Staropolska nalewka z żurawiny

Opublikowano: 03.11.2022 r., 8:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
staropolska nalewka z żurawiny
Staropolska nalewka z żurawina
Poznaj przepis na najlepszą, domową nalewkę z żurawiny po staropolsku.
Przygotowanie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 0 porcji
  • Żurawina świeża (2000 g)
  • Wódka (1000 ml)
  • Spirytus (1000 ml)
  • Cukier (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik, butelka szklana

Przepis na staropolską nalewkę z żurawiny krok po kroku

Żurawinę dokładnie umyj, osusz i wstaw do zamrażarki na minimum 3 dni, do tygodnia.

Po tym czasie włóż owoce do dużego słoika, zalej alkoholami i odstaw na miesiąc.

Zlej alkohol do butelki, owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień. Każdego dnia dokładnie je przemieszaj.

Powstały sok przelej do wcześniej rozlanego alkoholu i ponownie odstaw na ok. 2 tygodnie.

Przefiltruj i rozlej do butelek.

Jak oceniasz przepis na staropolską nalewkę z żurawiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat staropolskiej nalewki z żurawiny

Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju słodkie, owocowe alkohole, staropolska nalewka z żurawiny z pewnością trafi w Twoje gusta. To pomysł na słodki trunek, który najlepiej sprawdza się w okolicach świąt Bożego Narodzenia oraz podczas jesiennych — zimowych wieczorów. Warto przygotować ją latem ze świeżych, sezonowych owoców z żurawiny i przedłużyć sobie na nie sezon w swoim domu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolską nalewkę z żurawiny, aby była naprawdę pyszna i dobra na każdą okazję koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy nalewkę lepiej zrobić na spirytusie, czy na wódce. Odpowiedź jest bardzo prosta – wykorzystaj ten rodzaj alkoholu, który masz w domu. Dobrym rozwiązaniem jest również wykorzystanie zarówno wódki, jak i spirytusu. Dobrym pomysłem na urozmaicenie i podkręcenie smaku nalewki jest dodanie do niej przypraw, na przykład kory cynamonu, goździków, czy kardamonu – bardzo dobrze sprawdzą się wszystkie przyprawy korzenne. Przepis na staropolską nalewkę z żurawiny jest bardzo prosty i nieskomplikowany, wymaga jednak odpowiednio długiego czasu macerowania. Na przygotowanie najlepszej nalewki zaplanuj sobie minimum półtora miesiąca. Dzięki temu będzie miała niepowtarzalny, słodki smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju trunków. Pamiętaj jednak, że, mimo że nalewka z żurawiny ma wielu swoich zwolenników, którzy wychwalają jej właściwości zdrowotne, alkohol w każdej ilości jest szkodliwy dla zdrowia. Żurawina znana jest ze swoich właściwości wspomagających pracę układu moczowego, jednak jeśli to na tym zdrowotnym aspekcie Ci zależy najlepiej wybrać świeże lub suszone owoce, lub sok żurawinowy.

Alergeny w staropolskiej nalewce z żurawiny

Lista alergenów dla staropolskiej nalewki z żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolską nalewkę z żurawiny

Wartości odżywcze staropolskiej nalewki z żurawiny

na 100g gotowej potrawy

Alkohol w każdej ilości może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego należy ograniczać jego obecność w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
160.91
0.00
Białko (g)
0.21
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
14.51
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
12.87
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
1.36
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.36
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.01
0.00
Niacyna (mg)
0.05
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.45
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
17.27
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
1.45
0.00
Potas (mg)
37.23
0.00
Wapń (mg)
3.73
0.00
Fosfor (mg)
7.05
0.00
Magnez (mg)
2.73
0.00
Żelazo (mg)
0.12
0.00
Cynk (mg)
0.05
0.00
Miedź (mg)
0.03
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskiej nalewki z żurawiny 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania staropolskiej nalewki z żurawiny

Koszt składników
232.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
2000 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 10
100.00
Za 2000 g
Wódka
1000 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 ml
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Koszt składników
232.50