- Kapusta kiszona 1000 g
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
- Kiełbasa podwawelska 300 g 3 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Suszone grzyby 40 g 2 garści
- Śliwki suszone 60 g 1 garść
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
Przepis na bigos krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na oliwie.
Do cebuli dodaj pokrojoną w dużą kostkę pierś i smaż przez 7 minut.
Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Dodaj pokruszone suszone grzyby i gotuj przez 5 minut.
Kapustę kiszoną pokrój i odsącz z nadmiaru soku. Dodaj do garnka z resztą składników i gotuj przez 15 minut.
Kiełbasę i śliwki pokrój i dodaj do garnka.
Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i kminkiem.
Gotuj przez 30 minut, do miękkości.

-
Bigos staropolski
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos wegański
-
Bigos Thermomix
-
Bigos
Informacje dietetyczne - bigos
Wartości odżywcze bigosu
Bigos jest potrawą ciężkostrawną i obfitującą w tłuszcze nasycone. Lepiej żeby gościła w menu jak najrzadziej.
Energia i białka
(304g)
Węglowodany
(304g)
Tłuszcze
(304g)
Witaminy
(304g)
Składniki mineralne
(304g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bigosie
Lista alergenów dla bigosu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Więcej informacji na temat bigosu
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się w nim suszone śliwki, grzyby i mięso. Choć wydaje się dość ciężki, to duży dodatek kapusty, a także wybór chudej piersi z kurczaka sprawia, że jest dużo lżejszy niż klasyczna wersja. To danie tak pyszne, że na pewno przekona do siebie nawet największego niejadka.
Przepis na bigos jest naprawdę prosty. W tej wersji robi się go również zdecydowanie szybciej, dzięki temu można go zrobić nawet w ten sam dzień. Świetnie nadaje się jako pyszny obiad czy sycąca kolacja. Można go również przechowywać w słoikach na później.
Składniki, które zostały użyte w przepisie są niezwykle aromatycznie, dlatego całość wychodzi zaskakująco pyszna. Wiele różnych smaków miesza się w tym daniu. Dymne śliwki, suszone grzyby, słodka karmelizowana cebulka i kwaśna kapusta tworzą świetną i niecodzienną kompozycję smakową. Najlepiej wybierać do tego przepisu śliwki, które są dodatkowo wędzone, dzięki czemu lepiej podkreślą cały smak dania i poprawią jego aromat.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić bigos, który będzie bardzo smaczny, lekki, a przy okazji będzie można go wykonać w szybkim czasie, to ten przepis jest idealną inspiracją. W tej wersji bigos powstaje znacznie szybciej niż tradycyjnie.
Cały sposób przygotowania jest maksymalnie uproszczony, więc poradzi z nim sobie nawet początkująca osoba.
Ten domowy bigos z grzybami i z mięsem jest po prostu najlepszy.
Jeśli szukasz pomysłu na to jak przygotować bigos w wersji szybszej i odrobinę lżejszej, a tak samo pysznej, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Choć mięso wieprzowe zamienione jest na pierś z kurczaka, to wciąż bigos jest niezwykle
dobry. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych śliwek, który sprawi, że wszyscy domownicy go pokochają. I choć wydaje się skomplikowany, to wcale taki nie jest. W tej wersji wystarczy 40 minut, by przygotować tą tradycyjną potrawę, która ma naprawdę wielu miłośników.
Szacunkowy koszt przygotowania bigosu
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023