Surówka z czerwonej kapusty

Opublikowano: 25.04.2021 r., 20:55 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z czerwonej kapusty podana w drewnianej miseczce, obok różowa ściereczka, sztućce, koperek i orzechy włoskie na drewnianym blacie
Surówka z czerwonej kapusty
Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejszą surówkę z kapusty czerwonej. Surówka z dodatkiem jabłka, koperku i cebuli pasuje do wielu, tradycyjnych dań kuchni polskiej.
Przygotowanie 70 min
48 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta czerwona (500 g)
  • Jabłko 1 średnie jabłko (160 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (16 ml)
  • Cebula 1 mała (50 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, obieraczka

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty krok po kroku

Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski i dodaj dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 1 godzinę.

Cebulę obierz i drobno pokrój. Dodaj do kapusty.

Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki.

Do kapusty dodaj jabłko oraz sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty to jeden z najłatwiejszych przepisów na surówki. Czas przygotowania jest jedynie wydłużony przez mięknięcie kapusty jednak w tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki obiadu. Surówka, do obiadu podawana jest na zimno. Surówka z kapusty modrej przygotowana jest z jabłkiem, cebulą, koperkiem i olejem. Jeśli wolisz możesz podać ją z majonezem i ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty dowiesz się z dokładnego przepisu. Ale dlaczego warto ją przygotować. Kapusta czerwona swoją barwę zawdzięcza antyoksydantom, dokładnie są to antocyjany, które wykazują działanie antynowotworowe, spowalniające starzenie się oraz opóźniają procesy chorób degradacyjnych. Antocyjany wykazują również działanie ochronne w odniesieniu do DNA. Dzięki temu są prewencją choroby Alzhaimera, stwardnienia rozsianego, pląsawicy Huntingtona czy choroby Parkinsona. Ponadto wspierają wchłanianie witamin, działają antyalergicznie i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Antocyjany są bardzo ważnym składnikiem, który należy dostarczać wraz z pożywieniem. Kapusta czerwona jest źródłem witaminy C, witaminy K, witaminy A. Ponadto spożywają ją dostarczysz witaminę D i E, witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B6 i B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy), cholinę (nazywaną również witaminą B4) oraz kwas pantotenowy i betainę. Kapusta zwiera również żelazo, miedź, mangan, cynk, selen i fluor. Kapusta czerwona jest warzywem niskokalorycznym, pomaga w leczeniu anemii, a siarka w niej zawarta, wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia wygląd skóry. Ze względu na obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, kapustę czerwoną należy zawsze podawać z dodatkiem surowego tłuszczu. Najlepsze będą tłuszcze tłoczone na zimno, na przykład rzepakowy, lniany czy z pestek winogron.

Dobra surówka z czerwonej kapusty jest uniwersalnym dodatkiem do każdego typu obiadu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kopytek, klusek śląskich czy pyz z dodatkiem pieczonego lub duszonego mięsa, możesz dodać ją również do burgerów, tortilli lub szaszłyków.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Pyszna i zdrowa propozycja surówki do obiadu, która pasuje do wielu dań. Urozmaicisz swoje potrawy o pyszny dodatek. a także wzbogacisz o dodatkowe wartości odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
64.76
48.57
Białko (g)
1.09
0.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
8.58
6.44
Węglowodany przyswajalne (g)
6.55
4.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
3.35
2.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.31
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
2.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
1.59
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
0.69
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
37.97
28.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.33
10.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
452.09
339.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
18.71
14.04
Potas (mg)
195.26
146.45
Wapń (mg)
32.94
24.71
Fosfor (mg)
24.24
18.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.53
9.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
0.43
Cynk (mg)
0.17
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z czerwonej kapusty

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
500 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 500 g
Jabłko
160 g
1 średnie jabłko
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Sok z cytryny
16 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 16 ml
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
16.50