Staropolska nalewka z malin
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Staropolska nalewka z malin to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników domowych trunków. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Najlepiej smakuje jesienią.
Składniki dla 20 porcji:
- Maliny - 1000 g
- Spirytus - 500 ml
- Wódka - 500 ml
- Cukier - 400 g
Liczba porcji: 20
Przepis krok po kroku
- Maliny umyj, pozbądź się szypułek i podziel je na mniejsze części. Włóż do dużego słoika co najmniej 3 litrowego.
- Alkohol wymieszaj z 1,5 szklanki wody i taką mieszanką zalej maliny. Słoik zakręć i odłóż w ciemnie miejsce na 2 tygodnie.
- Po tym czasie zlej alkohol z malin do osobnego słoika.
- Maliny pozostałe w słoju zasyp cukrem i odstaw na kolejne 2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając całym słojem.
- Po tym okresie zlej z malin powstały syrop i połącz go z wcześniej zlanym alkoholem.
- Całość odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Komentarz dietetyka
Ta opcja ze względu na duży udział alkoholu nie powinna pojawiać się w menu zbyt często.