Kuchnia staropolska - polecane przepisy
-
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 252 kcal -
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Krupnik
Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej …
25 + 65 min łatwy 6 513 kcal -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal
Kuchnia staropolska - pozostałe przepisy
-
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal -
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z …
30 + 30 min łatwy 10 586 kcal -
Kutia
Kutia to ulubiona wigilijna potrawa mojego taty, który nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Składniki na tę potrawę …
15 + 15 min średni 2 390 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Schabowe w sosie
Schabowe w sosie to najszybszy i najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos paprykowy idealnie współgra …
5 + 30 min łatwy 8 277 kcal
-
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Flaki
Tradycyjne polskie flaki to gęsta zupa mięsna. Jej nazwa pochodzi od głównego składnika użytego do jej przygotowania (są to oczyszczone …
25 + 120 min średni 4 201 kcal -
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal
-
Krokiety
Krokiety to danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Będą świetną propozycją …
40 + 15 min łatwy 5 766 kcal -
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal -
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal -
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem będą idealną opcją dla osób, które uwielbiają tradycyjne potrawy w mięsnej odsłonie. Te krokiety są pyszne i …
30 + 15 min łatwy 5 710 kcal -
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Bigos z młodej kapusty
Na bigos z młodej kapusty jest prosty przepis, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może się …
40 + 45 min łatwy 4 122 kcal
-
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Dodatkowo przygotowywany jest bez gotowania, dzięki czemu nie …
15 min łatwy 3 227 kcal -
Czernina
Zupa czernina z kaczej krwi (zwana również jako czarna polewka) to tradycyjna polska zupa przygotowywana na rosole z kaczki z …
30 + 120 min trudny 4 366 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal -
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są …
20 + 15 min łatwy 5 308 kcal
-
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal -
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami to najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany sposób na przyrządzenie tego mięsa. Co prawda, kaczkę zdecydowanie częściej jada …
20 + 150 min średni 5 894 kcal -
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 -
Golonka w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie …
30 + 170 min łatwy 2 876 kcal -
Rosół z kury
Rosół z kury to najpopularniejsza, najczęściej przygotowywana polska zupa. Domowy, pyszny rosół z makaronem to klasyczny, tradycyjny posiłek w większości …
30 + 180 min łatwy 6 352 kcal -
Gęś pieczona
Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym …
20 + 300 min średni 10 1700 kcal
-
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 55 min średni 20 116 kcal -
Karminadle
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
15 + 30 min łatwy 8 410 kcal -
Policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na policzki wieprzowe, które …
15 + 40 min łatwy 4 -
Żeberka wieprzowe
Żeberka wieprzowe w sosie własnym są pyszne i wręcz nie można się im oprzeć. Jest to idealna danie na obiad …
25 + 75 min średni 3 786 kcal
Kuchnia staropolska – sprawdzone przepisy kuchni staropolskiej
Kuchnia staropolska to nasza najbardziej charakterystyczna kuchnia w kraju. Polska kuchnia słynie z wielu rodzajów mięsnych dań, które można zrobić niemal na każdą okazję. Tradycyjne polskie jedzenie obfituje również w ryby i dania jarskie. Jak dokładnie wygląda charakterystyka kuchni staropolskiej? Na jakie potrawy warto znać klasyczne przepisy? Sprawdź najważniejsze informacje o kuchni staropolskiej i dowiedz się, jak przygotować jedno ze staropolskich dań.
Przepisy na tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej – czy znasz je wszystkie?
Najważniejsze informacje o kuchni staropolskiej. To warto wiedzieć!
Kuchnia staropolska jest najbardziej popularną kuchnią w naszym kraju. Zanim jednak wyjaśnimy, jakie potrawy można do niej zaliczyć, warto omówić samo znaczenie słowa „staropolski”. Właśnie w tym jednym, pozornie błahym terminie, ukrywa się wiele znaczeń wyrazu. Jedno z nich wskazuje na aspekt polskiej kultury, a więc to, co staropolskie, dziś traktuje się już w zasadzie jako relikt przeszłości. Staropolszczyzną określa się również wszystko, co związane jest z polską kulturą aż do okresu rozbiorów. Warto dodać jednak, że wiele dań, które dziś nazywamy „staropolskimi”, powstało pod koniec XIX wieku. Polska od zawsze była krajem, gdzie ludzie uwielbiali dobrze zjeść – niezależnie od tego, czy należeli oni do klasy robotniczej, czy nieco zamożniejszej. Polska szlachta dla przykładu uwielbiała urządzać wystawne bale i organizować przyjęcia, podczas których głównie ucztowano i rozkoszowano się jedzeniem. Chłopi także chętnie biesiadowali, choć ich stoły były mniej pokaźnie zastawione. Kuchnia staropolska w większości jest to jedzenie ciężkostrawne, np. pasztety, pieczone i smażone mięso. Znaleźć też jednak można w niej jarskie i nieco lżejsze potrawy.
