Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
- Żeberka wieprzowe (450 g)
- Kapusta kiszona - 3 szklanki (330 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (14 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Seler korzeniowy - 1/4 sztuki (60 g)
- Ziemniaki późne - 4 sztuki (360 g)
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach krok po kroku
Żeberka umyj i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej takie, które mają po jednej kości.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
W garnku o grubym dnie podgrzej olej. Na nim obsmaż mięso, aż będzie rumiane.
Mięso przełóż na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec dodaj łyżkę majeranku, pół łyżeczki kminku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchewkę, selera i pietruszkę umyj i obierz. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
Następnie dodaj również żeberka. Wlej 2 litry wody i dodaj przyprawy: 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego.
Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.
W tym czasie obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki.
Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut.
Kapustę kiszoną pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
Gotuj jeszcze 30 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i selerem będzie dobra nie tylko jako jesienny obiad.
Kapuśniak to zupa przygotowywana z kapusty świeżej lub kiszonej. W drugiej wersji znana jest w polskich górach jako kwaśnica. Zupę tę można przygotować na boczku lub żeberkach i urozmaicić dodatkiem warzyw korzeniowych. Ze względu na swój skład to zupa dobrze znana w całej Polsce.
Nasz przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach przygotowujemy w jednym garnku, dzięki czemu zupa jest szczególnie bogata w aromaty powstałe z obsmażenia żeberek. Proces ten jest pierwszym krokiem przygotowania naszej zupy. Zrumienione mięso przekładamy na talerz. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy w garnku cebulę i przyprawy. To powoduje, że oddają one więcej olejków eterycznych. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę oraz żeberka. Wlewamy dwa litry wody, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy wszystko przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 15 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie kiszonej kapusty i gotowanie przez następne 30 minut. Kapustę kiszoną należy dodać na sam koniec, ponieważ w kwasie ziemniaki się nie ugotują i będą niesmaczne. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest mało kwaśna, można dodać sok pozostały z kiszonej kapusty. Tak przygotowana zupa będzie naprawdę dobra w smaku.
Kapusta kiszona to produkt powstający podczas procesu zasolenia i fermentacji. Charakteryzuje się mocno kwaśnym smakiem, który wynika z obecności kwasu mlekowego. Kwas ten powstaje na skutek rozkładu cukrów obecnych w świeżej kapuście. To nadaje kapuście wielu zdrowotnych właściwości. Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na tzw. przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm. Wiele składników przenika również do powstałego podczas fermentacji soku. Dlatego też w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na spożywanie właśnie soku z kiszonych warzyw.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Ci zrozumieć jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach i niezwłocznie wykonasz nasz przepis. Ta zupa jest naprawdę smaczna i sycąca.
Alergeny w kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach
Lista alergenów dla kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze kapuśniaku z kiszonej kapusty na żeberkach
Kwas mlekowy powstający podczas fermentacji, której produktem jest kapusta kiszona, jest niezwykle zdrowy. Wzmacnia głównie układ odpornościowy, dlatego dania na bazie kapusty kiszonej należy spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.