażucha, mamałyga, kulebiaki, gryczanki i bliny.
Jak zrobić typowe staropolskie danie? Sprawdź najciekawsze propozycje
Tradycyjna kuchnia staropolska, czyli ciekawe dania z historią
W XVII wieku w Polsce rządziły dania na bazie kaszy jaglanej i gryczanej, wykwintnego mięsa, żytniego chleba, grochu i kapusty. Wśród klasycznych dań kuchni staropolskiej należy wyróżnić rosół polski, który robiono na bazie mięsa wołowego albo drobiowego. Oczywiście należało doprawić go do smaku pietruszką i pieprzem, co kultywowane jest do dziś. Do staropolskich potraw wlicza się również czarna polewka, znana także jako czernina – zupa z rosołu i krwi gęsi lub kaczki, ewentualnie królika. Chętnie jadano także bigos wieprzowy oraz comber jeleni – jeden z najsmaczniejszych i najbardziej delikatnych elementów dziczyzny.
W staropolskiej kuchni nie mogło zabraknąć również ozorków karpiowych, a więc poszczególnych fragmentów mięsa powycinanych z cielęciny albo wołowiny. Często doprawiano je masłem, cebulą, limonką, solą i pieprzem. Na stołach pojawiał się również bigos z dowolnych ryb i koniecznie karp bez ości. Powinno się jednak rybę najpierw dokładnie posiekać, a potem usmażyć w maśle lub na oliwie razem z solą, pieprzem, cukrem i odrobiną cynamonu. Oprócz karpia bardzo chętnie jedzono również jesiotra, którego najczęściej smażono w maśle lub w oliwie z cebulą i pokrojoną drobno pietruszką.
Warto pamiętać, że…
W XVII wieku dzisiejsi polscy wegetarianie mieliby… naprawdę łatwo. Kuchnia bazowała bowiem wówczas na składnikach typowych dla wegetariańskiej diety właśnie. Mięso nie dość, że było trudno dostępne dla ubogich i chłopów, to w dodatku kosztowało naprawdę mnóstwo pieniędzy. Ci zaś, których stać było na mięso, ograniczali je z powodu wielu nakazów postów. Kościół zakazywał niegdyś spożywanie mięsa nie tylko przed świętami, ale i w środy, piątki oraz soboty. Nakazywano zachowanie wstrzemięźliwości nie tylko od mięsa, ale też całego nabiału (głównie przez obecność w nim tłuszczu).