Staropolska nalewka z malin

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Staropolska nalewka z malin podana w karafce.
Staropolska nalewka z malin
Staropolska nalewka z malin to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników domowych trunków. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Najlepiej smakuje jesienią.
Przygotowanie 20 min
218 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Maliny (1000 g)
  • Spirytus (500 ml)
  • Wódka (500 ml)
  • Cukier (400 g)
Liczba porcji:

Przepis na staropolską nalewkę z malin krok po kroku

Maliny umyj, pozbądź się szypułek i podziel je na mniejsze części. Włóż do dużego słoika co najmniej 3 litrowego.

Alkohol wymieszaj z 1,5 szklanki wody i taką mieszanką zalej maliny. Słoik zakręć i odłóż w ciemnie miejsce na 2 tygodnie.

Po tym czasie zlej alkohol z malin do osobnego słoika.

Maliny pozostałe w słoju zasyp cukrem i odstaw na kolejne 2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając całym słojem.

Po tym okresie zlej z malin powstały syrop i połącz go z wcześniej zlanym alkoholem.

Całość odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce.

Jak oceniasz przepis na staropolską nalewkę z malin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat staropolskiej nalewce z malin

Staropolska nalewka z malin to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników domowych trunków. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Najlepiej smakuje jesienią.

Przepis na staropolską nalewkę z malin to wspaniały pomysł na domowy alkohol. Nalewka z malin to wspaniały domowy trunek, który nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Wszystko przez słodkie maliny, które w połączeniu ze spirytusem i cukrem tworzą naprawdę świetną nalewkę. Idealnie pasuje do wszelkich deserów, a także wypijana bez dodatków. Ma tak świetny smak, że na pewno przypadnie do gustu wszelkim miłośnikom domowych alkoholi. To najlepsza domowa nalewka, którą można wykonać w bardzo prosty sposób. Wystarczy do niej tylko duży słoik, w którym będzie można przechowywać maliny. To idealny trunek dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi alkoholami, gdyż zawsze się udaje. W niektórych przepisach najpierw zasypuje się maliny cukrem i czeka się, aż trochę sfermentują, jednak nie jest to konieczne. Dzięki zalaniu ich od razu spirytusem nie tracą one swoich cennych właściwości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolską nalewkę z malin, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość można zrobić zarówno na spirytusie, jak i na wódce. Z tego przepisu dowiesz się, ile cukru należy dodać, by stworzyć najlepszą nalewkę. Malinówka jest jedną z najpopularniejszych nalewek, ze względu na wspaniały smak i łatwość w przygotowaniu. Najlepiej wykorzystywać świeże maliny, więc idealnym czasem na jej przygotowanie będzie, koniec lata. Dzięki temu ten trunek będzie naprawdę świetny. Jeżeli chce się wzbogacić jej aromat, można dodać do niej liści świeżej mięty. To sprawi, że nalewka będzie miała bardzo świeży smak. To przepis idealny dla wszystkich tych, którzy zastanawiają się jak zrobić nalewkę z malin, która ma idealnie wyważony smak. Nie jest ani zbyt słodka, ani gorzka. W dodatku ma piękny ciemnoróżowy kolor, który przyciąga wzrok. Prezentuje się pięknie w kieliszku i w butelce. Najlepiej robić ją na spirytusie, wtedy jest odpowiednio intensywna i smaczna. Jednak warto spirytus lekko rozcieńczyć przy pomocy wody. Jedna lub półtorej szklanki zdecydowanie wystarczy.

Alergeny w staropolskiej nalewce z malin

Lista alergenów dla staropolskiej nalewce z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolską nalewkę z malin

Wartości odżywcze staropolskiej nalewce z malin

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja ze względu na duży udział alkoholu nie powinna pojawiać się w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
182.08
218.50
Białko (g)
0.50
0.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
21.56
25.87
Węglowodany przyswajalne (g)
18.85
22.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.71
3.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
0.32
0.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
0.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
0.83
1.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.92
13.10
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.25
0.30
Foliany (µg (mcg))
8.75
10.50
Beta karoten (µg (mcg))
5.00
6.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
1.00
1.20
Potas (mg)
63.88
76.65
Wapń (mg)
10.58
12.70
Fosfor (mg)
13.96
16.75
Magnez (mg)
9.17
11.00
Żelazo (mg)
0.31
0.37
Cynk (mg)
0.18
0.22
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskiej nalewce z malin 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania staropolskiej nalewce z malin

Koszt składników
131.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Wódka
500 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Koszt składników
131.50