W Polsce wraca moda na typowe staropolskie dania. Właśnie dlatego na święta piecze się np. wiekowe ciasta, korzystając z receptur naszych prababć i babć. Staropolskie potrawy w domach goszczą coraz częściej, również na co dzień. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują zupy pochodzące z XVIII wieku, zwłaszcza barszcz czerwony, zupa rybna, kapuśniak, krupnik, żurek, grochówka i czernina. Kuchnię staropolską wyróżniają też potrawy mięsne, a także z drobiu, dziczyzny i dzikiego ptactwa, które z reguły pieczono dla większej ilości osób. Wśród dziczyzny stawiano na jagnięcinę, cielęcinę, baraninę, wołowinę, wieprzowinę i koninę. Dawniej serwowano każde to mięso z musztardą, czosnkiem, cebulą, chrzanem, ogórkami lub śmietaną. Mięsne potrawy doprawiano również różnymi, zwykle świeżymi ziołami do smaku. Wśród dań z mięsem wyróżnia się oczywiście słynny bigos, który składa się z kawałków wybranych mięs, grzybów, kwaszonej kapusty, suszonych śliwek i ziół.
Charakterystyka kuchni staropolskiej – które dania były najbardziej popularne?
Co ciekawe, wśród potraw kuchni staropolskiej wyróżnić można nie tylko dania mięsne, ale i składające się z warzyw. Popularne były więc potrawy jarskie, do których przygotowania używano m.in. brokułów, szparagów, kalafiorów, kapusty, szpinaku, selerów, marchwi, cebuli, chrzanu czy pomidorów. Polacy bardzo chętnie wykorzystywali sezonowe warzywa do tworzenia różnych ciekawych dań. Gotowali je w wodze, ale też piekli, smażyli, nadziewali z mięsem i dusili w sosach. Warzywa często pojawiały się w bigosie, a także daniach z grzybami lub kaszą. Oczywiście nie można było zapomnieć o doprawieniu ich do smaku dowolnymi przyprawami. Jeśli chodzi o sałatki, najczęściej doprawiano warzywa śmietaną, oliwą i cytryną lub żółtkami z olejem.
W kuchni staropolskiej wyróżniają się też dania z mąki i kaszy. Uważane są one zresztą za najstarsze dania polskie. Wśród najbardziej popularnych rodzajów kasz zalicza się owsianą, jaglaną, jęczmienną, gryczaną, kukurydzianą i pszenną. Polacy chętnie łączyli je z warzywami, mięsem, serem i mlekiem, a nawet z owocami. Bardzo często zestawiano kasze z masłem lub słoniną, serwując je na słodko lub słono. Wśród mącznych dań na uwagę zasługuje prażucha, mamałyga, kulebiaki, gryczanki i bliny.
Jak zrobić typowe staropolskie danie? Sprawdź najciekawsze propozycje
Tradycyjna kuchnia staropolska, czyli ciekawe dania z historią
W XVII wieku w Polsce rządziły dania na bazie kaszy jaglanej i gryczanej, wykwintnego mięsa, żytniego chleba, grochu i kapusty. Wśród klasycznych dań kuchni staropolskiej należy wyróżnić rosół polski, który robiono na bazie mięsa wołowego albo drobiowego. Oczywiście należało doprawić go do smaku pietruszką i pieprzem, co kultywowane jest do dziś. Do staropolskich potraw wlicza się również czarna polewka, znana także jako czernina – zupa z rosołu i krwi gęsi lub kaczki, ewentualnie królika. Chętnie jadano także bigos wieprzowy oraz comber jeleni – jeden z najsmaczniejszych i najbardziej delikatnych elementów dziczyzny.
W staropolskiej kuchni nie mogło zabraknąć również ozorków karpiowych, a więc poszczególnych fragmentów mięsa powycinanych z cielęciny albo wołowiny. Często doprawiano je masłem, cebulą, limonką, solą i pieprzem. Na stołach pojawiał się również bigos z dowolnych ryb i koniecznie karp bez ości. Powinno się jednak rybę najpierw dokładnie posiekać, a potem usmażyć w maśle lub na oliwie razem z solą, pieprzem, cukrem i odrobiną cynamonu. Oprócz karpia bardzo chętnie jedzono również jesiotra, którego najczęściej smażono w maśle lub w oliwie z cebulą i pokrojoną drobno pietruszką.
Warto pamiętać, że…
W XVII wieku dzisiejsi polscy wegetarianie mieliby… naprawdę łatwo. Kuchnia bazowała bowiem wówczas na składnikach typowych dla wegetariańskiej diety właśnie. Mięso nie dość, że było trudno dostępne dla ubogich i chłopów, to w dodatku kosztowało naprawdę mnóstwo pieniędzy. Ci zaś, których stać było na mięso, ograniczali je z powodu wielu nakazów postów. Kościół zakazywał niegdyś spożywanie mięsa nie tylko przed świętami, ale i w środy, piątki oraz soboty. Nakazywano zachowanie wstrzemięźliwości nie tylko od mięsa, ale też całego nabiału (głównie przez obecność w nim tłuszczu).