Przepis na surówkę z czerwonej kapusty krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, obieraczka

Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski i dodaj dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 1 godzinę.

Cebulę obierz i drobno pokrój. Dodaj do kapusty.

Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki.

Do kapusty dodaj jabłko oraz sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Surówka z czerwonej kapusty podana w drewnianej miseczce, obok różowa ściereczka, sztućce, koperek i orzechy włoskie na drewnianym blacie
Surówka z czerwonej kapusty
Koszt przygotowania dania
3.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
48 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
28

Surówka z czerwonej kapusty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty to jeden z najłatwiejszych przepisów na surówki. Czas przygotowania jest jedynie wydłużony przez mięknięcie kapusty jednak w tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki obiadu. Surówka, do obiadu podawana jest na zimno. Surówka z kapusty modrej przygotowana jest z jabłkiem, cebulą, koperkiem i olejem. Jeśli wolisz możesz podać ją z majonezem i ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty dowiesz się z dokładnego przepisu. Ale dlaczego warto ją przygotować. Kapusta czerwona swoją barwę zawdzięcza antyoksydantom, dokładnie są to antocyjany, które wykazują działanie antynowotworowe, spowalniające starzenie się oraz opóźniają procesy chorób degradacyjnych. Antocyjany wykazują również działanie ochronne w odniesieniu do DNA. Dzięki temu są prewencją choroby Alzhaimera, stwardnienia rozsianego, pląsawicy Huntingtona czy choroby Parkinsona. Ponadto wspierają wchłanianie witamin, działają antyalergicznie i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Antocyjany są bardzo ważnym składnikiem, który należy dostarczać wraz z pożywieniem. Kapusta czerwona jest źródłem witaminy C, witaminy K, witaminy A. Ponadto spożywają ją dostarczysz witaminę D i E, witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B6 i B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy), cholinę (nazywaną również witaminą B4) oraz kwas pantotenowy i betainę. Kapusta zwiera również żelazo, miedź, mangan, cynk, selen i fluor. Kapusta czerwona jest warzywem niskokalorycznym, pomaga w leczeniu anemii, a siarka w niej zawarta, wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia wygląd skóry. Ze względu na obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, kapustę czerwoną należy zawsze podawać z dodatkiem surowego tłuszczu. Najlepsze będą tłuszcze tłoczone na zimno, na przykład rzepakowy, lniany czy z pestek winogron.

Dobra surówka z czerwonej kapusty jest uniwersalnym dodatkiem do każdego typu obiadu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kopytek, klusek śląskich czy pyz z dodatkiem pieczonego lub duszonego mięsa, możesz dodać ją również do burgerów, tortilli lub szaszłyków.

Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
Białko
1.09 g
0.82 g

Węglowodany w surówce z czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
8.58 g
6.44 g
Węglowodany przyswajalne
6.55 g
4.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.03 g
1.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
3.35 g
2.51 g
Tłuszcze nasycone
0.31 g
0.23 g
Tłuszcze nienasycone
3.04 g
2.28 g
Tłuszcze jednonasycone
2.12 g
1.59 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
0.69 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A
37.97 µg (mcg)
28.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.31 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.33 µg (mcg)
10.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
452.09 µg (mcg)
339.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
18.71 mg
14.04 mg
Potas
195.26 mg
146.45 mg
Wapń
32.94 mg
24.71 mg
Fosfor
24.24 mg
18.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.53 mg
9.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
0.43 mg
Cynk
0.17 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z czerwonej kapusty 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z czerwonej kapusty

Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z czerwonej kapusty

Cena przygotowania surówki z czerwonej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
500 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 500 g
Jabłko
160 g
1 średnie jabłko
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Sok z cytryny
16 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 16 ml
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
16.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób