Przepis na krupnik na żeberkach krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, vegeta
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, tarka

Żeberka umyj i podziel na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do dużego garnka. Zalej żeberka 2l wody i zagotuj. Zbierz szumowiny, a potem dodaj cebulę, 1 łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu. Gotuj na małym ogniu ok. 50-60 min.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Pietruszkę i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.

Z garnka wyciągnij cebulę i dorzuć starte warzywa. Po 5 minutach dodaj pokrojone ziemniaki, łyżeczkę Vegety i przepłukaną zimną wodą kaszę jęczmienną. Gotuj dalej na małym ogniu ok. 20 min.

Wyciągnij mięso i oddziel je od kości. Kawałki żeberek wrzuć z powrotem do zupy.

Zupę podawaj z pokrojoną natką pietruszki.

Krupnik na żeberkach znajduje się w małym garnku. Obok usypana jest kupka surowej kaszy jęczmiennej.
Krupnik na żeberkach
Koszt przygotowania dania
15.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Krupnik na żeberkach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krupniku na żeberkach

Krupnik na żeberkach wieprzowych lub wołowych podawany jest zarówno z kaszą pęczak, jak i kaszą jęczmienną perłową. Jest to bardzo sycące danie, które wielu osobom przypada do gustu. Idealnie nadaje się na obiad, jak i kolację. Tę zupę możesz jeść przez kilka dni, więc jeśli chcesz zrobić większą porcję, warto nieco zwiększyć ilość składników.

Jak ugotować pyszny krupnik? Wbrew pozorom, nie jest to zupa trudna. Przepis wyjaśnia krok po kroku jak ją przygotować. Po części przypomina gotowanie rosołu, tylko że tutaj wykorzystuje się żeberka, a nie drób. Choć krupnik można gotować także na surowych skrzydełkach z kurczaka, to jednak wtedy zupa nie będzie tak mięsna. Jeśli robisz zupę na żeberkach, to możesz później oddzielić mięso od kości i dorzucić je do potrawy.

Możesz zmodyfikować sobie ten przepis. Niektórzy bardzo lubią dodać śmietanę do zupy. Pamiętaj tylko o tym, aby wcześniej ją zahartować. W tym celu należy 3-4 łyżki ciepłej zupy wlać do miseczki ze śmietaną i wymieszać, a potem stopniowo dodać do garnka, cały czas mieszając. Jeżeli ziemniaki obierzesz i pokroisz wcześniej, to zalej je zimną wodą, aby nie zrobiły się czarne. Tak pokrojone ziemniaki nie muszą się bardzo długo gotować, ale warto poczekać te 15-20 minut.

W tym przepisie raczej nie używa się wędzonych produktów – ani przypraw (papryki), ani mięsa czy sera. Możesz jednak eksperymentować i próbować z takimi dodatkami. Pietruszkę i marchewkę nie musisz trzeć na tarce. Możesz pokroić te warzywa, jednak wtedy należy wydłużyć czas gotowania marchewki nawet do 40 min. Do krupniku na żeberkach będą pasować także seler i por, więc jeśli masz taką ochotę, to możesz je wrzucić. Zwróć uwagę na to, ile soli dodałeś do zupy na samym początku, ponieważ jeśli później dołożysz za dużo Vegety lub Kucharka, możesz ją przesolić.

Krupnik na żeberkach to polska potrawa. Cieszy się w naszym kraju dużym powodzeniem. Jest to zupa nie tylko sycąca, ale też bardzo smaczna. Jeżeli planujesz ją zrobić na obiad, zacznij ją przygotowywać nieco wcześniej, ponieważ krupnik dość długo się gotuje.

Wartości odżywcze krupniku na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kalorie)
120.48 kcal
367.45 kcal
Białko
8.92 g
27.20 g

Węglowodany w krupniku na żeberkach

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany
9.90 g
30.19 g
Węglowodany przyswajalne
8.33 g
25.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
4.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz
4.94 g
15.07 g
Tłuszcze nasycone
3.36 g
10.25 g
Tłuszcze nienasycone
1.58 g
4.82 g
Tłuszcze jednonasycone
1.14 g
3.49 g
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
1.33 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.09 g
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa gotowana.
czytaj dalej
Cholesterol
30.33 mg
92.50 mg

Witaminy w przepisie na krupnik na żeberkach

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A
62.42 µg (mcg)
190.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
1.05 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Witamina C
7.97 mg
24.31 mg
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.46 mg
Retinol
0.82 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.61 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.38 mg
Niacyna
1.86 mg
5.66 mg
Foliany
12.96 µg (mcg)
39.52 µg (mcg)
Beta karoten
611.93 µg (mcg)
1866.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krupnik na żeberkach

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód
33.89 mg
103.35 mg
Potas
322.76 mg
984.42 mg
Wapń
20.05 mg
61.15 mg
Fosfor
109.52 mg
334.02 mg
Magnez
20.62 mg
62.90 mg
Żelazo
0.76 mg
2.33 mg
Cynk
1.36 mg
4.15 mg
Miedź
0.09 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku na żeberkach 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krupniku na żeberkach

Lista alergenów dla krupniku na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa gotowana
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • vegeta

Cena przygotowania krupniku na żeberkach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 pietruszka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Kasza jęczmienna perłowa gotowana
90 g
6 łyżek
2.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 90 g
Ziemniaki późne
360 g
4 średnie ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 360 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na krupnik na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób