Przepis na bigos krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej oliwę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na oliwie.

Do cebuli dodaj pokrojoną w dużą kostkę pierś i smaż przez 7 minut.

Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Dodaj pokruszone suszone grzyby i gotuj przez 5 minut.

Kapustę kiszoną pokrój i odsącz z nadmiaru soku. Dodaj do garnka z resztą składników i gotuj przez 15 minut.

Kiełbasę i śliwki pokrój i dodaj do garnka.

Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i kminkiem.

Gotuj przez 30 minut, do miękkości.

Bigos podany w żeliwnej patelni z przyprawami w tle.
bigos
Koszt przygotowania dania
50.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Bigos - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie

Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się w nim suszone śliwki, grzyby i mięso. Choć wydaje się dość ciężki, to duży dodatek kapusty, a także wybór chudej piersi z kurczaka sprawia, że jest dużo lżejszy niż klasyczna wersja. To danie tak pyszne, że na pewno przekona do siebie nawet największego niejadka.

Przepis na bigos jest naprawdę prosty. W tej wersji robi się go również zdecydowanie szybciej, dzięki temu można go zrobić nawet w ten sam dzień. Świetnie nadaje się jako pyszny obiad czy sycąca kolacja. Można go również przechowywać w słoikach na później.

Składniki, które zostały użyte w przepisie są niezwykle aromatycznie, dlatego całość wychodzi zaskakująco pyszna. Wiele różnych smaków miesza się w tym daniu. Dymne śliwki, suszone grzyby, słodka karmelizowana cebulka i kwaśna kapusta tworzą świetną i niecodzienną kompozycję smakową. Najlepiej wybierać do tego przepisu śliwki, które są dodatkowo wędzone, dzięki czemu lepiej podkreślą cały smak dania i poprawią jego aromat.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić bigos, który będzie bardzo smaczny, lekki, a przy okazji będzie można go wykonać w szybkim czasie, to ten przepis jest idealną inspiracją. W tej wersji bigos powstaje znacznie szybciej niż tradycyjnie.

Cały sposób przygotowania jest maksymalnie uproszczony, więc poradzi z nim sobie nawet początkująca osoba.

Ten domowy bigos z grzybami i z mięsem jest po prostu najlepszy.

Jeśli szukasz pomysłu na to jak przygotować bigos w wersji szybszej i odrobinę lżejszej, a tak samo pysznej, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Choć mięso wieprzowe zamienione jest na pierś z kurczaka, to wciąż bigos jest niezwykle

dobry. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych śliwek, który sprawi, że wszyscy domownicy go pokochają. I choć wydaje się skomplikowany, to wcale taki nie jest. W tej wersji wystarczy 40 minut, by przygotować tą tradycyjną potrawę, która ma naprawdę wielu miłośników.

Wartości odżywcze bigosu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(304g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - bigos kcal
Białko
6.00 g
18.25 g

Węglowodany w bigosie

Na 100g
Na porcję
(304g)
Węglowodany
4.55 g
13.83 g
Węglowodany przyswajalne
2.72 g
8.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.83 g
5.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(304g)
Tłuszcz
5.40 g
16.42 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
6.04 g
Tłuszcze nienasycone
3.41 g
10.38 g
Tłuszcze jednonasycone
2.53 g
7.69 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
2.69 g
Cholesterol
19.55 mg
59.42 mg

Witaminy w przepisie na bigos

Na 100g
Na porcję
(304g)
Witamina A
5.70 µg (mcg)
17.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.64 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
8.86 mg
26.94 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.98 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol
2.47 µg (mcg)
7.51 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
2.07 mg
6.30 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
12.26 µg (mcg)
37.28 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
33.21 µg (mcg)
100.96 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bigos

Na 100g
Na porcję
(304g)
Sód
455.14 mg
1383.61 mg
Potas
169.36 mg
514.86 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
18.23 mg
55.41 mg
Fosfor
66.66 mg
202.64 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
12.77 mg
38.83 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
2.98 mg
Cynk
0.37 mg
1.12 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie

Lista alergenów dla bigosu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania bigosu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kiełbasa podwawelska
300 g
3 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
40 g
2 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Śliwki suszone
60 g
1 garść
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
86.50
Jak oceniasz przepis na bigos
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób