Przepis na kaczkę z jabłkami krok po kroku
- Kaczka cała 2000 g
- Masło 10 g 1 łyżka
- Jabłko 350 g 2 duże sztuki
Kaczkę natrzyj masłem, przyprawami i ziołami.
Jabłko pokrój na ćwiartki.
Do środka kaczki włóż jabłka.
Kaczkę umieść w naczyniu żaroopornym i piecz ok. 30-40 min w 230 stopniach.
Kaczkę przykryj folią aluminiową i piecz ok. 1,5-2 godzin w 180 stopniach, a w połowie czasu pieczenia przewróć kaczkę na drugą stronę.
Pół godziny przed końcem pieczenia obok kaczki ułóż pokrojone jabłka.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Śledzie pod pierzynką
-
Bigos
-
Pierniki
-
Kutia
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Keks
-
Schab w sosie własnym
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Bigos wigilijny
-
Makiełki
-
Ciasto na uszka
-
Szybkie pierniczki
-
Karp pieczony
-
Turron
-
Szybkie potrawy wigilijne

(liczba kalorii)
Kaczka z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o kaczce z jabłkami
Kaczka z jabłkami to najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany sposób na przyrządzenie tego mięsa. Co prawda, kaczkę zdecydowanie częściej jada się ze słodkimi, owocowymi dodatkami niż tymi na słono, czy na wytrawnie, jednak to jabłka królują i najczęściej jej towarzyszą. Kaczka z piekarnika idealnie sprawdzi się na pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jak zrobić kaczkę z jabłkami? Nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. Mięso wystarczy natrzeć masłem lub dobrej jakości oliwą, przyprawami (solą, pieprzem, świeżymi lub suszonymi ziołami, na przykład majerankiem, czy tymiankiem), do środka włożyć pokrojone kawałki jabłka... To wszystko co należy zrobić, aby przygotować kaczkę do pieczenia. Trzeba pamiętać, że pieczenie kaczki z jabłkami w całości trwa dość, długo dlatego warto to wziąć pod uwagę planując konkretne godziny posiłków. Czas pieczenia powinien trwać nawet do 3 godzin w zależności od wielkości i grubości mięsa, nie jest to więc danie, które można przygotować na ostatnią chwilę, ponieważ wymaga sporej ilości czasu. Kaczkę można piec podlewając ją od czasu do czasu naturalnym, świeżym sokiem pomarańczowym lub z dodatkową ilością jabłek, czy przypraw. Wiesz już jak zrobić kaczkę z jabłkami i ile się piecze w piekarniku, dlatego nadszedł czas, aby zastanowić się nad dodatkami do niej. Kaczka pieczona z jabłkami świetnie smakuje podana z pieczonymi ziemniakami i surówką z buraczków na ciepło. Jako kolejny, dodatkowy, owocowy element dania można wykorzystać konfiturę żurawinową, borówkową, czy pomarańczową. Pyszna, pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika to danie idealne na weekendowy, czy uroczysty obiad dla całej rodziny. Ma idealnie miękkie i rozpływające się w ustach mięso oraz chrupiącą skórkę i wyczuwalną lekką słodycz z owoców. Idealna na każdą okazję. Poznaj prosty przepis dzięki któremu dowiesz się krok po kroku jak upiec kaczkę z jabłkami w piekarniku. Z pewnością danie to zostanie obecne w Twojej kuchni na dłuższy czas.
Wartości odżywcze kaczki z jabłkami
Energia i białka
(470g)
Węglowodany w kaczce z jabłkami
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy w przepisie na kaczkę z jabłkami
(470g)
Składniki mineralne w przepisie na kaczkę z jabłkami
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaczce z jabłkami
Lista alergenów dla kaczki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło