Przepis na kotlety schabowe krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 500 g
  • Bułka tarta 100 g 5 łyżek
  • Jajko 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Mięso pokrój na 5 sporych kawałków. Kawałki rozbij na cienkie plastry.

Na mały talerzyk wbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj sól, pierz i czosnek. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Kotlety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i układaj po jednym plastrze mięsa. Smaż po 5-7 minut z każdej strony. Usmażone kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Kotlet schabowy podany na eleganckim talerzu z gotowanymi ziemniakami.
kotlety schabowe
Koszt przygotowania dania
16.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Kotlety schabowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach schabowych

Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są pyszne i chrupiące, dzięki czemu ciężko jest się od nich oderwać. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką. Będą świetnym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Ten przepis na pyszne kotlety schabowe świetnie sprawdzi się, gdy chce się przygotować naprawdę przepyszne mięso w wyjątkowo krótkim czasie. Cały proces jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

To dobry pomysł na posiłek szczególnie dla miłośników mięsnych potraw, które na pewno docenią miękki i kruchy schab, ukryty pod chrupiącą panierką z bułki tartej.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobre kotlety schabowe, które skradną serca wszystkich domowników, to jest to idealna inspiracja dla ciebie. Kotlety z tego przepisu wychodzą soczyste, pyszne, po prostu idealne. Dodatkowo cały proces zabiera naprawdę niewiele czasu.

Kotlety panierowane w bułce i jajku są najlepsze, to dlatego, że panierka jest naprawdę chrupiąca i miło otula schab. Do panierki dobrze jest użyć bułki tartej, jednak da się zrobić ją również z płatków owsianych czy kukurydzianych. W wersji z bułką są jednak bardziej tradycyjne.

Aby kotlet wyszedł idealny należy najpierw mięso rozbić za pomocą tłuczka. Dzięki temu jego struktura będzie lepsza, a całość bardziej soczysta i krucha. Kotlety najlepiej robić ze schabu, to idealna część mięsa wieprzowego, bez ścięgien, czy dużej ilości tłuszczu, dlatego kotlety wychodzą z niego fantastycznie pyszne. Można jednak zastąpić mięso wieprzowe, chudszym rodzajem na przykład drobiem. To opcja dla osób, które muszą ograniczać zwierzęce kwasy tłuszczowe.

Wiele osób smaży kotlety na smalcu, jednak zdrowiej będzie wybierać oliwę z oliwek, która nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, za to jest bogata w antyoksydanty, chroniące serce przed szkodliwymi czynnikami i chorobami.

Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak smażyć kotlety, by były zdrowsze i lżejsze.

Wartości odżywcze kotletów schabowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (135g)
Energia (kalorie)
228.49 kcal
308.46 kcal
Białko
17.91 g
24.18 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (135g)
Tłuszcz
12.64 g
17.07 g
Tłuszcze nasycone
3.89 g
5.25 g
Tłuszcze nienasycone
8.75 g
11.82 g
Tłuszcze jednonasycone
6.99 g
9.44 g
Tłuszcze wielonasycone
1.76 g
2.38 g

Witaminy w przepisie na kotlety schabowe

Na 100g
Na porcję (135g)
Witamina B6
0.52 mg
0.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.20 mg
1.62 mg
Tiamina
0.58 mg
0.78 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
6.18 mg
8.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety schabowe

Na 100g
Na porcję (135g)
Sód
149.55 mg
201.89 mg
Potas
293.15 mg
395.75 mg
Wapń
37.09 mg
50.08 mg
Fosfor
200.37 mg
270.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
24.66 mg
33.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
1.70 mg
Cynk
1.41 mg
1.90 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów schabowych 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach schabowych

Lista alergenów dla kotletów schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów schabowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Bułka tarta
100 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Razem
46.80
Łączny koszt
16.86
Jak oceniasz przepis na kotlety schabowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób