Przepis na rybę po grecku tradycyjną krok po kroku
- Mintaj filet 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 50 g
- Olej rzepakowy 10 ml
- Marchewka 2000 g
- Pietruszka 200 g
- Seler korzeniowy 150 g
- Cebula 200 g
- Por 240 g
- Bulion drobiowy 250 g
- Koncentrat pomidorowy 125 g
Bulion lub wodę zagotuj do wrzenia.
Świeży filet pokrój w niewielkie kawałki o szerokości około 3 cm. Przypraw pieprzem i solą.
Warzywa zetrzyj na tarce – użyj dużych oczek. Cebulę pokrój w kostkę a pora pokrój zaś w półplastry. Starte warzywa przełóż do dosyć dużego garnka i dolej domowy bulion. Zamiast bulionu można użyć gorącej wody. Dodaj sól. Gotuj warzywa około 25 minut. Pod koniec tego czasu dodaj liść laurowy (4 liście) i ziele angielskie (6 ziarenek).
Rybę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Z garnka z warzywami odlej ¾ szklanki powstałego wywaru i wymieszaj go z koncentratem pomidorowym. Po wymieszaniu dodaj całość do warzywa i ponownie całość zamieszaj by wszystko się połączyło. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka) – ilości według własnego uznania.
Usmażoną rybę wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na rybę wyłóż ugotowane warzywa. Odstaw całość do wystudzenia.
Tuż przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniczki świąteczne
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Mazurek wielkanocny
-
Makowiec
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety
-
Potrawy na wigilię

(liczba kalorii)
Ryba po grecku tradycyjna - cechy przepisu
Więcej o Rybie po grecku tradycyjnej
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie przekracza 1 godziny. Marchew nadaje lekkiej słodyczy potrawie, przez co danie jest bardzo przyjemne i delikatne w smaku. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki możesz oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy lub dodatki tak, by potrawa spełniała Twoje oczekiwania pod względem ostrości. Dobra ryba z warzywami to przepis, który jest lekki i prosty do przygotowania. Ta wersja sprawdzi się zarówno dla dzieci jak i dla osób starszych ze względu na to, że jest to bardzo lekkostrawna potrawa.
Wartości odżywcze Ryby po grecku tradycyjnej
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w rybie po grecku tradycyjnej
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na rybę po grecku tradycyjną
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na rybę po grecku tradycyjną
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Rybie po grecku tradycyjnej
Lista alergenów dla Ryby po grecku tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Bulion drobiowy