Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Opublikowano: 03.01.2022 r., 12:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach w brązowej miseczce ustawiony na serwetce wykonanej na szydełku
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i selerem będzie dobra nie tylko jako jesienny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Obsmażanie 80 min
377 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Żeberka wieprzowe (450 g)
  • Kapusta kiszona 3 szklanki (330 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (14 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (80 g)
  • Seler korzeniowy 1/4 sztuki (60 g)
  • Ziemniaki późne 4 sztuki (360 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, praska do czosnku

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach krok po kroku

Żeberka umyj i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej takie, które mają po jednej kości.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie podgrzej olej. Na nim obsmaż mięso, aż będzie rumiane.

Mięso przełóż na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec dodaj łyżkę majeranku, pół łyżeczki kminku i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Marchewkę, selera i pietruszkę umyj i obierz. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

Następnie dodaj również żeberka. Wlej 2 litry wody i dodaj przyprawy: 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego.

Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.

W tym czasie obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki.

Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut.

Kapustę kiszoną pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

Gotuj jeszcze 30 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i selerem będzie dobra nie tylko jako jesienny obiad.

Kapuśniak to zupa przygotowywana z kapusty świeżej lub kiszonej. W drugiej wersji znana jest w polskich górach jako kwaśnica. Zupę tę można przygotować na boczku lub żeberkach i urozmaicić dodatkiem warzyw korzeniowych. Ze względu na swój skład to zupa dobrze znana w całej Polsce.

Nasz przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach przygotowujemy w jednym garnku, dzięki czemu zupa jest szczególnie bogata w aromaty powstałe z obsmażenia żeberek. Proces ten jest pierwszym krokiem przygotowania naszej zupy. Zrumienione mięso przekładamy na talerz. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy w garnku cebulę i przyprawy. To powoduje, że oddają one więcej olejków eterycznych. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę oraz żeberka. Wlewamy dwa litry wody, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy wszystko przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 15 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie kiszonej kapusty i gotowanie przez następne 30 minut. Kapustę kiszoną należy dodać na sam koniec, ponieważ w kwasie ziemniaki się nie ugotują i będą niesmaczne. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest mało kwaśna, można dodać sok pozostały z kiszonej kapusty. Tak przygotowana zupa będzie naprawdę dobra w smaku.

Kapusta kiszona to produkt powstający podczas procesu zasolenia i fermentacji. Charakteryzuje się mocno kwaśnym smakiem, który wynika z obecności kwasu mlekowego. Kwas ten powstaje na skutek rozkładu cukrów obecnych w świeżej kapuście. To nadaje kapuście wielu zdrowotnych właściwości. Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na tzw. przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm. Wiele składników przenika również do powstałego podczas fermentacji soku. Dlatego też w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na spożywanie właśnie soku z kiszonych warzyw.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Ci zrozumieć jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach i niezwłocznie wykonasz nasz przepis. Ta zupa jest naprawdę smaczna i sycąca.

Alergeny w kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach

Lista alergenów dla kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Kwas mlekowy powstający podczas fermentacji, której produktem jest kapusta kiszona, jest niezwykle zdrowy. Wzmacnia głównie układ odpornościowy, dlatego dania na bazie kapusty kiszonej należy spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
107.79
377.26
Białko (g)
7.18
25.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.86
27.50
Węglowodany przyswajalne (g)
6.08
21.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
6.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.31
18.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.74
9.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.58
9.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.84
6.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.59
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.08
Cholesterol (mg)
23.72
83.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
54.40
190.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.51
36.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.79
Witamina E (mg)
0.13
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.64
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
5.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.89
52.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
533.28
1866.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
186.53
652.85
Potas (mg)
309.55
1083.44
Wapń (mg)
24.99
87.46
Fosfor (mg)
93.90
328.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.21
67.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
3.24
Cynk (mg)
1.09
3.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.13
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
450 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
11.25
Za 450 g
Kapusta kiszona
330 g
3 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 330 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1/4 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ziemniaki późne
360 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 360 g
Koszt składników
49.00