Schabowe w sosie

Opublikowano: 22.04.2021 r., 19:25 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie podany na białym talerzu z sałatą i pomidorkami. Na bawełnianej ścierce
Schabowe w sosie
Wypróbuj przepis na najlepsze schabowe w sosie własnym. Delikatny, soczysty i pyszny w smaku. Najszybszy i najłatwiejszy przepis na najsmaczniejsze kotlety ze schabu w sosie.
Przygotowanie 5 min
Czas duszenia 30 min
277 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości około 8-10 plastrów (1000 g)
  • Cebula mała cebula (50 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 1 łyżka (6 g)
  • Natka pietruszki łyżeczka posiekanej natki (5 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
  • Papryka czerwona pół dużej lub jedna mała (110 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na schabowe w sosie krok po kroku

Schab pokrój w plastry o równej grubości.

Zagotuj około pół litra wody w garnku i wrzuć do niej plastry schabu.

Dodaj przekrojoną na pół cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, dwa ziela angielskie, 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę kminku i natkę pietruszki.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne oraz białe błony, pokrój w paski i dodaj do schabu.

Schab gotuj przez 25 minut na bardzo małym ogniu.

Po tym czasie rozmieszaj mąkę z wodą i dodaj do sosu. Zagotuj.

Jak oceniasz przepis na schabowe w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat schabowych w sosie

Schabowe w sosie to najszybszy i najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos paprykowy idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Schab możesz podać

z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią. Tak przygotowany obiad będzie idealną propozycją na co dzień, święta lub uroczystość.

Przepis na schab w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Dzięki pominięciu obsmażania mięsa, danie jest łatwo strawne. Delikatna zawiesina z wody i mąki, która zagęszcza sos nie jest przeciwskazaniem w tej diecie. Do sosu można dodać odrobinę śmietany 12%, śmietanki 30% lub przecieru pomidorowego. Sos można pozostawić w takiej formie jak w przepisie, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Plastry schabu

w sosie własnym z cebulą i papryką przypadną do gustu wielu osobom.

Jak zrobić sos ze schabu? Nic w tym trudnego. Sos możesz przygotować na wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie warzywnym. Jeśli masz wywar z warzyw obowiązkowo użyj go do przygotowania sosu, będzie on bardziej wyrazisty w smaku. Jednak ten przygotowany na wodzie z dodatkiem przypraw i warzyw wcale nie jest gorszy. Ważne aby sos przygotowany na wodzie dobrze doprawić solą, pieprze, zielem angielskim, liściem laurowym, natką pietruszki. Do gotowania koniecznie dodaj cebulę. Możesz również eksperymentować ze smakiem i dodać czosnek, włoszczyznę, suszone warzywa czy selera naciowego. Sos możesz zagęścić mąką

z ciecierzycy, dzięki temu danie będzie miało jeszcze niższy indeks i ładunek glikemiczny oraz będą mogły spożywać je osoby na diecie eliminującej gluten. W sosie możesz przygotować nie tylko duszony schab ale również pieczone kotlety. Należy jednak pamiętać, że mięso z piekarnika nie potrzebuje już gotowania w sosie.

Kotlety ze schabu w sosie to idealne danie na obiad, który praktycznie robi się sam. W trakcie duszenia się mięsa możesz przygotować pozostałe składniki dania. Dzięki czemu zaoszczędzisz czas, na przykład na przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w schabowych w sosie

Lista alergenów dla schabowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze schabowych w sosie

na 100g gotowej potrawy

Schabowe w sosie własnym to pyszne danie z gotowanego mięsa, które idealnie sprawdzi się w trakcie diety łatwo strawnej. Na pewno przypadnie do gustu również dzieciom i osobom starszym. Schab jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu dlatego może być często spożywany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
138.67
277.34
Białko (g)
18.55
37.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.68
3.36
Węglowodany przyswajalne (g)
1.32
2.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.92
11.84
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
5.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
6.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
5.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.64
113.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
17.22
34.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.66
1.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.07
26.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.85
1.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.58
1.16
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
6.89
13.78
Foliany (µg (mcg))
5.95
11.90
Beta karoten (µg (mcg))
172.44
344.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
41.54
83.08
Potas (mg)
349.41
698.81
Wapń (mg)
10.15
20.30
Fosfor (mg)
198.27
396.53
Magnez (mg)
24.67
49.34
Żelazo (mg)
0.53
1.07
Cynk (mg)
1.37
2.75
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych w sosie 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowych w sosie

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
około 8-10 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Cebula
50 g
mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka pszenna typ 1850
6 g
1 łyżka
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 6 g
Natka pietruszki
5 g
łyżeczka posiekanej natki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Papryka czerwona
110 g
pół dużej lub jedna mała
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Koszt składników
43.50