Przepis na polewkę staropolską krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do garnka wlej litr wody i zagotuj.

Maślankę wymieszaj z mąką i dokładnie wymieszaj za pomocą widelca.

Zawiesinę dodaj do zagotowanej wody, podgrzewaj przez 10 minut.

Dodaj masło i zdejmij z ognia, na końcu dodaj śmietankę i wymieszaj do połączenia składników.

polewka staropolska
Polewka staropolska
Koszt przygotowania dania
6.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
384 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Polewka staropolska - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewce staropolskiej

Polewka staropolska to tradycyjna, domowa zupa na bazie śmietany, maślanki i masła. Powstaje ona niegdyś z bardzo tanich składników, które były ogólnodostępne lub gospodarze mieli je ze swoich gospodarstw. Dzisiaj o tym przepisie niewiele z nas pamięta, a nawet jeśli pamiętamy, mało kto jest przekonany do przygotowania zupy na bazie śmietany i masła.

Dzisiaj jednak przypomnę Ci przepis na staropolską polewkę, do jej przygotowania będą potrzebne Ci dosłownie trzy składniki: masło, śmietana i maślanka, dodatkowo odrobina mąki pszennej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Zatem, jak zrobić staropolską polewkę, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu?

Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności wlej do garnka około litra wody i delikatnie zagotuj. W tym czasie w misce wymieszaj maślankę z odrobiną mąki za pomocą widelca, gdy masa będzie jednolita, a konsystencja gładka wlej całość do gotującej się wody. Tak przygotowaną zawiesinę podgrzewaj przez 10 minut, do momentu, aż delikatnie zgęstnieje. Następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj zupę. Pod koniec stopniowo wlewaj śmietanę, wciąż mieszając.

Nasza pyszna zupa jest dobra do spożycia.

Możesz podawać ją z pieczywem posmarowanym masłem, wtedy smakuje jeszcze lepiej i będzie zdecydowanie bardziej sycąca. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Polewki raczej nie podaje się z makaronem czy kaszą. Skoro już znasz mój prosty przepis na tę szybką zupę, czy przygotujesz ją i podasz dla całej swojej rodziny? Jak myślisz, czy staropolskie danie wróci do naszego codziennego menu? Przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, czy zasmakuje Twoim domownikom.

Wartości odżywcze polewki staropolskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
153.75 kcal
384.37 kcal
Białko
3.76 g
9.39 g

Węglowodany w polewce staropolskiej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.31 g
15.79 g
Węglowodany przyswajalne
6.03 g
15.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
12.65 g
31.63 g
Tłuszcze nasycone
11.16 g
27.90 g
Tłuszcze nienasycone
1.49 g
3.72 g

Witaminy w przepisie na polewkę staropolską

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.22 mg
0.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
5.16 µg (mcg)
12.90 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polewkę staropolską

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
70.53 mg
176.32 mg
Potas
130.99 mg
327.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
97.31 mg
243.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
65.01 mg
162.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.37 mg
30.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.25 mg
0.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki staropolskiej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewce staropolskiej

Lista alergenów dla polewki staropolskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Cena przygotowania polewki staropolskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 2%
500 ml
2 szklanki
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 2
2.27
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 1850
20 g
2 łyżki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na polewkę staropolską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób