Nalewka ze śliwek staropolska

Opublikowano: 01.11.2022 r., 16:07 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nalewka ze śliwek staropolska
Nalewka ze śliwek staropolska
Poznaj przepis na domową, staropolską nalewkę ze śliwek na spirytusie.
Przygotowanie 40 min
133 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Śliwki (2000 g)
  • Spirytus 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier ok. 1 i 3/4 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik 2l

Przepis na nalewkę ze śliwek staropolską krok po kroku

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Ułóż śliwki w słoiku, dodaj pół szklanki wody i spirytus.

Dociśnij śliwki do dna, zakręć słoik i odstaw na ok. 3 tygodnie.

Po tym czasie zlej czystą nalewkę do nowego słoika.

Śliwki zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 5 dni.

Do słoika ze śliwkami i cukrem wlej nalewkę i wymieszaj.

Zlej czystą nalewkę ponownie do nowego słoika.

Jak oceniasz przepis na nalewkę ze śliwek staropolską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki ze śliwek staropolskiej

Nalewka ze śliwek staropolska to trunek, który przygotowywany jest latem i jesienią, a spożywany zwłaszcza podczas długich, jesienno-zimowych, chłodnych wieczorów, czy świąt. Degustatorzy nalewek chwalą ją za jej intensywny, owocowy, słodki smak i często nazywają jednym z najsmaczniejszych trunków. Do przygotowania nalewki możesz wykorzystać każdy rodzaj śliwek, najlepsza powstanie jednak kiedy przygotujesz ją na śliwkach węgierkach. Oprócz owoców, potrzebny Ci będziesz również alkohol oraz cukier. Nalewka będzie dobra zarówno na spirytusie, jak i również na wódce, możesz więc dopasować to do własnych preferencji. Świetnym pomysł na urozmaicenie i podkręcenie smaku nalewki to dodatek do niej przypraw, na przykład kory cynamonu, laski wanilii, goździków, czy kardamonu – bardzo dobrze sprawdzą się wszystkie przyprawy korzenne. Przepis na staropolską nalewkę ze śliwek jest bardzo prosty, wymaga jednak odpowiednio długiego czasu macerowania, dlatego, jeśli planujesz przygotować ją na konkretną okazję, pamiętaj, aby zabrać się na to odpowiednio wcześnie. Owoce powinny macerować się w alkoholu minimum 3 tygodnie, dlatego warto zaplanować przygotowanie nalewki około miesiąc wcześniej. Do nalewki możesz wykorzystać zarówno całe owoce razem z pestkami, pamiętaj jednak, że wtedy nalewka będzie bardziej gorzkawa w smaku. Usunięcie pestek jest dość czasochłonne, ale gwarantuje delikatniejszy, słodszy i bardziej owocowy smak trunku. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić staropolską nalewkę ze śliwek koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ma niepowtarzalny, słodki smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju trunków. Pamiętaj jednak, że, mimo że nalewka ze śliwek ma wielu swoich zwolenników, którzy wychwalają jej właściwości zdrowotne, alkohol w każdej ilości jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego należy spożywać ją z umiarem.

Alergeny w nalewce ze śliwek staropolskiej

Lista alergenów dla nalewki ze śliwek staropolskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę ze śliwek staropolską

Wartości odżywcze nalewki ze śliwek staropolskiej

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na negatywny wpływ na zdrowie spożycie alkoholu należy ograniczać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
133.33
133.33
Białko (g)
0.47
0.47
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.20
24.20
Węglowodany przyswajalne (g)
23.27
23.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.33
6.33
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.28
0.28
Foliany (µg (mcg))
3.33
3.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
0.33
0.33
Potas (mg)
105.17
105.17
Wapń (mg)
4.17
4.17
Fosfor (mg)
11.50
11.50
Magnez (mg)
4.67
4.67
Żelazo (mg)
0.12
0.12
Cynk (mg)
0.07
0.07
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki ze śliwek staropolskiej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki ze śliwek staropolskiej

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
2000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 2000 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
500 g
ok. 1 i 3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
62.50