Ryba po grecku tradycyjna

Opublikowano: 01.03.2021 r., 21:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna ryba po grecku
Ryba po grecku tradycyjna
Ryba po grecku to danie, które króluje m.in. na wigilijnym stole. Ta wersja ryby po grecku sprawdzi się zarówno dla dzieci jak i dla osób starszych ze względu na to, że jest to bardzo lekkostrawna potrawa.
Przygotowanie 60 min
206 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mintaj filet (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Marchewka (2000 g)
  • Pietruszka (200 g)
  • Seler korzeniowy (150 g)
  • Cebula (200 g)
  • Por (240 g)
  • Bulion drobiowy (250 g)
  • Koncentrat pomidorowy (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na rybę po grecku tradycyjną krok po kroku

Bulion lub wodę zagotuj do wrzenia.

Świeży filet pokrój w niewielkie kawałki o szerokości około 3 cm. Przypraw pieprzem i solą.

Warzywa zetrzyj na tarce – użyj dużych oczek. Cebulę pokrój w kostkę a pora pokrój zaś w półplastry. Starte warzywa przełóż do dosyć dużego garnka i dolej domowy bulion. Zamiast bulionu można użyć gorącej wody. Dodaj sól. Gotuj warzywa około 25 minut. Pod koniec tego czasu dodaj liść laurowy (4 liście) i ziele angielskie (6 ziarenek).

Rybę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Z garnka z warzywami odlej ¾ szklanki powstałego wywaru i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym. Po wymieszaniu dodaj całość do warzywa i ponownie całość zamieszaj by wszystko się połączyło. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka) – ilości według własnego uznania.

Usmażoną rybę wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na rybę wyłóż ugotowane warzywa. Odstaw całość do wystudzenia.

Tuż przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.

Jak oceniasz przepis na rybę po grecku tradycyjną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat ryby po grecku tradycyjnej

Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie przekracza 1 godziny. Marchew nadaje lekkiej słodyczy potrawie, przez co danie jest bardzo przyjemne i delikatne w smaku. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki możesz oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy lub dodatki tak, by potrawa spełniała Twoje oczekiwania pod względem ostrości. Dobra ryba z warzywami to przepis, który jest lekki i prosty do przygotowania. Ta wersja sprawdzi się zarówno dla dzieci jak i dla osób starszych ze względu na to, że jest to bardzo lekkostrawna potrawa.

Alergeny w rybie po grecku tradycyjnej

Lista alergenów dla Ryby po grecku tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze ryby po grecku tradycyjnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
60.79
206.69
Białko (g)
5.61
19.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
8.41
28.58
Węglowodany przyswajalne (g)
6.48
22.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
6.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
0.67
2.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.78
Tłuszcze nienasycone (g)
0.45
1.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.20
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.92
57.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
405.54
1378.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.76
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.56
18.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.31
11.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
5.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.77
67.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4005.46
13618.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
82.10
279.14
Potas (mg)
313.73
1066.67
Wapń (mg)
39.02
132.67
Fosfor (mg)
83.84
285.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.41
93.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
2.01
Cynk (mg)
0.32
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po grecku tradycyjnej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po grecku tradycyjnej

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
1000 g
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 3
22.22
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Marchewka
2000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 2000 g
Pietruszka
200 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Por
240 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 240 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Koncentrat pomidorowy
125 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
2.34
Za 125 g
Koszt składników
79.50