Gulasz wieprzowy

Opublikowano: 13.07.2021 r., 12:55 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz wieprzowy podany w beżowej miseczce na ściereczce w kratkę, obok łyżka i pieczywo
Gulasz wieprzowy
Wypróbuj przepis na najlepszy gulasz wieprzowy. Sycące, mięsne i rozgrzewające danie wpisało się w kuchnię polską, bez tej potrawy wiele osób nie wyobraża sobie jesiennych czy zimowych obiadów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
392 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (450 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (70 g)
  • Cebula 1 duża (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki (18 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 2 łyżki (30 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka

Przepis na gulasz wieprzowy krok po kroku

Mięso umyj i pokrój w równą kostkę.

Mięso obtocz w mące.

W garnku rozgrzej olej i przysmaż szybko mięso. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek drobno pokrojone.

Mięso zalej bulionem warzywnym.

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do gulaszu.

Marchew umyj i zetrzyj na tarce, dodaj do gulaszu.

Gulasz dopraw 1 łyżeczką soli, papryki słodkiej, sporą szczyptą pieprzu oraz dodaj 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego.

Gulasz gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na gulasz wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu wieprzowego

Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się z ziemniaków, papryki, mięsa, cebuli i marchwi. Przygotowywana była w kotłach nad ogniskami. Po całym dniu pracy danie to zaspokajało idealnie potrzeby pasterzy. Danie to dopiero w XVIII wieku zaczęło gości na stołach innych a nie tylko pasterzy. Od tego czasu zaczynał się robić coraz bardziej popularny aż przepis na danie opuścił kraj. Gulasz jest narodowym daniem węgierskim, w kraju tym wciąż jest podawany jako zupa. W Polsce na popularności zyskał gulasz w formie gęstego sosu mięsnego zazwyczaj bez dodatku warzyw przyprawiony jedynie solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim z dodatkiem cebuli i czosnku.

Gulasz wieprzowy to najpopularniejszy gulasz wykonywany w Polsce. Sos z mięsa wieprzowego wykorzystywany jest jako dodatek do ziemniaków, kopytek, pyz, klusek śląskich lub placków ziemniaczanych. Popularnym dodatkiem do tej mięsnej potrawy jest także kasza. Najczęściej wybierane mięso wieprzowe na gulasz to łopatka lub szynka, jest ono delikatnie przerośnięte tłuszczem dzięki czemu po ugotowaniu jest miękkie i soczyste. Ważne aby składniki na sos były dobrej jakości ponieważ to one gwarantują najlepszy smak dania. Jak zrobić gęsty sos gulaszowy? Najszybszym sposobem jest obtoczenie kawałków mięsa w mące i szybki przesmażeniu ich. Dzięki temu tworzymy coś w stylu zasmażki oraz zamykamy powierzchnię mięsa dzięki czemu cały jego smak pozostaje w kawałkach. Drugim sposobem jest przygotowanie zasmażki pod koniec gotowania, która zagęści sos, a trzecim przygotowanie zawiesiny mąki, wody i/lub śmietany oraz dodanie jej pod koniec gotowania mięsa.

Przepis na gulasz wieprzowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujesz tylko odrobinę czasu aby odpowiednio go ugotować. A jak ugotować gulasz wieprzowy dowiesz się z dokładnego przepisu. Wypróbuj najlepszy przepis na pyszny, domowy gulasz, który jest klasycznym dodatkiem do wielu potraw.

Alergeny w gulaszu wieprzowym

Lista alergenów dla gulaszu wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu wieprzowego

na 100g gotowej potrawy

Gulasz jest daniem, które najczęściej spożywane jest w czasie jesieni i zimy. Mięso gotowane w delikatnym sosie jest pyszną propozycją na sycące i rozgrzewające danie. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej zamiast mąki o niskim typie zyskuje dodatkowych walorów oraz na wartości. Pomijając etap podsmażania mięsa danie staje się bardziej łatwo strawne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
128.79
392.80
Białko (g)
8.46
25.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
3.46
10.55
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
8.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
8.94
27.26
Tłuszcze nasycone (g)
3.80
11.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
15.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.05
12.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
3.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
62.89
191.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.56
84.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.78
2.38
Witamina E (mg)
0.45
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.92
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
6.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.90
42.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
626.88
1911.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
101.10
308.35
Potas (mg)
211.72
645.76
Wapń (mg)
13.09
39.93
Fosfor (mg)
98.17
299.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.90
42.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
2.03
Cynk (mg)
1.36
4.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu wieprzowego 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wieprzowego

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Papryka czerwona
450 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 450 g
Marchewka
70 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
18 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 18 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
76.50