- Łopatka wieprzowa 1000 g
- Papryka czerwona 450 g 2 średnie sztuki
- Marchewka 70 g 1 średnia sztuka
- Cebula 100 g 1 duża
- Czosnek 18 g 3 ząbki
- Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 30 g 2 łyżki
- Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
Przepis na gulasz wieprzowy krok po kroku
Mięso umyj i pokrój w równą kostkę.
Mięso obtocz w mące.
W garnku rozgrzej olej i przysmaż szybko mięso. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek drobno pokrojone.
Mięso zalej bulionem warzywnym.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do gulaszu.
Marchew umyj i zetrzyj na tarce, dodaj do gulaszu.
Gulasz dopraw 1 łyżeczką soli, papryki słodkiej, sporą szczyptą pieprzu oraz dodaj 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Gulasz gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1,5 godziny.

-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Ragout
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Gulasz wieprzowy
Informacje dietetyczne - gulasz wieprzowy
Wartości odżywcze gulaszu wieprzowego
Gulasz jest daniem, które najczęściej spożywane jest w czasie jesieni i zimy. Mięso gotowane w delikatnym sosie jest pyszną propozycją na sycące i rozgrzewające danie. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej zamiast mąki o niskim typie zyskuje dodatkowych walorów oraz na wartości. Pomijając etap podsmażania mięsa danie staje się bardziej łatwo strawne.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu wieprzowym
Lista alergenów dla gulaszu wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Więcej informacji na temat gulaszu wieprzowego
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się z ziemniaków, papryki, mięsa, cebuli i marchwi. Przygotowywana była w kotłach nad ogniskami. Po całym dniu pracy danie to zaspokajało idealnie potrzeby pasterzy. Danie to dopiero w XVIII wieku zaczęło gości na stołach innych a nie tylko pasterzy. Od tego czasu zaczynał się robić coraz bardziej popularny aż przepis na danie opuścił kraj. Gulasz jest narodowym daniem węgierskim, w kraju tym wciąż jest podawany jako zupa. W Polsce na popularności zyskał gulasz w formie gęstego sosu mięsnego zazwyczaj bez dodatku warzyw przyprawiony jedynie solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim z dodatkiem cebuli i czosnku.
Gulasz wieprzowy to najpopularniejszy gulasz wykonywany w Polsce. Sos z mięsa wieprzowego wykorzystywany jest jako dodatek do ziemniaków, kopytek, pyz, klusek śląskich lub placków ziemniaczanych. Popularnym dodatkiem do tej mięsnej potrawy jest także kasza. Najczęściej wybierane mięso wieprzowe na gulasz to łopatka lub szynka, jest ono delikatnie przerośnięte tłuszczem dzięki czemu po ugotowaniu jest miękkie i soczyste. Ważne aby składniki na sos były dobrej jakości ponieważ to one gwarantują najlepszy smak dania. Jak zrobić gęsty sos gulaszowy? Najszybszym sposobem jest obtoczenie kawałków mięsa w mące i szybki przesmażeniu ich. Dzięki temu tworzymy coś w stylu zasmażki oraz zamykamy powierzchnię mięsa dzięki czemu cały jego smak pozostaje w kawałkach. Drugim sposobem jest przygotowanie zasmażki pod koniec gotowania, która zagęści sos, a trzecim przygotowanie zawiesiny mąki, wody i/lub śmietany oraz dodanie jej pod koniec gotowania mięsa.
Przepis na gulasz wieprzowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujesz tylko odrobinę czasu aby odpowiednio go ugotować. A jak ugotować gulasz wieprzowy dowiesz się z dokładnego przepisu. Wypróbuj najlepszy przepis na pyszny, domowy gulasz, który jest klasycznym dodatkiem do wielu potraw.
Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu wieprzowego
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023