Przepis na piernik staropolski krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 1000 g
- Miód 500 g
- Masło 250 g
- Cukier 300 g
- Proszek do pieczenia 12 g 3 łyżeczki
- Mleko 2% 125 ml 0,5 szklanki
- Jajko 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
- Czekolada gorzka 100 g możesz też użyć mlecznej czekolady, jeżeli wolisz słodką polewę
- Dżem śliwkowy niskosłodzony 400 g
Masło rozpuść z miodem i cukrem, aż masło oraz cukier będą rozpuszczone.
W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia, jaja, mleko, przyprawę do piernika (60 g - 1,5 opakowania) i przestudzone masło.
Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-8 tygodni.
Gdy ciasto dojrzeje podziel je na 3 części i rozwałkuj na prostokąty, wielkości blachy do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Włóż ciasto do blach wyłożonych papierem do pieczenia (ja zrobiłam dwa wąskie pierniki, ale możesz też zrobić jeden szeroki) i piecz około 15-20 minut w 180 C.
Upieczone ciasto wystudź.
Pierwszy blat posmaruj połową dżemu, przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę dżemu i przykryj ostatnim blatem.
Ciasto przykryj ściereczką i przyciśnij czymś ciężkim. Zostaw ściśnięte ciasto na noc w lodówce.
Śmietankę zagotuj i dodaj do niej połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto polej polewą i opcjonalnie udekoruj bakaliami.
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Lukier na pierniki
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Piernik staropolski - cechy przepisu
Więcej o pierniku staropolskim
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. Jedni mówią, że jest to ułatwienie, bo można przygotować ciasto znacznie wcześniej, a dla innych to utrudnienie, bo trzeba pamiętać, aby przygotować ciasto znacznie wcześniej niż resztę wypieków.
Przepis na piernik staropolski składa się z mąki, masła, cukru, miodu, mleka, jajek, proszku do pieczenia lub sody i przyprawy do piernika. Zaczynamy od rozpuszczenia masła z dodatkiem miodu, przyprawy do piernika i cukru. Po rozpuszczeniu się masła i cukru zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia/sodą oczyszczoną. Do mąki dodajemy mleko, jajka i przestudzone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto na piernik staropolski odstawiamy, przykryte folią spożywczą, do lodówki na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy na prostokąty wielkości blachy do pieczenia. Staraj się, aby wszystkie 3 blachy, w których pieczesz ciasto były podobnej wielkości. To jak długo piec uzależnione jest od wielkości blachy do pieczenia i co za tym idzie grubości ciasta. Im większa blacha, tym cieńszy będzie placek, a co za tym idzie szybciej się upiecze. Średnio pieczemy ciasto około 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy. Na pierwszy blat wykładamy połowę powideł, przykrywamy drugim ciastem, znowu smarujemy powidłami i przykrywamy ostatnim, trzecim kawałkiem ciasta. Tak złożone ciasto przykryj ściereczką i dociśnij czymś ciężkim. Najlepiej zostawić tak ściśnięte ciasto na 24 godziny. Po tym czasie można odkryć ciasto i polać polewą. Moja polewa składa się z gorzkiej czekolady i śmietanki 30% tłuszczu. Opcjonalnie możesz ją trochę dosłodzić cukrem lub część gorzkiej czekolady zamienić na mleczną czekoladę. Wystarczy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Polewą polewamy piernik i opcjonalnie ozdabiamy bakaliami, na przykład pokruszonymi orzechami. Piernik najlepiej smakuje co najmniej po 24 godzinach, gdy przejdzie smakiem powideł i polewy.
Wartości odżywcze piernika staropolskiego
Energia i białka
(145g)
Węglowodany w pierniku staropolskim
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy w przepisie na piernik staropolski
(145g)
Składniki mineralne w przepisie na piernik staropolski
(145g)
-
mąka pszenna,
miód,
masło,
cukier,
mleko,
jajka,
śmietana,
czekolada gorzka,
czekolada,
śliwki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniku staropolskim
Lista alergenów dla piernika staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko